Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

Тя е само на 19, дъщеря на професор от Софийски университет, а думите и са повече от вдъхновяващи. Не пропускайте да стигнете докрай. Вижте коя е тя?

Казвам се Никол Карастоянова на 19 години съм, родена съм и живея в град София. През 2021г. завърших Първа английска езикова гимназия. Макар че баща ми е признат професор в Софийски университет, мен ме влечаха икономическите специалности затова като първо желание посочих специалността "Финансов-контрол" и бях приета още в първото класиране на желания от мен университет УНСС.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Пандемията отне последната година в средното ми образование, лишавайки ме от пряк контакт с връстниците и преподавателите ми , а сега отнема и първата ми година като студент. Това ме провокира да търся начини и средства да се уча, да се обогатявам, да се надграждам с нови знания и опит . Търсейки в интернет, попаднах на "Идеалният кандидат" и бях впечатлена от платформата, от нейната идея и цел, а именно да дава шанс на млади хора, търсещи начин за развитие още преди да завършат висшето си образование. Големият избор от възможностти, който се предлага и шанса , който "Идеалният кандидат" предоставят да се представиш пред водещи компании и институции в България беше точно това , което търсех.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Досега (като ученичка) не съм участвала в други стажове. Мисля, че щом човек има цел в живота, няма точно определено време за нейното реализиране, затова смятам, че не трябва да се отлагат едни от първите крачки в постигането на успех, няма значение дали в първи, втори или трети курс. Амбицията и желанието за развитие нямат възраст нито граници. А какъв по-добър начин от самата практика (стаж)?!

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Основния проблем може да се каже, че е работното време и това да съумееш да комбинираш работата с университета. Другия значим проблем за мен е да намеря място, където да се обучавам в реална среда, тъй като опит и знания се получават с много практика на терен.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Смятам, че идеалният стаж е този, който допълва и развива знанията ми по специалността, който ще помогне за изграждането ми като професилналист, ще възпита у мен умения за работа в екип, за взимане на решения, за справяне с проблеми. Надявам се да имам възможността да наблюдавам как се управлява водеща компания / институция в България, отношението между лидери и експерти, от което да извличам всичко най-необходимо за създаването, подмогането, развиването и утвърждаването на една империя.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

От моя гледна точка най-важното за привличане на кандидати би било гъвкавото работно време или по-точно шанс да съчетават програмата с лекциите и да не се чувстват прекалено натоварени, възможност да избират дали да са присъствено или онлайн. Другото, което би било важно, за да се стигне до съзнанието на младите хора е така да бъде презентиран стажът, че те да видят възможността за професионално развитие и сами да направят своя избор. И на последно място, всеки студент би се зарадвал, когато трудът му бъде възнаграден.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки винаги са най-значимите. Първите стъпки са фундамента, върху който всичко се създава, развива и утвърждава. Пътят, по който те отвеждат, не винаги ще бъде лесен, не винаги ще бъде увенчан с успех, ще минава през премеждия, кризи и катарзиси, но лесното не е за предпочитане. Трудностите, са тези които изграждат великите личности.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Аз съм на мнението, че ако ние сами не го пожелаем , няма кой да ни го ни го насади в съзнанието. Университетите са една от основите които градят, а именно те са теорията, материята, те показват проблеми, с които ще се сблъскаш в големия свят, те са и малките постижения, които ще ни показват, че всичко се възнаграждава, те съчетават типажа от хора, които тепърва ще срещаме. Университета е тази малка частица, която ни подготвя за света отвъд закрилата на родителите ни и извън стените на удобното, което познаваме.

Снимка: Личен архив

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни? Значението на семейството в изграждането на личност, на всеки един от нас, е основополагащо. Човек може да избере къде да учи, къде да работи, в кой град да живее, но единственото нещо, което не може да избере са родителите. Семейството възпитава у нас принципите, които ще следваме, морала, който ще спазваме, то заражда любовта и желанието за опознаване на света, чрез знание. Всеки един човек, който има такава подкрепа се чувства силен и спосебен да се справи с всички житейски предизвикателства.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения? Приятелите са много важни за мен и без тях не бих си представяла живота, но мисля, че не бих допуснала те да ми влиаят във взимането на решения свързани с моята кариера, което разбира се не изключва това, да се допитвам до тях за съвет или мнение. До сега не съм имала проблем с разпределението на времето си за приятели, забавление и обучение, но и имам голям късмет с хората, които ме заобикалят, защото те винаги са били разбиращи, подкрепящи и истински.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина? Определено ми харесва да пътувам и да опознавам света, но обичам държавата ни и това е мястото, на което искам да се развивам. Смятам, че голяма част от комапаниите / институциите в България могат да направят страната ни "райски кът" (икономическа сила) на Балканския полуостров.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път? Вярвайте в себе си, че всичко е във вашите ръце и всичко зависи от вас, най голямата победа е победата над себе си - да победиш собствените си страхове и ограничения. Всички мислим , че между нас и успеха стоят хора, стечения на обстоятелства, пари или позиции.... Но истината е, че само едно нещо ни пречи да стигнем там, където искаме и това сме самите ние, защото човек може да постигне всичко, стига да вярва в него.