"Стремете се винаги да бъдете информирани, давайте максимума от себе си и работете здраво - успехът сам ще ви намери", споделя Елеонора Дъбова - кореспондент на bTV Новините в Бургас, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

На 25 години съм и съм родена в Бургас, където завърших средното си образование в Немската езикова гимназия. Учих и живях три години в Торино, Италия и една година в столицата на Русия. Занимавах се професионално със спортни танци повече от 13 години. Представях страната ни на европейски и световни първенства. След като приключих спортната си кариера, получих лиценз за съдия в този спорт. Професионалният спорт ти дава много, учи те на хъс, дисциплина и желание за победа. След време в живота ми се появи нова страст, в която успях да се припозная - това беше журналистиката. Не съм имала колебания с какво искам да се занимавам в бъдеще, затова кандидатствах единствено журналистика, само в един университет. Завърших бакалавър и магистър "Спортна журналистика" в София в СУ "Св. Климент Охридски". А от половин година вече съм част от екипа на bTV Media Group.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стъпки в професията бяха през 2018 г. От университета имахме задължителен стаж, който трябваше да се проведе в медия, която отговаря на профила ни. Започнах практика в телевизия. След което ми предложиха и работа.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не съм си представяла какво ще ми се случи и как ще се развият нещата. Гледах да се фокусирам върху днешния ден, как да дам най-доброто от себе си, за да бъда доволна от резултата.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Смело мога да кажа, че сбъднах голяма моя мечта - да съм част от екипа на bTV Media Group. Един прекрасен колектив, който има обща цел - да създава качествено и истинско съдържание. Но също така се чувствам отговорна да давам най-доброто от себе си, да продължавам да се развивам и да си поставям нови цели.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можехте да се върнете в тези години?

Смятам, че пътят който извървях, за да стигна дотук, си струваше. Да си журналист се учиш цял живот. Всеки ден, всяка една среща с хората те кара да се замислиш, да преоткриваш нещо ново в себе си и да получиш вдъхновение за утрешния ден. Разказваме различни истории, срещаме очи, през които прозира тъга, обич, гняв, любов...А тези емоции минават през теб - някои дори ги изживяваш. Журналистиката е трудоемка професия, почти не разполагаш със свободно време, но срещите, разговорите и моментите ти напомнят, че си струва.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са важни. Те дават идеална възможност за опит в различни направления. Благодарение на тях всеки кандидат може да придобие за себе си по-ясна представа за това с какво би искал да се занимава. Но по-важна е личната мотивация и желание за работа. По мои лични наблюдения, повечето млади хора записват стаж, само защото е задължителен и се изисква от университета. 

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Повечето млади хора имат свръхочаквания. Представят си съвършената работа с идеалното заплащане. Стажът може да ти помогне да създадеш контакти, да натрупаш опит и да изградиш професионални умения. Важно е да се стремим да извлечем максимума от него. 

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Нивото на университетите в България е много добро. Не бих казала, че е много по-различно от това в чужбина. Винаги има какво да се желае. По-важно е обаче каква е нашата мотивация и желание да учим и да се развиваме. Защото все пак всичко зависи от нас самите.

Каква е рецептата за кариерен успех на Елеонора Дъбова?

В моята рецепта се крият постоянство, мотивация, хъс и желание за работа. Но вярвам и в късмета.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Удовлетворение, предизвикателство, страст.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Благодаря. Съветват ме да бъда себе си и да се стремя да получавам лично удовлетворение.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Стремете се винаги да бъдете информирани, давайте максимума от себе си и работете здраво - успехът сам ще ви намери.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Добрата новина е тази, която ни кара да се усмихнем - тези, които я създаваме и тези, до които достига.