Водещата електрическа компания в американския щат Тексас - Тексас Брейзъс електрик пауър (Техас Brazos Electric Power Co) обяви фалит и поиска защита от кредитори, информира Блумбърг.

Заявлението е подадено пред съда в Южния окръг на Тексас и е последица от проблемите, възникнали след екстремно ниските температури, обхванали щата в средата на февруари, допълва БТА.

Студовете и силните снеговалежи доведоха до множество сривове в енергоснабдителните системи на щата. Електрическите компании, които успяха да продължат работа, повишиха цените за услугите си и много жители на щата получиха огромни сметки за ток. За три-четири дни енергийната система на Тексас е била на границата на колапса, съобщи по-късно Си Ен Ен.

Последиците от стихията - както технически проблеми, така и искове, подадени от подизпълнители и потребители - са принудили Брейзъс електрик пауър да потърси съдебна защита от кридитори по глава 11 от закона за фалитите.

Компанията е оценила активите и задълженията си на 1 до 10 млрд. долара. Тя осигурява електричество за 16 разпределителни дружества, които след това го доставят до крайните потребители.