Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди две години Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Силно вярвам, че рецептата на успеха е в това, когато самочувствието ти започне да шепне "много си добър", разумът да добавя "но не достатъчно". Ако има рецепта, то тя е в желанието за надграждане и в това да подобряваш собствените си постижения всеки ден", споделя Виктория Бочевска, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Един позитивен човек, вечно търсещ новото и различното.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Желанието да се занимавам с журналистика се зароди преди 9 години. Със сигурност е било любов от пръв, втори и всеки следващ поглед, защото всяка стъпка след това решение, беше надграждане. Към момента съм част от екипа на "24 часа", където започнах от най-ниското ниво - стажантска програма, свързана с университетска практика по време на следването ми. Започнах на стаж 10 дни след като завърших и веднага ме грабна динамиката всекидневника. Първите стъпки бяха плахи и неуверени, но когато виждаш как постепенно ставаш по-добър и по-добър, това дава голяма мотивация и започваш да обичаш това, което правиш.

Започнах от А и Б, това беше времето, в което се учех как се структурира новинарски текст, как се отразява събитие, колко важна е бързината в новинарския поток, как всеки детайл е от значение, защото прави картината и разказa по-пълен. Работата във всекидневник е магия, която те държи във форма всеки ден и всеки час.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Стартирах с хубавото убеждение, че да си журналист е лесно - само задаваш въпроси. Бързо си дадох сметка, че ако искаш да си добър, трябва да не спираш да се усъвършенстваш и да си поне толкова информиран, колкото е събеседникът ти. И това е абсолютният минимум. За щастие професията те изправя пред най-различни събеседници и това е най-големият подарък. След 10 години се надявам да съм успяла да запазя любопитството си и динамиката да не го превърне в апатия, а напротив - винаги да откривам нещо, което да може да ме изненада и заинтригува в професионален план, така, както човек се вълнува от всичко случващо се в началото.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Не мога да кажа "сбъднах мечтите си", защото те се раждат постоянно - в деня, в който сбъдна една мечта или постигна една цел, след един час в главата ми вече има друга. Към днешна дата има една мечта, която не сбъднах и това е детската - да бъда актриса, затова много се възхищавам и радвам на онези, които са я сбъднали и я живеят.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не. Мисля, че човек става този, които е, благодарение на всичко онова, което му се е случвало по пътя. Не казвам "защо точно на мен", или "ако бях постъпила еди-как си". Бъркам всеки ден и всеки ден си казвам "супер, значи не си спряла да опитваш".

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Много важни. Те са реалната връзка с работната среда - изключително ключова стъпка в определянето на това в каква посока човек иска да се развива професионално. Всеки стаж дава развитие и знание, дори знането да е в посока на това с какво не искаш да се занимаваш. Стажът дава и познанството с хора, който освен практически знания, имат професионалния опит и навик пред предизвикателствата да не казват "не мога". Този навик трябва да го "краде" всеки стажант и да го прилага при всяко малко предизвикателство, което той вижда като голямо.

Преди две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Идеалният кандидат е смелият. Този, който не се страхува да предлага и да казва своята гледна точка на по-опитните от него. Човек трябва да набляга на силните си страни, а младите хора са силни именно с новаторския си дух.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

За съжаление минусът на стажовете е, че в голямата си част не са платени, а работейки на две места, не си пълноценен на нито едно. Самите стажове трудно се намират, тъй като платформите, който ги събират на едно място, все още са прекалено малко и са непопулярни. Често ми се случва познати да ме питат къде и как може да изкарат журналистически стаж.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Слабото място е в това, че теоретичните знания, които получават студентите, не се прилагат достатъчно на практика. Именно тук идва важната роля на стажовете. Нито един учебник не може да те научи да мислиш на краката си по време на импровизация, това може да те научи само опитът. По-силна връзка между университетите и бизнеса, това е ключът към успешната реализация по специалността.

Каква е рецептата за кариерен успех на Виктория Бочевска?

Силно вярвам, че рецептата на успеха е в това, когато самочувствието ти започне да шепне "много си добър", разумът да добавя "но не достатъчно". Ако има рецепта, то тя е в желанието за надграждане и в това да подобряваш собствените си постижения всеки ден.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Динамика, отдаденост и упоритост.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Това, на което съм научена, е да не се отказвам, независимо от трудностите. При мен всичко се случва от третия път и това го приемам като благословия, като намигване от съдбата, че щом днес не се е получило, това не е провал, а една крачка по-близо към това утре да се получи.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Да инвестират в себе си със знания, практически опит и социални умения. Колкото по-рано осъзнаят, че нищо не е по-стабилно от кариерата, извървяна стъпка по стъпка, толкова по-добро ще е развитието им в професионален план. И ако искат да им се помогне и подаде ръка, то те са тези, които първо трябва да помогнат на себе си - стажът е точно тази първа крачка, която всеки трябва да направи сам.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Мисля си, че докато новинарският поток е изпълнен с военната тема, икономически проблеми и бедствия е важно да не забравяме, че самите ние трябва да създаваме добрите новини и да правим ежедневно малки жестове към нашите близки хора.