Американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) подписа днес споразумения за партньорство с пет български компании, които ще участват в реализацията на проекта за реактор от технологията АP 1000 на компанията на площадката на АЕЦ "Козлодуй", предаде БТА. Споразуменията бяха подписани в офиса на Американската търговска камара в България.

През януари тази година парламентът задължи служебното правителство да проведе преговори с правителството на САЩ за изграждане на нова ядрена мощност по технологията АР 1000 на компанията "Уестингхаус" и до 1 март да предприеме действия за започване на строежа на реактора на мястото на определената за VІI блок на АЕЦ "Козлодуй" площадка. През март стана известно, че реакторът може да заработи през 2032 година.

Петте български компании с всяка, от които беше подписано споразумение, са: "Оскар - Ел" (OSKAR EL), "Главболгарстрой" (ГБС, GBS), Енпро Консулт" (ENPRO Consult), "ЕнергоСервиз" (EnergoService) и "ИКюИ" (EQE). Това е същността на използването на местния потенциал на бизнеса и академичните среди, който се дефинира чрез понятието локализация, около който термин се обединиха всички участници в срещата.

"Оскар - Ел" (OSKAR EL) се занимава с инженерингова дейност в електроуправление и автоматизация на процеси. Фирмата извършва проектиране и изграждане на системи за електроуправление на машини и съоръжения на комплексни проекти в енергетиката.

"Главболгарстрой" (GBS) са специализирани в изграждането на енергийна, транспортна и водна инфраструктура, както и в проекти за жилищно, търговско и промишлено строителство. Това една от най-големите строителни групи в България и Югоизточна Европа. Услугите на компанията обхващат целия жизнен цикъл на строителните проекти - от създаването на концепция, планиране, оценяване и проектиране до строителство, управление, експлоатация и поддръжка.

"Енпро Консулт" (ENPRO Consult) е една от водещите български инженерингови фирми с богат опит в областта на индустриалните технологии. Българската компания предоставя разнообразни услуги - консултации, проектиране и инженеринг, доставки и поддръжка на експлоатацията в различни клонове на енергийния сектор, включително и за ядрени централи

"ЕнергоСервиз" (EnergoService) доставя инженерингови услуги и продукти, които отговарят на изискванията на клиента и на най-високите стандарти за безопасност на ядрени и конвенционални централи. Компанията е сред лидерите в Южна и Източна Европа в областта на ядрената автоматика.

"ИКюИ" (EQE) България е създадена през 1992 г. в София, като смесено дружество с EQE International, САЩ, предоставящо специализирани услуги за анализ на безопасността и сеизмично укрепване на рискови и високотехнологични обекти и съоръжения като ядрени и конвенционални електроцентрали, металургичната и химическата индустрии.

Министърът на енергетиката Румен Радев заяви, че това е много важна стъпка във внедряването на технологията АР 1000 на територията на АЕЦ "Козлодуй". Той изрази радостта си, че именно български компании ще участват в този процес и ще бъдат партньори на "Уестингхаус". И изрази надеждата си още български компании да се присъединят. Той обеща, че правителството и Министерството на енергетиката ще съдействат с каквото е необходимо, за да се реализира проектът.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, посланик Кенет Мертен, Делян Добрев и министър Румен Радев

Снимка: БТА

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев отбеляза, че проектът, започнат преди време, продължава. По думите му всички са мотивирани от факта, че това може да стане първият реактор от технологията АР 1000, който ще заработи на територията на Европа.

Снимка: БТА

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов изрази увереността си, че това няма да са единствените български компании, които ще участват в този процес, защото и много други имат нужната експертиза в областта на ядрената енергетика.

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен коментира, че това е първата стъпка от многото, които предстоят в този процес. Според него това е добър ден за партньорството между България и САЩ, както и между "Уестингхаус" и българските компании.

Представителят на "Уестингхаус" за България Иван Пиронков изтъкна, че американската компания продължава с развитието за диверсификацията на българската енергетика чрез стратегически партньорства с утвърдени български компании.

Министърът на енергетиката Румен Радев

Снимка: БТА

Главният изпълнителен директор на Американската търговска камара в България Иван Михайлов заяви, че днес е голям ден за камарата. Според него това споразумение е от голямо значение за позитивното развитие на ядрената енергетика в България.

"Уестингхаус" развива вече повече от 10 години инженерна дейност в България. В момента се провежда и мащабна програма за модернизация на системите в АЕЦ "Козлодуй".

Представителят на "Уестингхаус" за България Иван Пиронков каза по време на конференция за развитието на ядрената енергетика през март, че реалистичният срок да заработи реактор на "Уестингхаус" на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е 2032 година. Той обясни тогава, че България може да бъде първата държава в Европа, която да пусне в експлоатация такъв реактор - АP 1000.