Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Идеалният кандидат е една много иновативна идея, която досега не съм срещала никъде другаде и тя ми показа, че хората искат да опознаят теб самия, а след това твоите професионални желания", споделя Мария Желева, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Здравейте! Казвам се Мария Желева, на 20 години, от град Бургас. Завърших средното си образование в гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски" в паралелка с усилено изучаване на френски и английски език. В момента, съм студентка втори курс в "Université Côte d"Azur" в град Ница, Франция. Специалността, която изучавам е "Information et Communication". Избрах тази специалност, защото съм един много комуникативен човек и това ще ми даде възможност за професионално развитие в много сфери.

В професионална среда, съм много лоялна, креативна и организирана. Умея и много обичам да работя в екип, както и да създавам връзки с хора по целия свят. Добре свършената работа ми доставя удоволствие, а към възложените ми задачи се отнасям сериозно и отговорно. В ежедневието ми съм един много позитивен и усмихнат човек.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Тази година, пред мен се появява предизвикателството да си намеря стаж, в който ще мога да приложа моите познания в реална работна среда и едновременно с това да натрупам опит, работейки с професионалисти. Стажът е задължителна част от курса ми на обучение и докато разглеждах различните сайтове за обяви ми излезе този на "Идеалния кандидат". Първото ми впечатление беше, че платформата изглеждаше много различна и интересна. Когато продължих да я разглеждам, забелязах какво разнообразие от фирми и позиции за стажове предлага и останах много приятно изненадана. Но най-много от всичко ме впечатли това, че не се изискваше автобиография или мотивационно писмо, а лексикон с въпроси и кратко видео, в което да представиш себе си. Въпросите нямаха за цел да изтъкнат опита на кандидатите, а даваха възможност на всеки да изрази своето мнение и да сподели своето виждане за идеалния стаж. Според мен това е една много иновативна идея, която досега не съм срещала никъде другаде и тя ми показа, че хората искат да опознаят теб самия, а след това твоите професионални желания.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Във Франция, обучението по бакалавърска степен е с продължителност 3 години. В първи курс, ние се сблъскваме с толкова много непознати неща и тепърва навлизаме в материала, който се преподава по специалността. Ако трябва да бъда честна, в началото, аз бях доста объркана и ми трябваше време докато разбера как действа структурата на университета. Според мен първокурсниците не са достатъчно подготвени за започване на стаж, защото много от тях все още не са сигурни дали избраната от тях специалност съвпада с интересите им. От друга страна в трети курс, за голяма част от студентите започва подготовка за държавни изпити, което отнема огромна част от ежедневието им. Въпреки че, до този момент, аз не съм провеждала стаж, според мен края на втори курс е най-добрия момент за това предизвикателство, защото преди всичко свързано с професионално развитие, един студент трябва да е наясно със своите интереси и възможности.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Според мен, един от най-големите проблеми, с които един студент се сблъсква, когато започне да търси стаж, е притеснението от това, че няма достатъчно опит и умения. Това идва от непознатото, в което се намираме и от това, че не знаем в каква посока да поемем. Но според мен всичко се учи с времето и не трябва да се отказваме от нашите цели, защото докато не опитаме, няма как да разберем. Друг проблем е и самото намиране на стаж, тъй като отнема понякога твърде много време.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Не знам дали за мен съществува понятие като идеалния стаж, но със сигурност много важна част за мен е разбирателството между колегите. Стажът трябва да запознае студента с работния ден, с неговите задължения и да го въведе в средата, която ще бъде неговото бъдещо ежедневие. Работната атмосфера трябва да бъде спокойна, а не психически натоварваща. Също така включването в проекти и възлагането на индивидуални задачи е препоръчително, за да мога да придобия нови професионални знания. Разбира се, от огромно значение е и ръководителят на стажа. Той трябва да наблюдава и да развива интересите и качествата на своя стажант. На този етап, възнаграждението не е толкова важна част от стажа. За мен, на първо място остава опитът и придобиването на нови умения.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Ако бях на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания, първо бих започнала моята обява с описание на компанията - с какво се занимава, какви са нашите цели и интереси, в кои сфери е специализирана и с кои държави работи. След това бих продължила с това към кои хора е насочена обявата - студенти или хора с професионален опит. В моята обява аз бих включила също каква е работната ни среда и как протича един наш работен ден. Също така, за мен е важно да посоча заплащането и какво ще допринесе компанията за в бъдеще на своите стажанти.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Според мен първите стъпки в кариерата са от изключително голямо значение. Разбира се, те не винаги са успешни заради цялото напрежение от странични хора и очаквания, с които трябва да се борим, но това не трябва да ни отказва от професионалното ни развитие. Ние трябва да се научим да останем мотивирани и уверени в себе си, независимо в каква ситуация сме, защото по този начин ние ще покажем постоянство към нашата професионална кариера и това ще ни помогне да успеем. За мен, първите стъпки в нашата кариера ни дават шанс да се докажем, но със сигурност, те не са определящи за нашите възможности. Аз съм на мнение, че човек се учи докато е жив, затова е хубаво всеки един да прави грешки по пътя си към успеха, за да може по този начин да има развитие върху себе си.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Според мен, университетите дават една много добра основа на студентите си, но, разбира се, нашето лично развитие зависи и от самите нас. Ако човек иска да се развива, ще го направи, без значение какво му коства. Специалността, която аз изучавам, съдържа малък брой теоретични предмети и голям брой практични. За мен това е предимство, защото най-добре можеш да приложиш теоретичните си знания като практикуваш. Също така, по време на практика, аз успявам да усвоя повече неща, отколкото по време на теоретичните лекции.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

За мен семейството играе основна роля в това да бъдем успешни, защото все пак това са хората, които ме подкрепят най-много и които ми дават най-точните съвети. Те винаги са ме оставяли да взимам сама решенията за моето кариерно развитие и са ми показали, че не трябва да се отказвам от това да преследвам целите си. Без тяхната подкрепа, аз нямаше да съм толкова амбициозна, упорита и решителна. За тях, винаги е било важно да следвам мечтите и щастието си, а те да бъдат до мен и да се радват на успехите ми. Аз мисля, че зад всеки успешен човек стои едно семейство, което го подкрепя и обича безусловно и което е стимул за неговото кариерно развитие.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Аз обожавам приятелите си и всяка секунда прекарана с тях. Важно е да бъдем обградени от хора, които имат цели и са мотивирани, защото обкръжението ни има голяма роля за нашето кариерно развитие. Приятелите са хората, с които прекарваме най-лудите си моменти и на които можем да споделим всичко. Но според мен професионалната среда и личните забавления трябва да бъдат много добре балансирани и разграничени. Ние трябва да намираме време за забавления, за да можем да разпускаме, но приоритетите ни трябва да са ясни и никога не трябва да смесваме едното с другото.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Аз съм човек, който много обича да пътува и да опознава различните култури. Но също така, за мен България е място с изключително голям потенциал за развитие. Тук се чувствам спокойна и уверена в себе си и като начало на моята кариера бих искала да започна в България. С времето бих продължила да развивам кариерата си и в чужбина. Много харесвам западните страни като манталитет и стандарт на живот и се надявам някой ден да имам възможността да продължа моята кариера и в чужбина.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Съветът, който бих дала на хората на моята възраст, е никога да не спират да правят това, което обичат и което им носи удоволствие. Също така бих им казала да не се страхуват от непознатото, да приемат с усмивка всяко ново предизвикателство и да не губят никога мотивация за нови неща. Аз мисля, че трябва винаги да опитваме различни неща, за да можем да открием себе си и да не се страхуваме да сгрешим, защото по този начин ще разберем кое не е за нас. Също така им пожелавам винаги да бъдат себе си, никога да не се отказват от мечтите си, да се радват на всички успехи, независимо дали са малки или големи и никога да не забравят, че с голямата сила идват и големи отговорности.