Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Аз мисля, че съм се заобиколила с хора, с които заедно вървим напред и си даваме мотивация", споделя тя. Вижте повече за нея:

Здравейте! Казвам се Ралица Рачева, на 21 години, родена съм и израснала в София. В момента съм студентка 3-ти курс и изучавам специалност Бизнес Администрация. Винаги съм искала да бъда част от нещо голямо. Да бъда лидер, който да води своя екип и да дава свобода на всяка инициатива, както и да поощрява всеки потенциал. Затова се насочих към тази специалност. Аз съм много социален и позитивен човек, обичам да комуникирам с различни хора, да ходя на кино, да ходя в планината, да спортувам, обожавам да пътувам и да се наслаждавам на вкусната храна, много ме вълнува всеки нов и интересен вкус. Харесвам предизвикателствата и новите неща, които ми се случват и проактивно ги търся. Обичам екстремните спортове и готвенето. Извън университета посещавам различни курсове и семинари, като наскоро завърших няколко курса по Дигитален маркетинг към Softuni и курс към Google Digital Garage. В момента участвам в бизнес академия, в която изучавам Развитие на Човешките ресурси, Маркетинг и Финанси. Обичам динамичното ежедневие и всеки ден си търся нови неща, с които да се захвана, за да се забавлявам и развивам.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За платформата научих от социалните мрежи и веднага реших да се запиша, защото ми се стори вълнуваща и хубава възможност да си намеря стаж, с който да започна професионалното си развитие в сферата, която искам. Аз постоянно търся нови възможности и когато нещо ми се стори интересно, веднага се замислям дали да не се включа, тъй като не обичам да ми е скучно и ми харесва да предизвиквам себе си.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Моето мнение е, че всеки един студент трябва да прецени за себе си, кога би искал да започне, кога би могъл да съчетава стажа със заетостта в университета и когато се почувства готов, трябва да действа. Няма правилно и грешно време за започване на на кариерата. Колкото по-рано се сблъскаме с реалната работна атмосфера и проблеми, свързани с нея, толкова по-лесно и бързо ще навлезем в сферата и ще преборим неизбежното притеснение, породено от това, дали ще успеем да се адаптираме, дали ще се справяме с работата и дали ще ни харесва работното място. Моят опит със стажовете започна още в първи курс, когато проведох стаж по програмата на МОН- Студентски практики, а във втори курс изкарах стаж в дигитална агенция. До скоро работих в Маркетинг екипа на популярна компания в сферата на бързооборотните стоки.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Аз съм на мнение, че проблемите, с които един студент може да се сблъска по време на процеса на търсене на стаж са най-различни. Като започнем от това, че първоначално е много трудно фирмите да се спрат точно на теб и да те поканят на интервю и да не бъдеш премахнат още на ниво СВ. Има много студенти, всички кандидатстват за стажове и е трудно да се отличиш и да се спрат точно на теб само по СВ. След като минеш този етап и отидеш интервю е много по-голям шансът да бъдеш сред избраните, защото показваш силните си страни и темперамент. Така по-бързо се преценява дали си подходящ или не. Друг проблем е, че голяма част от стажовете са неплатени или не са с гъвкаво работно време, което е пречка за студентите. Понякога на интервютата не се споменават някои важни детайли относно работата, които по-късно излизат наяве и студентите се разочароват. Друг проблем е, че понякога изискванията за стаж, включват опит и познания в сферата, които студентите няма как да са придобили до момента.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж за мен е работната атмосфера да ми действа мотивиращо и да ми носи удовлетворение. За мен е много важно да се чувствам на мястото си, да ми бъде интересно и да предизвиквам способностите си, тоест да не стоя на едно ниво. Бих искала да работя с позитивни и усмихнати хора, от които да мога да се уча и да подобрявам себе си всеки ден. Идеалният стаж според мен е когато след края на работния ден се чувствам спокойна, щастлива и удовлетворена и си тръгвам с усмивка.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Важните акценти, които бих включила при създаване на обява за стаж са следните: трябва задължително да се посочи, че обявата е за стаж и е насочена към кандидати с малък или без никакъв опит. Друг акцент е, че стажът ще бъде с гъвкаво работно време или на непълен работен ден. Също така за много от студентите предимство е когато стажът има възможност да се провежда и от вкъщи или пък хибридно и последната опорна точка е да се посочи, ако има заплащане за периода на стажа, тъй като това вълнува всички кандидатстващи и за много от тях е от решаващо значение.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки за мен са много важни, защото дават старт на професионалното развитие и в голяма степен определят в какъв ход ще се развият събитията в кариерата на един млад човек. Ако човек се разочарова от първите си работни места, може да изпита голяма демотивация и недоверие, които ще го водят и на следващите работни места. Ако пък остане доволен, това ще го мотивира още повече да се развива и да търси нови предизвикателства, защото ще има по-голяма вяра в себе си. Много е важно всеки да се чувства значим и важен на първото си работно място, да усеща уважение и подкрепа.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Аз смятам, че в голяма степен нивото на подготовка зависи от самите студенти. Ако студентите имат желание да се развиват, винаги ще намерят начин и ще си търсят възможности. Някои университети наблягат повече на теоретичната подготовка, а други на практическата. В голяма степен и специалността оказва влияние, както и свързаността на университета с различни програми. Аз бих се радвала на повече практическа подготовка и сблъскване с повече реални ситуации и казуси по време на академичното образование, за да бъда по-подготвена, когато попадна в реална ситуация и се сблъскам с проблем. Ще се радвам университетът да предлага възможност за лекции, които да бъдат водени от професионалисти от практиката, както и да бъдат предлагани повече опции за работа и стаж на най-добрите студенти, тъй като всички знаем, че началото е най-трудно. Важно е университетите и преподаватели да оказват по-голяма подкрепа на своите студенти в започването на техния професионален път, за да се чувстват студентите уверени и спокойни и да не се притесняват да опитват различни неща, докато намерят най-правилното за себе си.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството е нещото, което никой не си избира и каквото и да е то, трябва да бъде прието. Трябва да приемем факта, че ние решаваме кои да бъдем и можем да направим всичко за бъдещето си, без значение как и къде сме израснали. Семейството е много важна част от моя живот, защото много често именно най-близките ми хора успяват да ме мотивират, да ме зарадват, да ми покажат колко важна съм и колко голям потенциал имам. Когато съм в ситуация да се откажа или да направя крачка назад, семейството ми оказва подкрепа и е там за мен, което е много ценно и ми вдъхва голяма сила и кураж да си повярвам отново.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Много е важно с какви хора се обграждаме и как се чувстваме с тях, дали ни действат позитивно. От значение е дали времето, прекарано с приятелите, е пълноценно и ни носи радост или е токсично време, което ни натоварва и прекарваме по задължение. Аз мисля, че съм се заобиколила с хора, с които заедно вървим напред и си даваме мотивация. Опитвам се да не допускам хора, които не ми действат зареждащо в приятелския си кръг. Приятелите са много важна част от моя живот. Смятам, че успявам добре да комбинирам личния си живот и времето за разпускане със задачите в професионален план. Двете неща вървят ръка за ръка. Обичам да излизам всеки ден и да правя различни неща, не обичам еднообразието и дългото стоене само вкъщи. Трябва да умеем и да почиваме, за да можем да даваме максимума от себе си, докато работим. За мен щастливият човек е този, който умее добре да комбинира добре работа и забавления.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Искам да остана в България, тук да живея и тук да се развивам. Но пък бих се възползвала от пътувания в чужбина по работа или с цел почивка и туризъм, защото обичам да посещавам нови дестинации. Харесвам начина, по който се чувствам в България. Тук чувствам спокойствие и безкраен уют от спомените, които имам. Затова ще ми бъде много трудно да живея на друго място. Чувствам се добре и смятам, че бих могла да постигна нещата, които искам и в България.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Винаги в живота правете това, което вие искате и по начина, по който искате да го правите. Правилният начин, не винаги е най-добрият. Бъдете постоянни, позитивни и целенасочени, това е ключът към успеха. Гледайте с усмивка на негативните моменти в живота и си вярвайте повече. Нещата, които ни тормозят най-много, ни правят най-силни в последствие.