Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Идеалният за мен стаж трябва да е изпълнен с предизвикателства. Очаквам да е изпълнен със задачи които досега не съм срещала. Иска ми се да се сблъскам с казуси и проблеми, които ще ми дадат възможността постоянно да дерзая и да не се отказвам докато не се получи", споделя Росана Станева, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Аз съм Росана Станева на 20 години от София. Уча във Факултета по класически и нови филологии, специалност Южна Източна и Югоизточна Азия - 2 курс.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За платформата научих от една реклама, пусната в Инстаграм. Това, което ми хареса на проекта, е, че е написано точно и ясно какво представлява всеки стаж и какви умения ще придобиеш. Харесва ми също и че много лесно може да кандидатстваш по тази платформа.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Смятам че е хубаво да се почне стаж възможно най-рано, за да може студентите да свикват с това какво се изисква от тях на работното място. От важно значение е практическата част, защото тя може да помогне на студентите да разберат дали са записали подходящата за тях специалност. По този начин ще разберат дали това е нещото което ги влече и искат да работят на по-късен етап от живота си.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Един от най-честите проблеми може би е колебанието дали ще се справи със съответната позиция. В повечето случаи студентите са обучавани теоретично и когато дойде време за действие има лек страх. Смятам че студентите не бива да изпитват страх, защото стажът е мястото където нещата се обясняват по-подробно и всички пропуски свързани с работния процес се запълват.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният за мен стаж трябва да е изпълнен с предизвикателства. Очаквам да е изпълнен със задачи, които досега не съм срещала. Иска ми се да се сблъскам с казуси и проблеми, които ще ми дадат възможността постоянно да дерзая и да не се отказвам докато не се получи. Не на последно място, идеалният стаж включва и идеален ментор, който внимателно и с търпение ще те въведе в работата.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

- Възможност за реализиране на научената теория на практика;

- След приключване на стажа при добре свършена работа, ако стажантът желае, може да продължи да работи там или да му се напише препоръка;

- Мотивиращо стартово заплащане.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Мисля че са много важни, защото те начертават посоката, в която ще се развиваш и определят по нататъшната ти кариера. Първите стъпки са важни и поради факта, че това е времето, когато се сблъскваш с хора които са на много по-високо ниво в йерархията. Това ти дава възможност да извлечеш от тях най-добрите им работни навици и да научиш методи и процеси, свързани с работната позиция, за които не пише в учебниците, а с които трябва да се сблъскаш в реалния живот.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

За мен университетите никога не могат да те подготвят за това какво те очаква навън. Работата не се състои от това колко книги си прочел или дали имаш шест на всеки изпит. Работата се състои от външни фактори като хората, с които работиш, напрежението от това за какъв период от време трябва да свършиш определена задача или това колко си упорит при свършването на задача, която не си срещал досега. Смятам че университетът е направен само, за да положи основите, върху които после ние да изградим кариерното си развитие като участваме в различни стажове, приемаме различни отговорности и се впускаме в свършването на дадена задача, която не сме срещали.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството е ключов фактор в изграждането на децата като личности. От тях зависи как да отгледат детето си така че то да се научи да не се отказва при първото затруднение или да слуша какво му казват другите. Може да се каже, че ако детето уважава родителите си и оценява техния труд, много е вероятно то по същия начин по-късно да се държи към работодателите и колегите си.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Зависи с какви хора се сприятелиш те могат да ти оказват както добро, така и лошо влияние. Въпреки това най-добрите ни приятели са често тези, които ни подтикват да пробваме нещо ново и най-лесно разбунват каквито и колебания да се въртят в главите ни. Мисля че наистина е важно да можеш да разграничиш личния живот и забавленията и аз успявам да се справя. Знам кога да отделя време на приятелите си и кога да им кажа, че по-важно в момента ми е да се подготвя по съответния предмет.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Не знам дали бих искала да развия кариерата си в чужбина, но не бих отказала да отида и да поработя в друга страна. По този начин ще възприема външни навици за работа и ще опозная нова култура и нов народ.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Животът е непредсказуем и понякога един едномесечен стаж може да се окаже превратна точка, която да ти позволи да се издигаш. Знам, че много студенти смятат, че сега му е времето да се забавляват и аз смятам, че те са прави. Въпреки това се надявам да направят разлика между това да се забавляват и да пропиляват времето си. Винаги може да организираш времето си така че хем да успееш да прекараш време с приятели, хем да успееш да поработиш върху своите умения. Времето е ценно затова трябва да се използва пълноценно.