Изминаха 5 месеца от старта на платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат". С всеки изминал ден се убеждаваме, че и бизнесът и младите български таланти имат нужда именно от нея.

Компаниите се обръщат все по-сериозно към философията, че е добра идея да мотивират, приобщават и развият въпросните таланти от ранна студентска възраст, възпитавайки ги в ценностите си и своите разбирания за успешен бизнес и кариера. За целта отделят необходимата база, ментори и пълноценна организация на времето на стажантите, с които те да придобият безценен опит, с който заедно да вървят по пътя на развитието и на компанията и на личната им кариера. Компаниите внимателно преценяват и своите послания, с които достигат до желаните потенциални кандидати. Част от компаниите са силно фокусирани и върху предоставената от платформата възможност да покажат в поредица от статии, снимки и видеа, както работните си процеси отвътре, така и голяма част от ръководните си кадри и ментори, позволявайки на бъдещите си такива да надникнат в кухнята и. Всичко това дава много важна допълнителна информация, на чиято база един студент да потърси старт на кариерата си, именно в такава компания.

Студентите от своя страна откриха в "Идеалният кандидат" възможност да разкажат много неща за себе си в 22-та въпроса на лексикона ни, а някои от тях да запишат и видео обръщение към компаниите, в които желаят да направят своите първи професионални стъпки. Свидетели сме на техния сериозен и последователен подход в отговорите им, на желанието им да спечелят задължително вниманието на компаниите, в които кандидатстват. Веднага си проличава, че всеки един студент грабва възможността и се оправдава приказката, че няма втори шанс за първо впечатление. Особено, когато в тези години, обичайно автобиографията е празна. Точно тази липса запълва "Идеалният кандидат", давайки им възможност да се запознаят предварително с въпросите от т.нар. HR Лексикон и да се подготвят максимално добре.

Остава ни само да си пожелаем, университетите да дават все по-добра теоретична и практическа подготовка, студентите да осъзнават все повече важността на първите си професионални стъпки, а компаниите да предлагат чудесни опции за работен старт. А, такава комбинация няма как да не доведе до желаните и търсени от всички ни резултати.

А, вие се огледайте! Може би "Идеалният кандидат" е някъде близо до вас.