Коментари - При криптовалутите няма банкова тайна, всичко е публично достъпно | Бизнес.dir.bg
назад

При криптовалутите няма банкова тайна, всичко е публично достъпно

Михаил Кръстев, член на Съвета по икономически и публични политики пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
| Автор : Стефан Кунчев

Коментари - При криптовалутите няма банкова тайна, всичко е публично достъпно | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Рядко се намира толкова образован човек, който обяснява на хората по лесен за разбиране човек и гледам, че тъпаците в коментарите са 99% и вместо да се опитат да вникнат в това което им се говори те само плюят. Затова винаги България е винаги последна по всичко, защото се вижда масовото ниво какво е. Продължавайте с невежеството си

Преди 20-25 години организаторите на пирамиди, правеха едни "семинари" по хотелите на тема "как да правим пари" и наемаха е такива залупеняци като тоя да обясняват колко е лесно, само трябва да накараш 10-на познати да се включат.

Лъжец уникален!

Нямало такси казваш? Опитах да си поръчам нещо за 4-5 долара с биткойн, таксата ми беше около 100$. Това беше когато това нещо беше стигнало около $70к :) Давайте бaлъци, сега е момента за покупка на тоя шитeц :)

Има други криптовалути, които нямат такси.

ако няма будали, тарикатите ще умрът от глад

нямало тайна ли??? и къде мога да видя списък с имената на притежателите на биткойн например и размера на авоарите им?

Явно "шараните" по криптоизмамамта намаляват, поради което е нужно да се дава изява на платени шамани, специалисти по журналистика и "Връзки на обществеността с бизнеса", да омекотят падането на криптоизмамата …..

Докато има шарани да кълват на гол бастун, ще има и тарикати.

Това не е вярно-как ще знаете кой колко биткойна има?!Че той да не ги слага на негово име?А пък като ги обърне в пари в Швейцария пък хептен.

Като му видиш визитката, се чудиш, от къде му идва компетентността?

При кои криптовалути? Централизираните, дето банките ги разработват ли? Що за глупости! Криптовалутата може да се създаде както му е угодно на някого. Това е просто тъп код. Не бъркайте криптовалутата с нещо тайно. Може и да е криптирана за теб и мен, но за банката евентуално няма да е, защото у нея са ключовете ( паролите, за тези, които не разбират от криптиране ). Та, как точно създадена от банка или финансова институция фалута ще бъде "крипто" и как точно информацията ще бъде публична и няма да има тайни? Искате да ни кажете, че целия тефтер със записите ще бъде достъпен публично, както е при биткойн ли? Кой ги пише тези малоумщини?

Каква е връзката между журналистика и "Връзки на обществеността с бизнеса" от една страна и Икономиката от друга страна, та този младеж е тръгнал га говори откровени глупости и лъжи.

Това са глупости. Може да се проследят транзакциите от даден портфейл, но докато собственика на портфейла не реши да ги обърне в реални пари - никой не го знае кой е.

Да точно така и целия свят може да го провери с два клика, но когато Гошо дава на Пешо 500лв. кеш нйкои друг освен тях двамата няма да разбере! Схващаш ли разликата?

Могат да те проследят по IP или ако купиш нещо и има някакво джижение, другият голям проблем е всички да видят с колко средства разполагаш и колко си богат, аддресите са псевдонимни, не анонимни (биткойн се опитват да внедрят taproot и да вкарат някаква анонимност). Който иска анонимност ползва Монеро, Zcash, Pirate и т.н.

Фиатната система е най-голямата понци схема, но модерните роби забързани от това да изкарват заплатки за прехраната си няма как да го разберат.

Факт е, че “истинските” (или фиатни) пари всъщност са само числа в компютрите на банките и системата работи само докато хората вярват на банките.. Истинските активи са реални неща - имоти, злато, сребро и т.н. Криптото е пирамида и спекула пар екселанс, няма реално покритие и затова цените са нестабилни. Който иска нека си играе хазарт.

Всички долари, които са разпечатани - на всеки американец по 500 $ кеш.... май фиата е по-виртуален от криптото....

за кво ти е крипто тогава? още повече, че фята си го харчиш офлайн в магазина като бял човек. пробвай тоя номер с монополи стотинките.

Коментара на "Абе Пич". Много е прав.

Тоя обърна всичко с краката нагоре. Откъде ги изравяте такива експерти бе?

тоя мухляр се гаври с интелекта на хората! ми нъл това и е основното "предимство" бе кретен, анонимността!

Това е българското чудо :) За 24 часа от изявени вирусолози и военачалници всички се превърнаха в крипто специалисти! Хвала на такъв народ!

Никой не може да бутне такъв народ, денем поливаш доматите и краставиците в градината, привечер пускаш Васко Жабата на макс и почваш да даваш експертни съвети за крипто парите.

да споменеш, че през деня мрънкаш по форуми за това, че си беден и някой ти е виновен :)

Вижте нашите хубостници от Нексо.Личните пари или такива на фирмата,може би присвоени,в долари, евро, паунди,швейцарски франкове пращат в швейцарска банка,оттам ги прехвърлят в офшорни зони,където да им се губят следите. Бягат от криптовалутите,предпочитат активите да ги съхраняват в традиционните валути.

Докато има балъци и тарикати ще има.

Тоя да си гледа там джурналистиката и да не лъже хората!

Ако са верни твърденията на джурналето то тогава без проблем може да се види кой е източил примерно 10-та поред голяма криптоборса и съответно да бъде "любезно помолен" да върне откраднатото. Или не е баш тъй?

До 200 хиляди парите в банките са защитени при фалит на дадена банка.При криптовалутите гориш и духаш супата.

Кой влияе на стойността на един ЛЕВ? Преди борда - Държавата След борда - Еврото Сам по себе си тоя ЛЕВ има ли стойност? Можеш ли да изядеш един ЛЕВ? Можеш ли да да изпиеш един ЛЕВ? НЕ Трябва обмениш ЛЕВОВЕ за храна или пиене за да придобие стойност. ЛЕВ или БИТКОЙН или ДОЛАР, или кило ПОРТОКАЛИ са просто разменна монета. Знам, че е трудно за разбиране, ама то затова сме на това дередже , щото никой не мисли, само повтаря.

Стойността на лева/евро/долар се гарантира (формира) от политики на централната банка, БВП, икономиката, бизнес климата, армията ако щеш ...държавата като цяло. С други думи реални активи! Ама как да го обясниш това на тъпанар имащ се за финансово гуру.. след прочетени две статии и безмозъчни постове в редит?!??!

нищо не каза

Е обоснови се бе, велики фараоне.

Твърденията на този господин могат да се коментират само така: Мухахахаха!

Все едно ,че в банките има банкова тайна. Дори в швейцарските. Колко хора изгоряха с отворени очи. Още си спомням сръбските " девизни щедиши" и агентите на произволно избрано трибуквие, които имаха спестовни сметки в " традиционни банки". И този палячо. Дори хитрия Левон Хампарцумян в изблик на великодушие сподели на плебса, че парите в банка и дори в крипто валута са не повече от имагинерен актив, чисто виртуален. Ама в света на социалните мрежи, дизайнирани за откровени, медицинско освидетелствани или не , дебили, имагинерното се е твоя избор за фокусиране и време провеждане. Парите , който не си похарчил... не са твои. Евентуално, може би ,при определени обстоятелства, като им приспаднеш таксите, данъците , комисионните, отчетеш инфлацията, няма война / въх, ама то сега има- просто още бомбите не падат и има интернет!/,та теоретично в някой момент може и да ти ги дадат,...част от тях-в работно време.

само да те светна, че Хампарцумян казва неща свързани единствено с НЕГОВАТА си далавера, която в повечето случаи е обратна на твоята

Нашите пишман крипо спецове са трагико комични. Цял свят пропищя от криповалутите. нашите : "Няма такова нещо, всичко е любов и рози" Криповалутите на този етап са прекрасна мелачка на реални пари. Ако навремето брокерите по борсите умираха от кеф как да оберат законно парите от сметката сега крипото го прави още по-лесно. Преди две години Саксобанк напрали един алманах за крипото, до този момент сценарият се играе много успешно.

Помните ли играта " Тука има -тука нема. банката печели"

Тоя луд ли е? До оня ден тръбяха, че в даркнета всички сделки относно оръжие, порнография, наркотици и изобщо всичко незаконно, се осъществява чрез крипто, днес нямало тайна. Иска ви се!!! Идеята на криптото е абсолютната анонимност. Особено с картите, които са валидни за всеки банкомат в света и са с 0!!! повтарям - 0 стотинки такса за теглене!!! За това реват централните банкери, щото им заобикалят таксите и удръжките.

не е заради таксите а заради това, че намалява ползването на зелената тоалетна хартия

Само да попитам за един приятел, каде ги тез карти, в крипто ли са, кой ги издава и на кой банкомат в София можеш да теглиш с 0 такса /всички банкомати принадлежат на банки и тегленията минават през Борика/ и банкомата крипто ли пуска под формата на единици и нули? Насочи нас несведущите по отношение на крипто и банки, че и ние да намажем от крипто благините.

От всеки банкомат в София можеш да теглиш без такса само левове, щото сме в Бг, ама в Турция тегля лири без такса и те така. Лошото че мойте карта има лимит на теглене 290евро и то дневно. Но за плащане няма такъв. Плащал съм в лидъл и кауфланд доволен ли си. И няма да ти кажа каква и откъде ми е картата, айде напънеъе се малко искате всичко наготово.

И да мойта мога да я за храня с 10туна вида крипто. ВКЛ биткойни, етер, карани и т.н.Основно са ми в биткойни и за да ти отговоря Н следващия въпрос плащал съм сметка 3лв с картата в биткпйн. Дано съм помогнал ама едва ли

тапанар

Binance. Последната новост е, че връщат 8% при покупка с картата.

290 евро на ден голямо теглене пада. На бас, че при всяко теглене също така ти връщат и 8% както казва г-н "Тъпанар" по-горе щото си много готин ин иновативен и имаш много хубави сини очи. Боже прибери си вересиите моля ти се.

тапанар

Вазелине, вместо да ми реагираш като вазелин в тубичка, вземи се образовай малко, чети. Банките отдавна не са единствените финансови институции, но за сметка на това са все по-избягвани, като място, на което да си държиш парите. До господина, писал мнение над това - моля, моля, грешката си е точно на място, ич не съм тЪпанар :)))

Това е. Ако се използва по предназначение, всичко е точно. Примерно, искаш да си купиш яхта, американецът вика, струва 500,000 долара, плати ми ги в крипто. Отваряш си един портофейл, купуваш си някакво крипто (това, за което сте се разбрали) на стойност половин милион и му ги изпращаш. Ако пускаш тези пари през банка, ще ти вземат от половин процент нагоре като комисион. На горната сума, това прави 25,000 долара. Стандартното крипто използва блокчейн технология, за да записва транзакциите. Това е "счетоводната му книга", където можеш да проследиш (теоретично) всяка транзакция от създаването на това крипто. "Миньорите" са на практика хората, които поддържат технологията на блокчейна. Понеже е децентрализирано, това са страшно много хора по целия свят, на които им се плаща за това, че поддържат този огромен децентрализиран дата център. Сигурна? До голяма степен - да. Въпреки цялата сигурност, обаче, пак имаше случаи на клониране на блокчейна и кражба на милиарди долари. Проблемите възникват когато вместо за плащане, започнеш да ползваш криптото за "инвестиции" и "спекулации". Криптото е силно волатилно, което прави всяка една идея за инвестиция там безумна (инвеститорите търсят нискорискови активи, където да инвестират), а всяка една спекулация е изключително рискова (пак по дефиниция, спекулантите работят на маржин с високо рискови продукти). Ако знаеш какво правиш, разбира се, няма проблем. Тъжният факт, обаче е, че 99% от "инвеститорите" в крипто си нямат и бегла идея с какво точно се занимават. Те са и "свежото месо" за всяка една борса.

Сключваш договор за 500к доларес в крипто. Плащането минава "без комисиона", 15 минути по-късно шиткойна пада като цена и имаш еквивалента на 450 хилки в портфейла. БРИЛЯНТНО!! Велика схема!! Респект финансови "иноватори".. Друг е въпроса що изобщо цените ги праскате в долари а не биткойни ... щото толкова е и валута биткойна. Ако не го обърнеш в пари на секундата лапаш хурката..

"обясни Михаил Кръстев, икономически анализатор" "Михаил Кръстев има завършена бакалавърска степен по журналистика в СУ Св. Климент Охридски и магистърска степен по Връзки на обществеността с бизнеса в ЮЗУ"Неофит Рилски." Тези две изречения обясняват много неща... Типичен пример как образованието в България не работи, и как хора учили едно, работят нещо коренно различно от което и понятие си нямат.... Всичко в криптото е анонимно... и за да го напиша още по-елементарно: За да имаш сметка (портфейл) в крипто монети не ти трябва лична карта :) Това дали може публично да се види колко са излезли от даден портфейл и влезли в друг няма никакво значение, когато собственика на портфейла е анонимен. Това че разни крипто борси изискват задължителна ауторизация с лични документи, няма нищо общо с действителността в крипто света.

Осветли и как си плащаш и сметката за тока "анонимно", без да минеш през крипто "борса".. Пък ако ни осветлиш и как го правиш без интернет (т.е без да оставиш следа някъде), цена няма да имаш.. Минете си на марихуана и стига ги пушихте тея гъби!

100+

Вероятно не сте добре запознат с крито материята за това ще ви го обясня възможно най-елементарно.... Когато си инсталирате софтуера за крипто портфейл, може да създадете почти неограничен брой сметки (приемете го като IBAN). Съответно абонат за ток X има крипто сметка Y, а това че сметка Z превежда в сметка Y не означава че абонат X и сметка Z имат един и същи собственик ! Енерго дружеството не го интересува кой плаща тока, интересува го да си вземе парите. А ако мисълта ви е как да си купите крипто монети без да минавате през "борса", ще намерите отговора в интернет търсачките. А по втория ви въпрос ще ви отговоря с въпрос... Когато отидете на гости на приятел, закачите към неговия интернет, който е с договор на негово име, кой ползва интернет-а вие или вашия приятел ?

Можеш да си копаш, можеш да си купиш през DEX, примелно AtomicDEX, можеш да ползваш ТОР и няма как да те засечат от кое IP е извършена транзакцията, можеш да платиш с Монеро или със Zcash,които са анонимни и тук не съм съгласен с експерта написал статията, а на ZCash дори можеш да си вадиш разпечатка на преводите както банките

1. Кое ЕРП приема крипто бе душа? 2. Кое ЕРП би тръгнало да приема крипто при положение, че цената му се мени всяка минута? Как се прави бизнес план и съставя бюджет базиран на крипто като днес е 100 лева а утре 50? 3. Какво да гугълвам, ако знаеш как и си толкова навътре сподели.. 4. Как твоя приятел си плаща интернета с крипто без да мине през борса и без лични данни към оператора? Трети клас имате ли завършен изобщо?

Тука само експерти, ти като си завършил трети клас поне хвърли мотиката и влез в 21 век, ти за стйбълкойни чувал ли си, за личен портфейл чувал ли си, а това че ти сам си си банка и не зависиш от никой може би е без значение..може би за хора с два лева в джоба да

Кво му е стайбъл, прибират ти криптото шанаджии регистрирани в панама и ти дават токенчета, които те уверяват, че зад тях стоят реални налични долари, и които ги има само докато им работи сървъра... кво крипто е изобщо това? Толкова сте тъпи, че хич не чудно че ни тричат глобалисите както си искат.

Добре експерте, значи в конгреса на САЩ и SEC вече имат одит на Circle и USD coin , ама аборигена от някое софийско село има по-компетентно мнение

"Трети клас имате ли завършен изобщо? " По коя система ? Понеже по вашата явно нямам - или не съм стигнал до него или съм го прескочил... По всичко изглежда че сме на различно интелектуално ниво. Когато успеете да излезете от рамките на вашето логическо възприятие на нещата, ще разберете колко абстрактно е всичко... Съветвам ви да прочетете малко за историята на търговията, как е еволюирала от обмена стока - стока, през стока - злато, до стока - хартийка. И преди да пречупите думите ми през вашия мироглед и да заявите че зад хартийките стоят активи в държави, да ви подсетя че това далеч не е така - ФЕД е частна организация, Еврото е уж обща единица, но конкретно с нищо не е обезпечено и никоя от държавите ползвателки не го гарантира си никакви активи... Всичко е абстрактно, защото стойността на нещо е всъщност отражение на желанието на някого да го притежава. Ако умирате от жажда в пустинята и някой бедуин ви предложи литър вода за 10 000 лева, няма ли да ги платите? Това означава ли че един литър вода трябва навсякъде по света да струва 10 0000 лева ? Говорите за това как един койн днес струва 100 утре 50, какво ? Пари ? Или някакви хартийки ? Или имагинерни числа в електронното ви банкиране ? или какво ? Едно яйце преди година беше 15 стотинки, днес е 50, а утре може да е 25, а ако всички хора по света спрат да ядат яйца ще е 0, тогава къде е разликата ? Всичко опира до това как и каква част от хората възприемат в главата си плащането, ако болшинството от хора решат че искат да си плащат сметките за ток и интернет в койни, то ЕРПтата и операторите ще направят възможност, съответно и ще плащат заплати в койни.

Разликата между традиционните пари и криптопарите, е че в първия случай има регулации, които гарантират някакви пари, а във втория има един гол и всеки с подобни портфейли разчита на това да има един по-голям балама, който да му ги купи за традиционни пари. Освен това с традиционните пари можеш да пазариш насякъде, а с криптопарите - не можеш. Зад тях няма нищо! Те НЕ са инвестиция, а спекулация! Примерно зад един бизнес има активи, има патенти и други неща, в които хората инвестират. Защото инвестицията е в бизнеса и неговата способност да генерира капитал, а не в цифри и графики, които се менят ежесекундно! Тази статия ми се вижда доста тенденциозно написана и в тон "Да хванем малко риби". Все пак, ако обичате да спекулирате на пазарите - купете си. Ще има доволно много, които ще спечелят от това, но повечето ще загубят доста.

не се регулира дадена валута а се регулира юридическото лице - инвестиционния посредник . да не се самофалира и да замине за малта / дубай . и в двата случая - традиционна / крипто не стои НИЩО отзад .

Бла Бла.... И много спекулации.... Тоя е дебил... Спомнете как Мъск забърка картите с колупвам ... продавам..

Аз май съм от тези, които не разбират от крипто, въпреки че имат солиден и финансов, и технически бекграунд, но поне без бой си признавам! Според познати, които са крипто маниаци, това е бъдещето на парите, те затова банкстерите газ пикаят! Както иронично се изразявам, когато/ако бъдещето на парите стане настояще, тогава (евентуално) ще си налегна парцалите, да се ограмотя, или поне да се опитам. :) Засега съм пас по темата.

ах, как не знаех! А защо Ружа изчезна и я няма никъде?

Повечето стойностни крипто валути са анонимни. Всички транзакции са публични, но не знаете кои лица/фирми стоят зад тези транзакции. Ако сте си купували крипто през лицензирани борси - знаят кой е собственика но иначе не. Анонимността в транзакциите е нож с две остриета. Не могат да ви ги конфискуват, но и не можете да докажете, че парите в някой портфейл са ваши

Това са едни елементарни лъжци! Само се регистрирайте. Платете 72 лв. И ще видите какво ви очаква. Мошеници! Лъжи за стотици хиляди... ... ...

Получаваш безплатен персонален финансов консултант, на който му казваш всичко каквото имаш и каквото очакваш да имаш и той ти каза в коя черна дупка е по добре да "инвистираш" за по-висока доходност.

Пшшш, абе я се скрий, плехар

Ако всичко е пблично и всеки може да разбере какви валути и по колко имаш, то тогава е много зле работата. Значи ставаш автоматична мишена за изнудване. Как тогава се обяснява че криптовалутите се ползват за криване на данъци и от терористични групи, както и за избягване на наложени санкции. То ако всичко е публично значи само тока не могат да си платят тези койни. Пирамиди, фараони и балъци за милиони. Куче влаче, рейс, диря няма няма хей....

Можеш да си създадеш портфейл сам. Или да ползваш медиатор - регистрираш се в сайта, депозираш и те ти поддържат портфейла. При втория вариант няма анонимност и сте прав да се съмнявате за изнудване в последствие. Ако искате да притежавате крипто не ползвайте медиатори, но и рискът да си затриете достъпа е голям

ми щото са кухи лейки - затова. Тая работа с крипто-валутите смърди от 100000 километра на работа на американските тайни служби, които искат да изловат риба в мътна вода. Не ЦРУ, дето са само "пасивни" консуматори на информация, а на ония дето дори не им се знаят трибуквените абревиатури. Най-наглото беше оня коин дето го пробваха дето ползва не proof of work, а proof of space.. Във всеки нормален компютър има поне 3 "задни вратички" дето всички ги знаят и се опитват да ги запушат, а въпросните "тайни" служби ръгат яко spyware.

Кой ви я поръча тази статийка ? :))

Гледай си журналистиката и знай много по теми, които не разбираш. Валута е само ако се използва за реален търговски обмен а не за елементарна спекула. Нищо валутно няма в криптото. По твоята логика злато и сребро, мед и олово също са валути.

По света крипто валутите се ползват точно за търговски обмен (и в България беше суъщото, докато Боко не прочете някакъв фейлетон по темата, а тогава Главата взимаше всички решения). Биткойн е регистрирана валута в САЩ и даже има примери за дела с осъдени хора за "валутни престъпления" Чети и се образовай "Мхаилчо мамин!"

Ся разбирам, че съм ти възпалил трътката с коментара си. Но дай няколко примера за крипто използвано за търговски обмен различен от тъговния на наркотици, оръжие и проституция и ще ти преведа малко Doge да си ги харчиш за млекце и памерси с местният Кауфланд...

ЗАЩО НЕ ГО АРЕСТУВАТЕ АГИТАЦИЯ ЗА СХЕМА ПОНЦИ?

каква е тази схема и после ела да коментираш :)

Арабите искат да подбият европейската и американската валута с крипто измишльотини и нашето бьлгарче с баща ченге веднага ни предава за да живее като шейх!

Купен журналист и псевдо икономист! От къде ги къртят тия ?

"Всеки с достъп до интернет може да провери кой и каква криптовалута притежава" това е вярно с точност до адрес. Иначе не е вярно.

Само дето да разбереш кой кви пари има е като да търсиш игла в купа сено . Даже повече .

тоя на 10 септември говори за капитализъм....

Грешите. Крипто е експеримент без ничия отговорност, но ако сработи ще разберете как реалните ви пари могат да се превърнат във виртуални под единния контрол на световната банка с всички "екстри" от това.Тогава ще се налага да питате банката кога да се изкажете и кога да се облекчите и ще внимавате да го направите по правилата на тази същата банка !

Първо се появиха хакерите,а след тях крипто парите.Това е парична политика на развитието на тези специалисти в областа на новите технологии,но не представлява нищо по вече от идеилогия без покритие наа най важното - човешкия труд и създаден продукт.Чети капитала на Маркс за да разбереш че без обществено полезен продукт няма пари.

По голяма банкова пирамида от криптото не мога да измисля.Когато в резултат на труд спечелиш например 10000 единици и ги внесеш в банка ,зад тях стои например вложен труд в производството на 10 тона царевица,на 100 овце,на 50 крави и т.н. Зад 10000 единици крипто какво стои.Само измислени стойности и баламурници които внасят за да печелят от големите разлики в котировките. Не ми иде,ако се накачат на клона много ,с много крипто пари и при една форсмажорана обстановка,война например,която я имаме или както нашата крипто кралица Ружа която изчезна ,къде е обезпечението за да не изгорят вложителите? Защото не съм чувал с 5 криптопари да си купиш в кеш 5 килограма домати.

Абсолютно! И този учил за журналист и сега голям експерт. А най-голямата пирамида е американския долар!

Зад всякакви пари (били те и крипто) седят ресурси и труд. Сега, че крипто-финансите са на ниво на развитие на дивия Запад и се случв а банката ти да я оберат разбойници, а портфейла ти - джебчии - стават такива работи. С времето тия въпроси или ще бъдат решени, или крипто-циркът ще изгуби публика.

Голяма грешка!

Не си чувал защото живееш в дупка. Има възможност да се плаща за стоки и услуги с крипто, както плащаш с фиатните валути. Ама като нямаш и едно коинче как да ги знаеш тези работи? Стига сте се правили на специалисти! Имайте малко срама и замълчете на теми, от които нищо не отбирате. Смешник!

Хлапак бездарен.Няма продукт,който да носи блага.Инъче криптоманията си е пичти като хакерите.Оттук натам и хайде в определени сметки,но в реални пари.

Зад парите отдавна не стои нищо друго освен желанието и интереса на хората да ги имат. Не са обезпечени със злато! Поне повечето ... Да не би зад хартийките (левове) от 1996 г. в банките на БГ да стеоше нещо. Само за няколко месеца 100 000 лв от пари за апартамент не стигаха за детска количка ...

Зад долара, юана или еврото стоят активите на съответните държави. Петролни полета, флот, заводи, инфраструктура, население, което иска да живее и плаща данъжи в тези държави. Зад коините стои... едно число, което било уникално и никой не можел да познае.

А какво стои зад 10000 единици американски долар?? Белият дом, Фед или Бочко???

Точно това, че е всичко е прозрачно и няма скрито, а пък липсата на банкови такси е това, което бърка в задниците на всички банкери по света. Затова и този стремеж да ликвидират крипто сектора изобщо.

верно е за таксите ама за сметка на това има екскурзии, къщи, луксоюни почивки, жени и какви ли не още удоволствия.....е само за тези дето ти прибират парите срещу битове.

Ох, нямало такси... яко са се увълчили напоследък "миньорите".

Има криптовалути без такси

Няма такси, всичко е прозрачно... Толкова е прозрачно, че изчезват крипто инструменти за милиарди... Борси фалират, аве чудесно е.