Преди две години Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Проведено е проучване, според което специалистът по подбор на персонал/мениджърът знае положителната или отрицателната обратна връзка след 6 минутен разговор, а останалото общуване се осъществява с цел създаване на подходяща атмосфера. Имала съм само няколко случая, които противоречат на това проучване", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Кристина Мунтеану.

Коя е тя?

Здравейте, казвам се Кристина Мунтеану, на 34 години, от Румъния. Завършила съм университет по психология и работя в Luxoft от 8 години. Омъжена съм и имам дъщеря на 3 години.

Разкажете ни повече за позицията си в компанията? В какво се състои работата ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдел "Привличане на таланти"?

Аз съм ръководител на отдел «Подбор на персонал». Управлявам екип от 20 души в Румъния и България. Работя с рекрутъри и рисърчъри. Основен фокус на моята работа е създаването на мотивация и екипен дух в отдела. Ежедневието ми преминава в разпределяне на задачите в екипа и изграждане на планове за подобрения. Моя отговорност е да ръководя и съветвам екипа да работи в правилните посоки и, разбира се, да създавам и поддържам отношения с вътрешните ни клиенти - ръководителите на различните екипи.

Основен подход в работата ми е да се фокусирам не върху опита, а върху мотивацията на потенциалния кандидат. Винаги избирам най-мотивирания. Ако сте достатъчно мотивирани, можете да преместите планини. И това е голям бенефит за работодателя. Всяко нещо може да бъде научено, но само при наличие на достатъчно желание от страна на кандидата можем да очакваме бързи и впечатляващи резултати.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет като талант?

Зависи от позицията. Със сигурност за ИТ специалностите най-важни са техническите познания, но в отдела за подбор на персонал, както вече посочих, мисля, че най-важни са мотивацията и комуникативните умения. Относно таланта - всеки човек носи някакъв потенциал и когато попадне на правилното място и го припознае като своето място, той/тя определено може да постигне много и да развие своя потенциал на максимум, тоест да бъде талант за организацията.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Това е win-win ситуация и за работодателя, и за служителя. А за нас като "Отдел по Подбор" на персонала остава предизвикателството да открием полезните качества в кандидата и да му намерим правилното място в организацията.

Какво според вас е най-важно за развитието на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, неговите хобита и интереси, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настоящето и бъдещето? Какво още можем да добавим, може би това са меките умения?

Най-важното е какво мислите вие, вие, читателят. За едни това е приятелската среда, за други е желанието за развитие. В различни периоди от живота на човек различни фактори имат значение за неговото оформяне като талант. По природа всеки от нас е уникална личност и е много важно да знаете това, когато наемате служители или когато изграждате или управлявате екип.

Колко важно е за вас първото впечатление по време на интервюто?

Много важно. Проведено е проучване, според което специалистът по подбор на персонал/мениджърът знае положителната или отрицателната обратна връзка след 6 минутен разговор, а останалото общуване се осъществява с цел създаване на подходяща атмосфера. Имала съм само няколко случая, които противоречат на това проучване.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на интервюто, или то се развива в много различни посоки в зависимост от отговорите на самия кандидат?

Имам няколко важни етапа - да се представя, да презентирам компанията, да опиша самата работа. Останалата част от интервюто е свободна дискусия, в която често изникват интересни впечатления и ценна информация за кандидата.

Колко време е необходимо, за да разберете дали изборът ви е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате грешки?

Мисля, че за 2-3 месеца човек може да разбере дали е взел правилното решение. Разбира се, че съм допускала грешки, понякога подборът напомня на лотария. Но също така съм правила и някои компромиси по време на интервютата и в последствие хората са ме впечатлявали по неочаквано добър начин. Никога не можеш да знаеш на 100% от къде ще дойде изненадата.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на нашите млади таланти?

За съжаление, в днешно време възнаграждението е основен фокус за младите хора. Но аз лично ценя много кандидатите, които търсят усъвършенстване и професионално развитие, особено когато започват първата си работа. Стремежът им към нови постижения директно рефлектира върху постиженията на компанията като цяло.

Какви са общите ви впечатления от нивото на обучение, което предоставят университетите в България и тези в чужбина?

В България има много добри условия за подготовка на млади специалисти. Има и хора, които учат в чужбина и се връщат в родината, където предпочитат да работят. Това е и една от причините да отворим новия софтуерен хъб в аутомотив клъстъра на Луксофт. Надяваме се все повече ученици да продължават висшето си образование в областта на информационните технологии, тъй като нуждите в бранша ни растат експоненциално с всяка изминала година.

Какъв съвет бихте дали на младите хора, които все още избират къде и как да направят първите си стъпки в кариерата?

Изберете най-трудното, опитайте повече работни места, докато намерите своето. Знам, че не е най-правилното нещо, което трябва да се каже, но често е добра опция да придобиеш представа за стойността си като специалист и за реалната посока на професионалните ти интереси.