Тя е смела, подредена и обича да експериментира. Смята, че човек трябва да се възползва от всички шансове, които му се предоставят и да открие себе си. За нея първите стъпки в кариерата са предизвикателство, което трябва да се приеме възможно най-рано и да не се губи време. Споделя, че "За да постига резултати човек се нуждае от две основни неща - идея/цел и да се чувства добре."

Убедена е, че "Задължително трябва да се пътува - колкото се може повече и на различни места."

Как да бъдеш идеалният архитект на своя професионален път? Коя е тя?

Казвам се Лиляна Дерменджиева. На 24 години съм, от София. Уча в Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София - специалност Архитектура и в момента работя по дипломна работа, за да завърша магистърското си образование.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За платформата научих случайно - попаднах на нея, докато търсех нещо в интернет. Веднага грабна вниманието ми с изчистената си визия и ясната си структура. Смятам, че "Идеалният кандидат" e структурирана така, че всеки може да се ориентира бързо и лесно, а също предлага и чудесна възможност да представиш себе си.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Всичко е много субективно и всеки може да прецени сам за себе си кога има нужда да започне. Въпреки това мисля, че като студенти получаваме изключително много възможности и време да експериментираме и да се развиваме в различни насоки. Бих посъветвала всеки да се възползва от тях колкото се може по-скоро и с пълна сила.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Един от основните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато започне да търси стаж или работа, е притеснението, че няма достатъчно опит, умения и знания. Често обявите са написани така, че когато студентът ги чете си казва "Боже, аз това не го знам.. как ще го науча..". Всичко се учи и не трябва да се отказваме, защото в крайна сметка докато не опиташ няма да разбереш.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Всеки стаж би бил различен според средата, в която попаднеш, но независимо дали останеш с положителни емоции или не винаги си научил нещо ново, което да използваш в бъдеще. И в двата случая печелиш, защото разбираш кое ти харесва, какво да търсиш занапред и за какво да внимаваш. Идеалният стаж би бил този, при който се чувстваш добре със срещнатите хора и удовлетворен от постигнатото накрая.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Важно за младите хора е да разберат, че никой не се е родил научен и всеки се притеснява от нещо, дори да не си личи. Всичко е възможно с малки крачки и постоянство. Кандидатстването и участието в различни програми, стажове, практики и т.н. е начин да преодолеем опасенията си, да добием опит и увереност в професионален и личностен аспект.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

За мен първите стъпки в кариерата са моментът да се експериментира, да се пробва от всичко и да разбереш кое е твоето. Естествено необходимо е усилията ти да са насочени в ясна посока, за да постигнеш целите си, но рядко се попада на точните хора и място отведнъж, така че е добре да се опитат различни варианти.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

От наблюденията, които имам в моя университет, съдя че преподаденото дава една добра теоретична и практическа основа, от която младите хора да могат да стартират и постепенно да надградят. Известен конфликт се получава, когато се озовеш в реална работна среда и видиш точно как се случват нещата, но идеята на стажовете е точно това - да се адаптираш и постепенно се усвоиш как да използваш знанията си от университета в практиката.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

За да постига резултати човек се нуждае от две основни неща - идея/цел и да се чувства добре. Ролята на семейството и близките се проявява и в двете направления в различна степен, но за успеха е особено определяща подкрепата, която получаваме. Естествено семейството е първата среда, която влияе в оформянето ни като личности. Въздействието й обаче не е еднократно, а постоянно съпътстващо ни през целия живот, което предопределя значимостта й.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Както семейството, така и приятелите са много важен елемент, който влияе на развитието ни и на самите нас. Ето защо трябва да внимаваме с какви хора се обграждаме и да търсим такива, с които да гледаме заедно позитивно напред и да работим в посока постигането на цели. Аз смятам, че забавленията, обучението и успехите не са задължително отделни неща, а напротив - трябва да вървят заедно и да има баланс.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Задължително трябва да се пътува - колкото се може повече и на различни места. Това е начин да се научи много, да се опознаят чужди разбирания и култури. Въпреки това, за мен България представлява място с изключително голям потенциал за развитие и реализиране на бизнес идеи и смятам, че мястото ми е тук.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бих посъветвала моите връстници да не се притесняват да опитват, защото никога не знаеш откъде ще ти се усмихне късметът.