Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Идеалният стаж позволява на студента да бъде част от професионални проекти и задания, стимулира критично мислене и работа в екип", споделя Станислава Пашкулова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Казвам се Станислава Пашкулова и съм на 20 години. От София съм, но в момента уча в Американския университет в Благоевград. Наскоро завърших втори курс, следвайки специалност "Журналистика и масови комуникации".

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За първи път чух за платформата преди няколко месеца, когато колежка от университета ми сподели, че се е включила в проекта, и е била впечатлена от разнообразието на стажовете, които се предлагат. Най-много ме впечатли това, че от студентите не се изисква да изпратят традиционното CV или мотивационно писмо, а да отговорят на множество въпроси, свързани с културата на работа, целите и мечтите на кандидата, както и предпочитаните условия за стаж.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Смятам, че стажовете са безценен ресурс за всеки студент, който има желание да се докосне до реална професионална среда и да изгради трайни контакти в сферата си на развитие. От тази гледна точка, мисля, че няма момент, в който е най-удачно да се започне активно търсене на стаж. Този процес е изключително индивидуален и зависи от мотивацията и ясните интереси на всеки студент. Първите ми стажове - летен стаж в кулинарна академия и стаж, който по-късно прерасна към почасова работа в онлайн медия, се случиха още по време на гимназиалното ми образование. От втори курс стажувам и в Офиса по комуникации и маркетинг към Американския университет в България.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Едно от най-големите предизвикателства, с което се сблъскват повечето кандидати, търсещи стаж за първи път, е лимитираното предлагане на стажантски позиции. Повечето компании в България приоритизират търсенето на млади професионалисти с вече натрупан опит, давайки си сметка, че стажантските програми консумират не малко време и ресурси.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

За мен идеалният стаж е с времетраене от поне три месеца и е в изцяло присъствена среда. Тези условия са от изключително значение, защото внедряват стажанта в истинска работна атмосфера за продължителен период и му дават възможност да придобие множество практически познания. Идеалният стаж позволява на студента да бъде част от професионални проекти и задания, стимулира критично мислене и работа в екип.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Един от основните принципи, който компаниите, предлагащи стажове, трябва да адаптират, е търсенето на кандидати, които са мотивирани да направят промяна и да изразят мнение. Често стажовете се приемат като формалност, както от страна на работодателя, така и от страна на студента. Тази тенденция стои в основата на остарялата представа за стажа като занимание, включващо единствено разнасяне на кафе и принтиране на документи. Именно затова е важно обявите за стаж да се опират на начините, по които кандидатите биха допринесли за развитието на компанията, както и да подчертават важността на личната позиция и съвместната работа.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерата не определят бъдеще ни, но са важни от гледна точка на изграждане на контакти и натрупване на опит. Нормално е в първите години на професионалния си път всеки от нас да експериментира и да търси най-подходящата поле за изява за себе си. Именно затова стажовете са перфектен начин да откриеш правилната сфера, позиция или компания за бъдещото си кариерно развитие.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

За моя голяма радост университетът, в който уча, предлага програма, изпълнена с практически задания от писане на статии и продуциране на документални филми и подкасти до реални маркетинг проекти и пр. За жалост не всички висши училища в България залагат на практиката пред теорията, а това може да има огромен ефект върху възможностите на студентите в бъдеще.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Всеки човек дефинира успеха по различен начин. Макар подкрепата на семейството ни да е важна, тя не е задължително основополагаща за професионалния ни успех. До голяма степен той зависи от нас самите, нашата мотивация, поставени цели и положен труд.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Рядко се влияя от приятелите ми, когато става въпрос за професионалното ми развитие. Всеки от нас има свои цели и ги следва така, както смята за добре. Смятам, че успявам да намеря баланса между личния ми живот и образованието ми, макар често първото да страда за сметка на второто.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Със сигурност бих желала да остана и да развия кариерата си в България. Смятам, че страната ни крие безкрайно много възможности, които чакат да бъдат открити и развити от млади и мотивирани професионалисти. Това беше и причината да продължа образованието си тук, а не в чужбина. Нито веднъж не съжалих за избора си.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Пазарът на труда става все по-конкурентен, а студентските години са перфектното време за трупане на опит и знания, които биха направила един кандидат много по-привлекателен за бъдещите работодатели. Съветът ми към всички хора на моята възраст е да се възползват от всяка професионална възможност, която им се предлага, защото това е инвестиция в тяхното бъдеще.