В Българската стартъп асоциация (BESCO) членуват над 500 компании, като много от тях вече не са стартъпи, наели са хиляди служители, немалка част от които са и в Украйна. Асоциацията разполага с контактите на тези IT специалисти и знае къде се намират. Още в първите часове на войната ръководството на BESCO взима решение да помогне, като организира транспорт до България. Първоначално посланието за извеждане от Украйна е било отправено към мъжете служители в компании от BESCO, заради очакването за мобилизация, както се и случва. Малка част от тях обаче успяват да се организират бързо, а други предпочитат да останат и да се сражават за родината си. Тогава членовете на BESCO решават да помагат за евакуацията на жените и децата на тези мъже, казва Добромир Иванов, главен изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация.

Въпреки изключителното напрежение, членове на BESCO успяват още в първите 72 часа от началото на войната в Украйна да създадат и пуснат платформата BG4UA, в която на едно място е събрана информация за настаняване, оферти за работа и всичко, което хората идващи от Украйна и тези, които искат да им помогнат в България трябва да знаят. Заедно с това, предприемачите от асоциацията са създали специален фонд за набиране на средства в помощ на жените и децата търсещи закрила у нас. Фондът вече разполага с около 250 000 лв от направени дарения.

Темата за привличането в България на бизнеси и таланти от Украйна и региона е била важна за технологичните компании у нас и преди войната. Сега фокусът е сменен и освен за привличане, вече се работи и за помагане на хора, уточнява Иванов. BESCO обаче отчита, че България не е добре подготвена, както Полша например, да посрещне търсещите релокация бизнеси и IT специалисти не само от Украйна, но и от Русия, Беларус и Молдова. Оказва се, че немалко компании и специалисти от последните три страни също търсят възможност да излязат от райна на конфликта. Ето защо технологичния бизнес у нас е подготвил предложение за законодателни промени свързани с въвеждане на "Стартъп" и "Технологична виза", както и усъвършенстване на т.нар. "Синя карта" за специалисти. Предложенията целят създаването на възможност за лесно прехвърляне на бизнеси и хора в България, които бързо да започнат да работят.

BESCO вече е помогнала на стотици руски IT специалисти да се преместят у нас, казва Иванов. Той подчертава, че това са служители на глобални компании с офиси в Русия. Но, когато глобалната компания каже, че подкрепя Украйна, още на следващия ден започват репресии срещу офисите и в Русия. Димитър Иванов разказва за случаи, когато служители на такива компании признават, че се срамуват, че имат руски паспорти, не одобряват случващото се и търсят начин да се махнат от страната си.

Тези процеси обаче предизвикват страх за работните места и заплащането сред служителите в българските технологични компании, споделя Иванов. Според него притесненията на IT специалистите са неоснователни, защото и в момента технологичният сектор у нас изпитва недостиг за около 50 000 нови програмисти. Назначаването на още хора в сектора, няма да ощети вече работещите, категоричен е главният изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация.

  • Как стана така, че още в първите часове на войната в Украйна министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се е обърнал към BESCO с молба да помощ?
  • Как и кой решава за какво да се използват дарените досега 250 000 лв в създадения от BESCO Фонд за бежанците от Украйна?
  • Според агенцията за бежанците до сега у нас са останали близо 70 000 украински граждани. Прави ли достатъчно държавата, за да намерят работа тези хора?
  • Има ли достатъчно координация и информация между държавните институции и бизнеса по въпроса?
  • Какво представляват сините карти и стартъп и технологични визи, за които се говори в последно време?

Отговорите на Добромир Иванов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Добромир Иванов e главен изпълнителен директор на BESCO - Българската стартъп асоциация, застъпник, предприемач с успехи и провали в бизнеса, преди това е работил 8 години в Българския червен кръст. Вярващ човек. Женен с две деца.