Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Емил Караниколов откриха завод за автомобилни части в землището на димитровградското село Крепост. Двамата прерязаха лентата на производствените мощности на американската "Варок Лайтинг системс" - част от индийската "Варок груп".

На събитието присъстваха и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, старши вицепрезидентът на компанията Фил Кънингам и хора от мениджмънта, депутати, областният управител на Хасково Станислав Дечев, кметове гости.

"Виждате как тук се изгражда завод след завод", посочи Борисов. Той отбеляза, че има много спекулации на тема инвестиции. "Тези заводи в момента, обаче, не само разкриват работна места, не само са високо технологични, но и работят изцяло за износ", подчерта Борисов. По негови думи "имаме рекордно висок брутен вътрешен продукт за всички времена".

Борисов отбеляза още, че политиката е борбата за високи доходи и заплати, които да отговарят на качеството на труда.

"За съжаление преди години когато презентирахме България, казвахме, че имаме евтина работна ръка. Сега вече не е така и не трябва да се говори по този начин. Искаме високи доходи, защото и квалификацията на нашите работници вече е достатъчно висока", поясни премиерът.

"Автомобилният сектор в България се развива изключително добре. През миналата година в сектора има инвестиции от 200 милиона лева и 3200 открити работни места", посочи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че няма по-голямо удовлетворение за един кмет от даването на старта на такава инвестиция, която тепърва ще се отрази на пазара на труда в района.

Производствената мощност на "Варок" е на площ 30 хил. кв.м. Застроената площ е 3 хил.кв.м, с перспектива да бъдат застроени още 5 хил.кв.м. Първоначално в предприятието ще бъдат назначени 50 работника с намерение персоналът да стигне до 400 души. Предприятието, в което са вложени 8 милиона евро, ще изработва малки осветителни тела за автомобили и двуколесни превозни средства.

След откриването на завода, премиерът Борисов разгледа и завода за автомобилни части в съседство на "Язаки".

Производствената мощност на "Варок" е на площ 30 хил. кв.м. Застроената площ е 3 хил. кв. м, с перспектива да бъдат застроени още 5 хил.кв.м.

Първоначално в предприятието ще бъдат назначени 50 работника с намерение персоналът да стигне до 400 души. Предприятието ще изработва малки осветителни тела за автомобили и двуколесни превозни средства.

След откриването на завода, премиерът Борисов разгледа и завода за автомобилни части в съседство на "Язаки".