Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Платформата "Идеалният кандидат" бързо се разчу измежду нас. Определено бях впечатлена колко лесно и бързо човек може да намери толкова много възможности за стаж на едно място", споделя Теодора Костадинова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е тя?

Казвам се Теодора Костадинова, на 22 години съм, от София. Учих Стопаснко управление с френски език в Софийски университет. Завърших тази година.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

По време на 4-ти курс много от моите колеги, включително и аз самата, започнахме много по-сериозно да търсим възможности за работа и стаж. Платформата бързо се разчу измежду нас. Така чух за първи път за "Идеалният кандидат". Определено бях впечатлена колко лесно и бързо човек може да намери толкова много възможности за стаж на едно място.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Бих казала, че колкото по-рано толкова по-добре. Не винаги това е лесно, но с всеки опит се отварят нови възможности и врати. Научаваш изключително много за бизнес средата, както и за теб самия - това бих казала, че е най-важното.

Имам известен опит във фирма за защита на личните данни, кратък опит в компания за дигитален маркетинг и в момента карам стаж в Кока-Кола в отдела "Вътрешни Комуникации". Получих по нещо различно от всяко едно място и съм безкрайно благодарна.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Вероятно липсата на опит и неувереността, която идва с това. При мен лично това беше проблем. Да излезеш от зоната си на комфорт и да се потопиш в изцяло нов свят изисква дадена доза смелост.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

За мен е най-важна атмосферата. От една страна е важно работодателите да разбират, че наемат стажант, да му позволят да се развива и да учи и да задава въпроси без притеснение. От друга, да се чувства като равен с останалите и да е ценен.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Бих предала, че това е място за развитие, където може да научи много за областта, в която кандидатства, да не се притеснява от липсата на опит и да донесе желание и мотивация да се учи. Възможността да се съчетава с университет е също голям плюс, който не се предлага често.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първата крачка е най-сложна, но и най-важна. Това е старт без който не може. В противен случай стоиш на едно ниво и не се развиваш, а това няма да ни донесе нищо. Колкото повече трупаш опит, толкова повече се доближаваш до мечтаната ти работа.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

По мое мнение - не. Университетът дава много, но липсата на опит винаги си личи. Учиш се от ситуации, а той не може да те подготви за всяка една хипотетична ситуация, с която ще се сблъскаш. Това не е възможно дори и в най-елитните учебни заведения.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството има наистина голямо значение, но не единствено. Мотивацията е това, което ни бута към успеха. Дали това ще ни се предаде от семейството или от нас самите - зависи от ситуацията и човека.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Както семейството, така и приятелите имат много голямо влияние върху подсъзнателните ни избори. Аз лично на моменти успявам перфектно да балансирам и двете. В други моменти изпадам или в едната или в другата крайност. Старая се да ги разграничавам и да не изпадам в крайности.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Вярвам, че и тук има възможности, които си заслужава да бъдат грабнати от млади хора. Бих искала да развия кариерата си тук. Въпреки това, опитът в чужбина е безценен и който има възможност да замине и да разшири кръгозора си не бива да го изпуска.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бих споделила нещо, което си повтарям всеки ден - изгради образа на човека, който искаш да бъдеш, в главата си и се появи като този човек пред света. Би могло да се отнесе за всяка една област от живота.