Британският премиер Борис Джонсън заяви в интервю за Би Би Си, че той не иска да застраши националната сигурност на страната, но че, ако се очаква Великобритания да забрани участието на китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) в британската 5G инфраструктура, тези, които се застъпват за подобен вариант, трябва да предложат алтернативни решения.

"Британската общественост заслужава да има достъп до най-добрата възможна технология. Ако хората се противопоставят на една или друга марка, тогава те трябва да ни кажат каква е алтернативата, нали?", посочи Джонсън.

Той все пак настоя, че "не иска да се въведе инфраструктура, която ще накърни националната ни сигурност или способността ни да си сътрудничим с партньорските разузнавателни служби от т.нар. "Пет очи" (англоезичен разузнавателен съюз между Австралия, Нова Зеландия, Великобритания, Канада и САЩ).

По-рано във вторник висши служители от Съединените щати предупредиха британското правителство да не използва технологията на "Хуавей" за 5G мрежите в страната, заявявайки, че няма да бъде нищо друго, освен "истинска лудост", да се използва оборудването на китайската компания.

Това изявление е факт, след като в понеделник беше съобщено, че делегация, водена от заместник-секретаря по националната сигурност на САЩ Матю Потингер, пристига във Великобритания, за да се направи опит да се убеди Лондон да не използва оборудване на "Хуавей" (Huawei) при изграждане на телекомуникационните мрежи от пето поколение (5G).

Очаква се по-късно този месец Великобритания да вземе окончателно решение дали да позволи използването на оборудване на китайския гигант Huawei Technologies в бъдещи 5G мрежи в страната. През уикенда британският министър по въпросите на сигурността Брандън Люис посочи пред Би Би Си, че решението ще бъде взето "сравнително скоро".

Британските министри ще трябва да преценят от една страна твърденията на Съединените щати, че оборудването на "Хуавей" може да бъде използвано за китайски държавен шпионаж на отношенията на Лондон с Пекин, и от друга страна предупрежденията на телекомуникационната индустрия, че евентуална забрана ще струва милиарди долари.