Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Най-доброто, което може да ти се случи е да имаш опция да получиш предложение за работа в компанията, в която стажуваш, при твоето добро представяне", споделя Теменуга Калчева, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Казвам се Теменуга Калчева, на 22 г. от гр. Варна, но живея в София. В момента съм четвърти курс и завършвам бакалавърската си степен в специалност "Социология" в СУ "Св. Климент Охридски".

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Не си спомням точно от коя социална мрежа, но търсих нещо и ми попадна. Хареса ми форматът, който е предварително подготвен - отговорите на въпроси, които са интересни и любопитни и това, че бързо достигаш до всички обяви в посочената от теб сфера.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Един студент трябва да започне стаж, колкото се може по-бързо. Смятам, че един човек, който се обучава за дадена професионална дейност е добре да съчетава теорията с практиката и да бъде ТАМ, където се упражнява професията или дейността. Аз не съм провеждала други стажове, работила съм какво ли не, но не и това, което уча, което е опит, но все пак е добре концентрацията да бъде върху сферата на обучение. Колкото по-рано, толкова по-добре, за да можеш да се ориентираш в обстановката на професионалното ти поле и когато завършиш да имаш набор от опитности и да преминеш по-лесно към квалификации.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Недостатъчно възможности, неплатена дейност, липса на добър ментор, който да обучи и преведе кандидата през работния процес и етапите му, задължения, които не са съобразени с опита на кандидата.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Най-доброто, което може да ти се случи е да имаш опция да получиш предложение за работа в компанията, в която стажуваш, при твоето добро представяне. Важно е да разбереш кои знания ще са ти най-необходими, да попаднеш в ситуации на проблеми и да се научиш как да взимаш спокойно и бързо решения. В идеалния стаж имаш ментор, с който заедно разработвате проекта или задачите и работиш рамо до рамо с него и помагайки му се учиш.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

В обявата ще покажа защо компанията е по-добра от останалите, ще посоча конкретно какво ще прави стажантът и как това ще му помогне, времето на стажа, какво очакваме от него и какво той ще получи от нас - всичко, което пише в регулярна обява за работа - стажът не е по-различно преживяване, но е за по кратък период и с ментор, въпреки това трябва да бъде приет отговорно от студента и да се отнесе към него като такъв ангажимент.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки са ключово важни, точно като при едно прохождащо дете - първо някой ти помага да правиш крачки, а след като придобиеш увереност и опит в ходенето с някого друг и си готов, започваш сам да ходиш и да тичаш напред. Точно затова стажът е важен за тези твои първи стъпки, в които някой ти помага и ти дава опора, докато не си готов да вървиш и тичаш сам към професионални върхове.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

От моя личен опит мога да кажа, че в България университетите дават прекрасна и дълбочинна теоретична подготовка, но когато стане дума за практиката, трябва да се оправяш сам. Не знам дали проблемът е в студентите, организацията в университетите, липса на комуникация между фирмите и университетите, породена от недоверие на страните една към друга, но в Европа и Америка мисля, че се работи много повече висшите учебни заведения да дават сигурна възможност за реализация.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Много е важно възпитанието, навиците и ценностната система, която ни изгражда семейството, дали ни насърчава да опитваме и рискуваме или не и ни подкрепя в развитието на талантите ни. След една определена възраст, колкото е важна подкрепата, толкова е важно и наличието на индивидуалност и независимост, за да си успешен.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Мисля, че влиянието на семейството е по-голямо от това на приятелите в идеите за кариерно развитие. Приятелската среда и хората, с които общуваш могат само да те мотивират или обезкуражат да развиваш себе си. Ако твой приятел е актьор или пък IT специалист, трудно може да ти повлияе да рисуваш или разработваш софтуер, ако тези дейности не са ти интересни, или не ти се отдават, също ако се обучава в медицината, а на теб ти прилошава от кръв и не искаш да виждаш болница. Аз лично успявам да намеря баланса между забавление, работа и обучение.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Категорично България, но бих желала да получа квалификация в чужбина. Повечето от успелите хора имат специализации в чужбина и според мен това е много ценно.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Да бъдат смели и да не се страхуват да опитват, всяко нещо, което правим и всеки човек, който срещаме по пътя си ни помагат да израснем и да трупаме опит. Относно професионалния път, колкото по-рано започнеш, толкова по-бързо ще достигнеш желаната от теб цел, затова не се колебай, всяко начало е трудно и все от някъде трябва да започнем, първите стъпки са важни и след тях вече ще е по-лесно.