Заради евтините самолетни билети от 10-20 евро, има осезаем ръст на уикенд туристите. Много хора казват, че при такава цена, няма значение до къде ще летят в края на седмицата. Това важи както за полетите от, така и до София. Оказва се, че България е атрактивна уикенд дестинация за повечето лоукост авиокомпании. Когато тези туристи дойдат у нас, те помагат на местната икономика. През уикендите българите пък купуват билети за нискотарифните полети от София до Гърция и Италия. Скоро обаче тези навици на пътниците ще бъдат променени, защото евтините билети ще останат в миналото. Високите цени на горивата и енергийната криза в Европа, както и постигането на целите заложени в европейската "Зелена сделка" ще оскъпят чувствително билетите за нискотарифните авиокомпании, каза Росен Бъчваров, директор "Връзки с институциите и комуникации" на летище "София".

Здравната пандемия през 2020 г. предефинира авиацията, а спадът на полетите надхвърли 80 на сто в глобален мащаб. В резултат огромен брой работни места в тази сфера бяха закрити. Когато възстановяването на полетите започна, авиацията се обърна към освободените преди това хора, но много от тях не пожелаха да се върнат обратно на работа. Този тежък дефицит на работна ръка в повечето от големите европейски летища през миналата година доведе до апокалиптични струпвания на пътници, които чакаха да бъдат обслужени по шест и повече часа. Редовно се стигаше и до изпускане на полет, въпреки, че пътниците са дошли на аерогарата четири часа предварително. У нас обаче, на летище "София", това не се случи. И причината е, че летищната управа, въпреки генерираните загуби след спада на полетите, решава да не освобождава нито един от своите служители в периода на пандемията от Covid - 19. Поради това през 2022 г. пътниците на летище "София" са имали привилегията да бъдат обслужвани за около 20-тина минути от влизането в терминала, спрямо часовете чакане на хъбовете в Европа, обясни Бъчваров.

  • С колко и от кога ще поскъпнат билетите на лоукост авиокомпаниите?
  • Кои са новите дестинации от и до летище "София"?
  • Ще има ли директни полети от София до САЩ или далечния Изток?
  • Какво означава 5-звездно летище и кога ще го видим в София?

Отговорите на Росен Бъчваров гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Росен Бъчваров е завършил маркетинг в УНСС и право в СУ "Св. Климент Охридски". От 2021 г. е директор "Връзки с институциите и комуникации" на летище "София". Има повече от 20 годишен институционален опит в НАП, където отговаря за вътрешните и външни заинтересовани лица. Над 10 години преподава публична реч, телевизионни интервюта и презентационни умения в страната и чужбина. Участва в местни и международни проекти във финансовата сфера в Европа, Латинска Америка и Югоизточна Азия.