През последните дни у нас много се говори за криптовалути, но за съжаление често това са хора, които нямат представа как работи тази революционна технология. Тя позволява две независими страни да извършат транзакция помежду си без нуждата от трета доверена страна, например банка. Транзакцията, независимо от нейната стойност ще бъде осъществена от децентрализирана мрежа без някой, който и да е той, да може да я спре. При криптовалутите не съществува понятието банкова тайна и всичко може да бъде публично проследено. Всеки с достъп до интернет може да провери кой и каква криптовалута притежава, каква е нейната стойност, кога и какви транзакции е извършил с нея. У нас криптовалутите се възприемат като инвестиционен актив, а не като пари, обясни Михаил Кръстев, икономически анализатор и член на Съвета по икономически и публични политики.

Кръстев даде за пример Дубай, който провежда политики за привличане на инвестиции в криптовалута и там с криптовалути може да се купи всичко, включително имот.

  • Може ли с криптовалута да се плаща в България?
  • Какво гарантира стойността на криптовалутите?
  • В какво се състои разликата между различните криптовалути?
  • Как да отличим криптовалутите от технологичните измами?
  • Защо крипто компаниите стигат до глоби от американските регулатори?

Отговорите на Михаил Кръстев гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Михаил Кръстев има завършена бакалавърска степен по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" и магистърска степен по "Връзки на обществеността с бизнеса" в ЮЗУ "Неофит Рилски". Член на Съвета по икономически и публични политики.