Имам удоволствието да ви представя поредния участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

Тя казва "Сега е времето да направим така, че един ден да работим това, което ни удовлетворява и ни прави щастливи."

Вижте коя е тя?

Аз съм Ивана Пунева, родена на 21 октомври 2001г. в гр. Гоце Делчев. Живея в с. Мосомище, намиращо се в близост до Гоце Делчев. Завърших основното си образование в с. Мосомище, а за средното бях решена, че ще избера икономическо направление. Така и се случи - завърших специалността "Оперативно счетоводство" в Неврокопска професионална гимназия "Димитър Талев" в гр. Гоце Делчев и точно тази гимназия ми даде първите и най-важни стъпки за успешно развитие. Когато бях в 11 клас, разбрах за състезание, организирано от "Университет за национално и световно стопанство" по счетоводство и финанси и се записах. Благодарение на това състезание и успеха, който постигнах, бях приета в специалността "Финанси, счетоводство и контрол" с оценка Отличен /6/. И така 3 години по-късно съм студентка във II курс в същата специалност.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

В началото на втората учебна година в университета се проведе 5-ото издание на "Кариери УНСС - 2021г.", в което фирми с широко разнообразие от дейности предлагаха стажове. Тогава реших, че е време да опитам и че ще мога да се справям с лекциите и стаж. Кандидатствах, но заради Ковид-обстановката преминахме онлайн, а стажът налагаше присъствие и не се осъществи. Малко след това от приятелка разбрах за "Идеалният кандидат". Сподели ми, че е добра възможност и, че мога да открия това, което търся. Впечатли ме по-различният и интересен начин да представиш себе си. Регистрирах профил и вече съм част от платформата.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Не смятам, че трябва да се каже точен период, като например първи или втори курс, защото при всеки е различно. Може би, когато се почувстваш сигурен в себе си и смяташ, че вече си стъпил на краката си, опознал си задълженията в университета и искаш да направиш тази крачка към нещо по-сериозно, тогава е точното време. Аз лично в началото на втори курс започнах да мисля за участие в този тип програми. Досега не съм била на други стажове. Но съм участвала в Международен проект за кратък период и съм завършила практика от университета, свързана със счетоводство и финанси.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Най-често срещан проблем идва от работното време. А именно да намериш баланса с университета, защото повечето стажове не предлагат гъвкаво работно време. От друга страна, обстановката в момента усложнява нещата и затова студентите са принудени да се ориентират към дистанционната работа, а все по-малко фирми предлагат тази опция.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж за мен ще бъде стажът, който е свързан със специалността ми и това, което искам да се занимавам в бъдеще. С помощта на екип от професионалисти да получа добра, стабилна основа, да науча детайлите и да се изкача на по-високо стъпало. Ще искам да ми помогне не само за работата, но и за отношенията между екипа, защото от проектите, в които съм взимала участие, съм разбрала, че това е от важно значение за протичането на дейността. И, от друга страна, ще ми покаже дали това, което съм избрала, е подходящо за мен и дали си струва да давам всичко от себе си, за да продължавам да се развивам в тази насока.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Като първо бих написала това, че обявата е активна и за кандидати без опит, защото все пак тази обява е за стаж и за млади таланти, което предполага, че именно благодарение на този стаж, те ще започнат развитието си. Друго, което би впечатлило кандидатите, е как ще протича стажът и по-конкретно дали ще има възможност за дистанционна форма. Както и това да предлага гъвкаво работно време. Ще се спра точно на тези опорни точки, защото смятам, че са от съществено значение за младите таланти, които са в началото на кариерното си развитие. Като, разбира се, има и други, но те са ясни за всеки един стаж.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки имат голямо значение, защото са основополагащи. Не трябва да ни е страх да се изправим пред непознатото, защото така ще стигнем до мястото, за което мечтаем. Обикновено не всичко се получава така, както искаме. И като начало е някак приемливо да изпиташ несигурност и да направиш грешни стъпки, но това само прави нашия опит по-богат и дори бих казала, че тези стъпки ни дават по-добри уроци и ни учат да се изправяме и да продължаваме по-мотивирани от преди, да искаме да усъвършенстваме в това, което правим.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Университетът ти дава доколкото е възможно добра подготовка, но пък, от друга страна, в повечето специалности практиката е намесена на по-късен етап. При мен е точно така, затова смятам, че и голямо влияние оказва личното ни отношение. Затова аз самата се ориентирах към стажантските програми.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството е нашият гръб и хората, заради които си струва, те са нашата подкрепа. Моето семейство винаги ме е оставяло да взимам сама решенията за това как искам да се развивам, което за мен лично е по-доброто. За тях е важно да следвам собствените си мечти, а те просто да са до мен и да се радват на успехите ми.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Приятелите са хората, с които прекарваме повече от времето си. И, разбира се, всеки има различни интереси, но е хубаво, когато споделиш идеите си на приятел и той повярва в теб. Смятам, че кръгът от приятели е важен за развитието ни и че трябва да контактуваме с хора, които ни мотивират и ни помагат да надграждаме себе си. Когато и приятелите ти имат интерес към това да се развиват, е лесно да намериш баланса между кариерното развитие и забавленията.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Обичам страната си и смятам, че има широко поле за развитие. Необходимо е да дадеш малко повече от себе си, за да постигнеш успех, защото всичко се случва с постоянство и упоритост. Ние, младите хора, можем да създадем едно по-добро бъдеще и да допринесем за развитието й, като останем тук и работим върху това.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Сега е моментът да се погрижим за бъдещето си, за това да живеем по-добре, да имаме финансовата стабилност да го правим. Да открием баланса между личния и професионалния живот. Да намерим правилната мотивация, като невинаги това са парите, а хората, които са около нас и заради, които си струва. Сега е времето да направим така, че един ден да работим това, което ни удовлетворява и ни прави щастливи.