Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

Коя е тя?

Казвам се Васислава Митрева. Родом съм от село Първомай, община Петрич, но в момента живея и уча в град София. Студент съм в УАСГ, специалност Строителство на сгради и съоръжения и съм трети курс. Специалността ми се изучава 5 учебни години (магистърска степен) .

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Нашето ежедневие е пряко свързано с технологиите. Докато пиех сутрешното си кафе и разглеждах статии в интернет, ми излезе реклама на която с големи букви пишеше "Идеалният кандидат". Веднага грабна вниманието ми и я последвах, след което попълних необходимата информация. Мисля, че нямаше нещо, което да не ме впечатли. Имаше доста обрана и в същото време полезна информация.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Смятам, че за образование и работа точно време няма. Макар, че не е законно непълнолетни лица да работят, все пак хората трябва да се учат на труд и занаят през целия си живот, като това може да се случва дори вкъщи като помагат на своите родители. За да започне стаж, човек трябва да знае какво иска от себе си в бъдеще. Затова смятам, че когато един човек завърши своето средно образование и се насочи към висше такова, всеки един момент е подходящ за стаж. Стажът е нещо , което надгражда сухата теория, която се преподава във висшите учебни заведения, това е практиката и опитът които човек взема със себе си в бъдеще. Да, аз съм провеждала стаж. Когато завърших първи курс в университета се записах на летен стаж по специалността, която изучавам. Отрази ми се доста добре и вече съм наясно какво искам да специализирам в последната година от обучението си.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Мисля, че всяко едно начинание би било идеално, стига да е започнато със желание и ясна цел. Също така мисля, че за да е идеален един стаж, стажантът трябва да се намира в подходяща за него обстановка - трябва да е заобиколен и обучаван предимно от хора, които наистина биха го научили на тънкости и важни неща в сферата на стажа.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

· Първо и най-важно, бих представила фирмата, която предлага стаж .

· Представяне на позицията - изисквания и задължения.

· Вид на стажа - платен / неплатен , присъствен / онлайн

· Работно време

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Ако скалата за оценяване на важността варира от 1 до 10, бих казала 12. Защо точно 12 ли? Защото освен личностното развитие и нагласа за дадена кариера, е много важна и самата фирма и нейните работодатели, с помощта на които дадено лице ще направи своите изводи за това дали е избрал правилната професия и дали вижда себе си като човек, развиващ се в тази сфера. Бъде ли разочарован - човек губи мотивация и се отказва дори когато е на финалната права.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Университетът дава толкова, колкото му се полага. Там няма време да се обърне внимание на абсолютно всичко поотделно. Целта на университетите е да дадат основа (50%), а целта на студентите е да надградят тази основа до 100%. Лично в моя университет, практиката е едва 1/3 от това което учим.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Значимостта на семейството е много важна, както за да бъдем успешни, така и в повечето житейски събития и проблеми. Тяхната вяра и подкрепа е много важна, така те мотивират своето дете да успее, но от друга страна има хора, които биха се надъхали повече, ако някой не вярва в тях и ги подценява. Така те се мотивират да докажат, че могат .

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Мисля, че е добре стъпките в живота да бъдат обсъждани с компетентни хора. Понякога не успяваме да намерим приятели със сходни интереси, но все пак е добре да чуем и друга гледна точка. Мога да кажа, че съм от хората, които успешно съчетават и са съчетавали работа, образование и социален живот.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Без да се замислям избирам България. Тук е моят живот, моето семейство, приятели, дом. Бих искала повече хора да мечтаят да останат в родината си и да не емигрират, но също така бих искала родината им да им дава това, от което се нуждаят, за да живеят пълноценно и да не са лишени от нищо.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бих ги призовала да мечтаят и никога да не спират да го правят, да бъдат целеустремени, да си вярват повече, да не изпускат никакви възможности - било то стаж или предложение за работа и най-вече да не се отказват, колкото и трудно да изглежда.