Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ "Козлодуй" разрешение да съхранява свежо ядрено гориво тип RWFA на територията на площадката. Решението на ядрения регулатор е от 19 януари.

В обхвата на разрешените дейности попадат единствено приемане и съхранение на касетите във възела за свежо гориво. Експлоатацията на касетите RWFA на блок 5 ще бъде възможна след приключване на стартиралия процес на лицензиране, се казва в съобщението на регулатора.

Първите доставки на гориво тип RWFA се очакват в началото на април. Руското гориво за блок 5 се изчерпва през месец май. 

Миналия октомври АЯР получи всички необходими документи за издаване на разрешение за извършване на поетапен преход на блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" към експлоатация с нов тип ядрено гориво RWFA, произведено от "Уестингхаус" (Westinghouse).

В края на 2022 г. АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за блок 5.

До март 2024 г. трябва да бъде завършена документалната процедура, каза миналия октомври в интервю за БТА председателят на АЯР Цанко Бачийски. Тази година се очаква и пълният лиценз на ядреното гориво, без обаче да се допускат компромиси с безопасността.

АЯР подписа договори с френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и с чешко-украински консорциум за предоставяне на външна експертиза на избрани отчети от анализа на безопасността за лицензиране на новото ядрено гориво. Това означава, че и АЯР ще съгласува действията и с тях, отбеляза Бачийски.

Френският институт за ядрена безопасност и радиационна защита ще извърши експертиза на общо 20 отчета, които обхващат анализи на безопасността, свързани с целия жизнен цикъл на горивото, а именно: механичен, хидравличен и термо-механичен проект на ядреното гориво RWFA; анализ на поведението на горивото при възникване на аварии; ядрена безопасност при транспортно-технологични операции и при съхранение на ядреното гориво.

Чешко-украинският консорциум ще предостави експертиза на отчета за съвместимостта на новото ядрено гориво със системата за вътрешнореакторен контрол на блок 5 на АЕЦ "Козлодуй".

Междувременно продължават доставките на руско гориво за блок 6, каквото ще се използва до 2033 година, отбеляза БНТ. Това гориво при нужда може да се използва и в блок 5, но тогава атомната централа ще трябва да изчака с използването на гориво от друг източник четири години.