Британската компания Грийнсил кепитъл (Greensill Capital), специализирана в краткосрочно финансиране на предприятия, подаде молба за обявяване в несъстоятелност на фона на сериозни финансови затруднения, които биха могли да засегнат множество нейни клиенти, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Назначените синдици от Гранд Торнтън (Grant Thornton) потвърдиха новината, дни след като компанията загуби инвестиционно финансиране и застрахователното покритие на бизнеса си с финансиране на вериги за доставки, допълва БТА.

Грийнсил, основана през 2011 година от бившия банкер на Ситигруп (Citigroup) Лекс Грийнсил, помагаше на компаниите да управляват финансите си, като плащаше на доставчици от тяхно име и си събираше парите впоследствие.

Синдиците най-напред ще преценят кои части от бизнеса могат да бъдат продадени незабавно, посочва Ройтерс.

Според източници на АФП американската инвестиционна компания Аполо (Apollo) е напът да купи някои активи на затруднената група.

В. "Файненшъл таймс" написа, че Грийнсил вече не може да плаща дълговете си и че спасяването от Аполо няма да обхване заемите, отпуснати от групата Джи Еф Джи Алайънс (GFG Alliance) на стоманения магнат Санджив Гупта.