Преди две години, Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Стратегията на компанията за подбор на кадри се нарича GO (Guided by Outcomes) hire и се различава от традиционните модели за наемане по това, че нямаме списък с критерии със задължителни изисквания, а се фокусираме върху потенциала на кандидата и това, което той умее и може да развие", споделя пред Бисер Кунчев поредният гост в рубриката "Ловци на таланти" Рени Минева.

Коя е тя?

Казвам се Рени Минева и съм част от екипа на VMware. Опитът ми е главно в две области - психотерапия и Човешки Ресурси. В младежките си години се срещнах за първи път с психологията и реших да стана психолог, без да осъзнавам ясно защо, знаех само, че искам да помагам на хората. Имах интуицията, че това е моят път. Имам опит в - индивидуалното психологическо консултиране; работа с групи и екипи. Последните 20 г работя в областта на Човешките ресурси.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Основният фокус на ролята ми последните години е в разработване, предоставяне и сътрудничество по програми и услуги в: Стратегическо бизнес партньорство; Бизнес трансформация; Управление на таланти и развитие; Управление на промените; Програми за хора и подобряване на процесите. Основните качества, които помагат независимо от роятя и отдела са: да си устойчив; да си гъвкав по отнешение за роли и задачи; да си екипен играч и да имаш желание дa учиш и да се променяш...и разбира се комуникацията е основна.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Стратегията на компанията за подбор на кадри се нарича GO (Guided by Outcomes) hire и се различава от традиционните модели за наемане по това, че нямаме списък с критерии със задължителни изисквания, а се фокусираме върху потенциала на кандидата и това, което той умее и може да развие. По време на процеса на интервю ние търсим у кандидата експертиза, потенциал, креативност и умения за намиране на разнообразни и ефективни решения на работните предизвикателства. За нас е важно кандидатите да споделят ценностите на компанията, които ние наричаме EPIC2: Execution - да работим като екип и даваме максимума от себе си; Passion - да имаме желанието и смелостта да променяме статуквото; Integrity - да изграждаме и пазим доверието между нас, с нашите клиенти и партньори; Customers - нашият успех се измерва с успеха на клиентите ни...и Community - да инвестираме време, умения и енергия в грижа за общността, в която работим и живеем.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Търсим у кандидатите две много важни качества - любопитство и желание за учене. В технологичния бранш се налага постоянно да се учи нещо ново и тези умения са необходима предпоставка за развитието на всеки професионалист. Развитието на служителите ни върви заедно с осигуряването на отворена среда за обмяна на идеи и изграждането на култура на предприемачество, в която се цени проактивната нагласа, отговорността за индивидуалното и общото развитие, постигнатите резултати и иновативния подход към всеки проблем.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Интервю процесът е двустранен - това е възможност не само за нас да се запознаем с кандидата, но и възможност за него да научи повече за компанията, екипа и продуктите ни. Ние даваме на кандидатите максимално много информация за компанията, екипа и ролите в него и се стараем да ги предразположим да се представят по най-добрия начин. Целта на Talent Acquisition екипа е да помогне на екипите да намерят най-подходящите професионалисти за тях, както и на кандидатите да открият най-добрата за тях роля и екип, в който да се развиват.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Go Hire процесът, който разработвахме в продължение да две години, включва няколко етапа и започва от обявите ни за работа. Длъжностните ни характеристики не са фокусирани върху "задължителни" изисквания, а върху резултатите от представянето, т.е. какво трябва да бъде постигнато от всеки, който влезе в тази роля. Има повече от един начин за постигането на дадена цел и ние искаме да позволим възможно най-много креативност и разнообразни гледни точки.

По време на интервю процеса, ние искаме от кандидатите да ни помогнат да разберем как най-добре биха изпълнили работата в описанието на длъжността, използвайки техния разнообразен набор от умения, идеи, силни стани и мотивация. Имаме три етапа на интервю процеса:

- Discovery Interview: по време на това интервю се фокусираме върху най-значимите кариерни постижения на кандидата и способността му да решава проблеми, за да разкрием уникалните умения и опит, както и да споделяме възможностите, които компанията може да му предостави, за да изпълни кариерните си стремежи.

- EPIC2 Strengths Interview: Интервю, в което се фокусираме върху силните страни, талант и мотивация на кандидата.

- Work Sample Simulation - Този етап включва задание, което каним кандидатите да решат предварително и да се подготвят за следващото интервю като представят решението си. Целта е да дадем възможност кандидатите да демонстрират своето решение и процес на мислене.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

По време на интервютата даваме възможност на кандидатите да се срещнат и изградят връзки с хора от екипа, с които потенциално ще работят. Този процес на опознаване дава увереност и за нас и за кандидата, че уменията и способностите му са подходящи за екипа и че ще може да развие своя потенциал във VMware.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Πaндeмиятa промени начина, пo ĸoйтo paбoтим, cътpyдничим cи и инoвиpaмe и отвори нови възможности. Това се отрази и върху очакванията и изискванията на кандидатите към работодателите. Гъвкавостта и възможността за по-добър баланс между работа и свободно време е една от най-ценните придобивки за служителите. В стратегията ни за мотивация на служителите ни приоритет имат работата в разнообразна, приемаща и стимулираща потенциала среда, възможностите за развитие, усещането за добруване и възможностите за принос към обществото.

В компанията вeчe paбoти Futurе оf Wоrk пpoгpaмa, ĸoятo имa зa цeл дa oтгoвopи нa нyждитe нa cлyжитeлитe и дa зaпaзи виcoĸи нивaтa нa aнгaжиpaнocт и пpoдyĸтивнocт. Програмата ни стъпва върху три основни принципа:

- Гpижaта зa cлyжитeля, ĸoeтo вĸлючвa възмoжнocт зa избop мeждy тpи мoдeлa нa paбoтa - тpaдициoнeн, диcтaнциoнeн или xибpидeн; дoпълнитeлни пoчивни дни, well-being придобивки, както и стипендия за оборудване на home офис.

- Peдизaйн нa oфиcнитe пpocтpaнcтвa и пpeвpъщaнeтo им oт тpaдициoннo фиĸcиpaни paбoтни мecтa в cпeциaлнo cъздaдeни зoни зa ĸoлaбopaция;

- Πoдcигypявaнe нa бъpз и зaщитeн дocтъп дo нeoбxoдимия нaбop oт инcтpyмeнти и пpилoжeния зa paбoтa.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Вярвам, че практическите умения са много важни за подготовката на студентите. Именно затова в компанията имаме дългосрочен ангажимент към младите таланти и вече 15 години работим успешно за развитието на образованието и ИТ индустрията в България. Стажантската ни програма, Talent Boost академията, стипендиите за момичета в STEM са няколко примера за инвестициите ни в тази посока. Ние вярваме, че България предлага прекрасни възможности за професионална реализация и кариерно развитие.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Не съм сигурна дали бих могла да го кажа като съвет, по скоро бих споделила какво съм научила от работата си с хора, преследявайки тяхното развитие през годините и какво им е помогнало да постигнат това което искат. Важно е да имат цел и да експериментират, да се опитват и да не се откзават от това което искат. Добре е да имат и яснотта кави са уменията, които те имат и кои умения е добре да развият. Всичко това представено по един добър начин би било добър старт.