"Никой от нас не се е родил готов и завършен професионалист", споделя поредният ни гост в "HR Кафе".

Коя е тя?

Борислава Борисова е Ръководител "Човешки ресурси" с многообразен опит, който включва над 20 години работа в банки и телекомуникационни компании. Вече над 5 години е част от екипа на Токуда Банк АД, където изпълнява широк спектър от функции, включително подбор, оценка на персонала, работа с псхологически тестове, администриране, разплащания, възнаграждения и придобивки. За нея подборът е страст, а обученията намира за най-хубавата част от професията си.

Има ли неудобни въпроси по време на интервю?

Да, категорично не задавам лични въпроси, както и такива, които нямат отношение към работата, за която търсим бъдещ колега.

Кои са най-ценните съвети, които бихте дали на човек, който отива на интервю?

Да бъде откровен, концентриран, да не се разпилява в излишни обяснения. В същото време трябва да е точен в детайлите, по тях личи дали наистина има опит за позицията, за която кандидатства.

Колко важно е първото впечатление, когато видите един кандидат, още преди да сте задали въпроси?

Считам, че е важно дали кандидатът ще дойде навреме и ще поздрави, дали ще бъде с подходящо облекло и положителна нагласа.

Какви кандидати предпочитате: по-настъпателни или по-спокойни в подхода?

Балансираните, тези които умеят да постигат равновесие са най-добрите професионалисти и може да се разчита на тях и в критични ситуации.

Кое е надделявало досега в опита ви при избор на кандидат - възнаграждението или желанието за развитие в компанията?

Никой от нас не се е родил готов и завършен професионалист, затова считам мотивацията и желанието за усъвършенстване за по-важни.

Бихте ли назначили кандидат, ако не отговаря на много от условията ви, но виждате сериозен потенциал да навакса и развие липсващото?

В една малка, но в същото време модерна и гъвкава банка като нашата, може да се намери подходящо място за човек с потенциал, готов да положи усилия, за да се развие и да пасне на новия отдел, да се адаптира към новите колеги и към начина на работа. Затова потенциалът и желанието да го разгърне са от изключително значение.

Какви са впечатленията ви от стажантските програми във вашата компания? Успявате ли да откриете достатъчно таланти, които да направят първите си кариерни крачки в нея? Какво мислите за новата вълна младежи, които идват от университетите?

В Токуда Банк имахме много успешна стажантска програма преди пандемията, част от стажантите ни останаха в централата, част са в офисите. Приятелското отношение и атмосферата, желанието ни да ги обучим и да им помогнем да израстнат по-бързо повлияха и те останаха дългосрочно. Новата вълна студенти е заредена с много повече информация и желание да прилага високо технологични умения, което е в синхрон с нашия стремеж за бързина и гъвкавост.

Какви позитиви и негативи виждате в работната атмосфера в компанията ви във времената преди Ковид и сега?

Позитивът е, че се доближихме до работата в бъдещето, винаги съм предвиждала, че не само ИТ компаниите ще се развиват в посока работа от дистанция. Е, този процес внезапно бе ускорен. Сега ползваме различни платформи, за да се виждаме на екран, но ми липсва живия контакт, както с колегите, така и с кандидатите за работа.

Какъв процент от служителите ви работят в хоум офис условия?

Около 50 %. Много бързо успяхме да преминем на друг режим на работа, адаптирахме се и се научихме да се справяме добре и в новите условия.

Промениха ли ви се критериите за оценка на работата на настоящи и бъдещи служители в условията на Ковид?

Не съвсем, качествено свършената работа си остава качествено свършена, независимо дали сме в Ковид, преди или след. Отговорността си остава също толкова важна, желанието да сме прецизни и успешни също.

Очаквате ли след 2-3 години стандартното работно място да изглежда по различен начин? -

Да, един компютър ще е достатъчен за някои професии, с него могат да работят отвсякъде, без необходимост от офис, класьори, принтери и т.н. Това ще промени и нагласите, но вярвам, че тези, които обичат професията си винаги ще правят всичко със сърце независимо къде се намират физически и неминуемо ще бъдат удовлетворени.

СЪДЪРЖАНИЕ НА:
Българска Конфедерация по Заетостта е неправителствена организация, която обединява експертиза на водещите компании в сферата на HR услугите в България, съчетава креативност, иновативност, модерни дигитални решения, адаптивност и отвореност към новостите в световен мащаб. Организацията въвежда и популяризира всички добри практики за управление на персонала и HR услугите. Променя и подобрява модела на HR бизнеса, популяризира услугите и възможностите на своите членове.