"Сменила съм доста работни места и позиции, докато открия, че нещото, което ми дава най-голямо удовлетворение, е да уча хората на нещо и да им давам някаква добавена стойност в ежедневието, пък било то и само възможност за разпускане след работен ден. Така започнах преподавателската си кариера като инструктор и хореограф по латино танци. 5 години по-късно вече имам собствена школа", открито споделя Йоанна Петрова пред Бисер Кунчев и продължава:

"Един истински инфлуенсър трябва просто да прави това, което му е интересно при създаването на съдържание, да се образова в сферата, която е избрал да споделя и да се надгражда. Така ще стане все по-добър в това, което прави, което ще води до разширяване на аудиторията и респективно влиянието му. Хората погрешно смятат, че да си "инфлуенсър" си ангажиран да бъдеш пример за другите като начин на живот, поведение, възпитание и прочие. Но това изобщо не е така. Точно както във всеки друг сектор, показващ публично творците, инфлуенсърите са хора, които основно имат влияние в сферата, в която създават съдържание."

Коя е Йоанна Петрова?

Казвам се Йоанна Петрова, на 27 години, от град Варна. Завърших там средното си образование в търговската гимназия, със специалност "Счетоводство". След това се преместих да живея в София, където записах и висше образование в Университета за национално и световно стопанство, специалност - Регионално развитие. Към момента владея само английски език, като до края на годината имам за цел да се захвана с испански също.

Йоанна Петрова

Снимка: Личен архив

Работила съм на доста места. Още щом завърших гимнaзия, започнах работа като рецепционист в един хотел на к.к. Златни пясъци, след това се преместих в София и от там започнах да се насочвам към корпоративните среди. Сменила съм доста работни места и позиции, докато открия, че нещото, което ми дава най-голямо удовлетворение, е да уча хората на нещо и да им давам някаква добавена стойност в ежедневието, пък било то и само възможност за разпускане след работен ден. Така започнах преподавателската си кариера като инструктор и хореограф по латино танци. 5 години по-късно вече имам собствена школа, съвместно с моя партньор, която развиваме успешно, канени сме на световни фестивали да преподаваме и имаме стотици ученици, минали през нашата школа.

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

Съвсем не съм мислила в тази насока. Просто обичах да гледам видеа в YouTube и си представях, че един ден и аз ще го правя, но не бях сигурна как ще се приема в България. С времето открих, че вече има българи, които правят видеа и на хората им харесва. Така с времето се престраших и аз да започна. Изцяло от лична страст към различни теми, които искам да споделям. Тогава все още думата "инфлуенсър" не съществуваше с качеството си, с което я употребяваме днес.

Йоанна Петрова

Снимка: Личен архив

В следствие на видеата, които създавах за YouTube, започнах да разраствам профила си в Инстаграм. Тогава се вдъхнових и за съдържание там. Създавах цветови теми, които повечето момичета намираха за по-различни от всичко останало и им харесваше. Така развих и тази социална мрежа и ми стана още едно хоби. От тогава създаването на красиви снимки - от избора на тоалет, до цялостната композиция на снимката, ми е страст.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

Един истински инфлуенсър трябва просто да прави това, което му е интересно при създаването на съдържание, да се образова в сферата, която е избрал да споделя и да се надгражда. Така ще стане все по-добър в това, което прави, което ще води до разширяване на аудиторията и респективно влиянието му. Хората погрешно смятат, че да си "инфлуенсър" си ангажиран да бъдеш пример за другите като начин на живот, поведение, възпитание и прочие. Но това изобщо не е така. Точно както във всеки друг сектор, показващ публично творците, инфлуенсърите са хора, които основно имат влияние в сферата, в която създават съдържание. Да кажем например "мода". Ако някой прави модно съдържание и дава съвети за мода, то неговият ангажимент към аудиторията е това. Хората го следват заради стила му и за да почерпят вдъхновение в тази насока. Неговото влияние е там. Точно както песните на изпълнителите в различните жанрове, не бива да се възприемат като възпитателни, така е и с инфлуенсърите. Всичко е с цел развлечение. Възпитанието трябва да идва от дома. Ако семейството е възпитало добре детето си, то ще избира само̀ кое влияние да му е вдъхновител. Всичко друго е въпрос на морални ценности и личен избор от това какъв пример на поведение даваме, за да избират хората да си вземат и частица от това.

Йоанна Петрова

Снимка: Личен архив

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Има много инфлуенсъри, които ми правят добро впечатление. Ще обобщя, че нещата, които ме впечатляват мен са интелект, премерено, но естествено поведение, уважение към аудиторията и чувство за естетика към всеки детайл при създаването на съдържание. Без значение за коя платформа.

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

Трупането на последователи никога не ми е било цел, макар разбира се, да има приятна тръпка при увеличаването им. Целите ми в тази насока са да се завърна активно с YouTube видеата, тъй като те са ми най-голяма страст и връзката с аудиторията там е много по-силна, някак двустранно се чувстваме по близки там. Затова ми се иска да се върна в YouTube с повече активност и да развивам канала си.

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според се случва заради неговите качества или заради теб самата?

Смятам, че е много важно представянето на даден продукт/услуга. Като човек, който има бизнес, сама съм се убедила колко е важен маркетингът. Може би едно от най-важните неща в днешния свят на пренасищане от продукти/услуги. Затова е от съществено значение човек да знае как да представи продукта в най-атрактивната му светлина. В нашия случай, като хора, които имаме контакт с аудиторията си непрекъснато, по-важното е да сме спечелили доверието на хората, за да може дори да не са убедени в избора да закупят даден продукт, да ни се доверят и да го тестват. Разбира се, много е важно да не злоупотребяваме с това доверие, защото е ценно и е в основата на всички човешки отношения. Макар и през социални мрежи. Те са винаги преди всяка друга изгода на човека.

Йоанна Петрова

Снимка: Личен архив

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Аз съм пример, че могат да се съчетават инфлуенсърството с друга професия, но няма да лъжа - много е трудно. Имам хора, които ми помагат и без тях няма да успявам да се справям. Със сигурност инфлуенсърството вече може да се брои за основна професия, просто защото ангажира голяма част от времето на човека и в същото време му носи добри доходи. Затова не е задължително да има друга "нормална работа" хахаха.

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

Ангажираност към хората, постоянство и непрестанно развитие.

Какъв е най-интересният продукт, който би желала да рекламираш?

- Mini Cooper! Хахахаха Шегувам се, но ако все пак някой ден ми се случи, имам много идеи за тях :D

Има ли продукти, които не би рекламирала и защо?

Продукти, които със сигурност не бих рекламирала са такива, които са със съмнителен произход и биха били вредни за здравето. Също не бих рекламирала цигари.

Йоанна Петрова

Снимка: Личен архив

Къде се виждаш след 10 години професионално?

Ще говоря по-скоро за следващите 5 години. Професионално в социалните мрежи, ми се иска заедно със сестра ми да развием YouTube каналите си с общи поредици. Това ми е много голямо желание, тъй като тя също има канал и всичко, което правим заедно ни забавлява много. Затова искам да се видя по-скоро точно как се забавляваме и го предаваме на хората. Искам също така да създам и редовна поредица с полезни съвети и информация при пътувания по моя методология, която съм си разработила сама, но все още пътуванията ми са обвързани основно с другата ми дейност и нямам физическото време да се отдам толкова на по-професионално изпълнение. Иска ми се каналът ми да стане успешен както с развлекателна, така и с увлекателно-информативна насоченост. Надявам се да го постигна за по-малко от 10 години, а натам ще видим. Големите ми планове са по-скоро за други бизнес сфери. В интернет всичко се развива доста динамично и гледам да разгръщам стремежите си в по-краткосрочни цели.

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

Поради това, че другата ми дейност ме среща непрекъснато с десетки хора в чужбина, това ми се случва често. Винаги рекламирам Черноморието и вълнуващите неща, които предлага летния сезон там. Разбира се, като човек, който е от Варна, съм пристрастна към района хахаха.

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Тъй като никак не съм добра с кратките отговори и изречения, ако от цялото интервю хората са издържали и са стигнали чак дотук, може и да имат желание и да ме последват. В сторита съм по-кратка хахаха

Професия ИНФЛУЕНСЪР >>