Преди година и половина Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Почти никога не работя по протокол, не съм се и стремяла към това. Имам собствен подход и методи, които ми помагат да накарам кандидатите да се отпуснат и представят себе си във възможно най-добра светлина", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Галина Манолова.

Коя е тя?

Казвам се Галина Манолова, на 31 години, живея в гр. София. Завършила съм международен бизнес и икономика в няколко университета в България. От няколко години насам съм мениджър на един от най-големите екипи в Изи Консулт - една от най-големите български компании за подбор на персонал.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Всекидневно работя с много и различни хора, които са в търсене на различни решения. Работата ни е много динамична и много различна, затова нашите качества трябва да са напасващи и балансиращи се спрямо хората и средата. От нас се очаква да бъдем винаги на разположение, винаги мотивиращи, информирани и даващи насоки, идеи и съвети.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Нашата компания е посредник на пазара на труда, ние винаги търсим идеалните кандидати за нашите клиенти и го правим успешно вече близо 20 години. Винаги, когато търсим таланти - дали за нас или за нашите клиенти, всички споделяме една обща гледна точка - те трябва да са мотивирани, защото всеки би инвестирал в обучения и развитие на кадри, които имат желание за това.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Винаги е важна средата, но е важно и желанието, то е активатор на всички следващи умения и стъпки в живота.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

За мен лично първото впечатление не е най-определящото, защото вече имам много примери, че хората могат да се променят и го правят в правилна среда и атмосфера.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Почти никога не работя по протокол, не съм се и стремяла към това. Имам собствен подход и методи, които ми помагат да накарам кандидатите да се отпуснат и представят себе си във възможно най-добра светлина.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Всеки допуска грешки, със сигурност и аз, но всеки трябва да работи над тях, когато знае къде са те. Обратната връзка тук винаги е много полезна. От гледна точка на избор, почти винаги имам решение веднага след срещата си с кандидата, а понякога дори споделям впечатленията си по време на разговора си с него/нея.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

За съжаление, напоследък все повече се набляга на възнаграждението, което не е добър сигнал за пазара ни. Действително, средата и случващото се в глобален план дава своето отражение, но не трябва да забравяме себе си и това, че трябва да се развиваме и да учим всеки ден.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

За мен българите сме много можещ и умен народ, не трябва да го забравяме. Сигурна съм, че всеки има поне един пример за това в главата си. Образованието зависи от нас и нашите действия.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Да не се отказват, да преследват мечтите си и да правят всичко с мотивация и хъс. Има ли желание, има и начин