Новата работна ръка от Украйна не е решение за работодателите

Адриан Николов от Института за пазарна икономика пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стига глупости! Повечето от тях не искат да останат тук.Ние сме само отправна точка за емиграция към богатите страни.А тези,коиъостанат,защо ще работят,след като ще получават по 1200лв. без да работят.?4души ×1200лв.=4800лв???

ЛУДИ ЛИ СТЕ тук са само жени и деца връщат се обратно в Украйна щом войната спре тава не са ордите мъже които напират по южната граница ходили ли сте в Киев в Украйна кой е луд да иска да живее в България те се бият до смърт с руснаците че няма да си оправят страната като мирясат ония убийци

Тези работодателу са невероятно тъпи Те изгониха милиони българи от България сега украинци щели да им работят

Да не мислите, че ще останат да ви работят за хиляда лева. Бг работодателите искат роби, а не работници.

Ако бежанец работи ще взема 508 лева чисто . Ако не работи ще има пълни осигуровки и 1200 храноден с ток, интернет, телевизия,басейн,фитнес, климатик. Също и безплатни билети за автобусите. Няма нужда да работят и да мизерстват както българите.

Робите свършиха! Вдигнете заплатите и си обучавайте служителите, никой няма да ви ги обучи вместо вас. Стиха сте плакали има хиляди безработни, до който обаче вие трябва да стигнете не конкуренцията, която често е и в чужбина.

Когато започна войната предложиха на украинските програмисти да се прехвърлят в някой от офисите ни в София. Всички до един отказаха. Сега са в Германия, спасиха се от военна служба и си живеят живота.

А защо не във Варна? Ако, ще е в София, по-добре в Прага или Берлин.

В Германия да си IT не е нищо особено. Девета дупка на кавала си. И сега като плъзнат още милиони украинци, наемите допълнително ще се вдигнат. Отделно всичко поскъпва заради кризата с енергоносителите.

не са луди да седят тук. При първа възможност си заминават. Не им трябват български феодали!

Работодателите не търсят работници и служители, а роби. Човек трябва нормално да живее със заплатата си.

украинците са временно тук повечето се връщат веднага щом руснаците се изтеглят или заминават другаде те пак ще си построят страната мъжете им са там тук са жени и деца аз виждам само жени с малки деца в Лидъл купуват им по едно бананче, нещо мъничко и излизат

Кой балък от украйна ще се фани за стотинки по-добре си получав3ат по 40 лв и пей сърце :-)

мизернико кой е умрял за тия 40 лв 40те ЛЕВА НЕ СА ОТ НАС, ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ СА Ганчо, не е емпат, той любов към друг човек няма само търбуха му е важен

От ЕС не са превели и 1 евро! За 30 дни кирчовците са изтеглили милиард и половина нов заем! Познай кой ще го връща.. Българите.

айде стига малоумщини, ти ли им ги даваш тези 40лв. Хората бягат от война, ти си си в държавата, кой ти пречи да изкарваш пари, ами ще гледаш в паничката на бежанеца..

Тези "Бежанци" ще не докарат САМО НЕПРИЯТНОСТИ. И без това Халът на Българина е МНОГО ЛОШ. Да се махат от България и да ходят, кадето си искат.

засрами се

Живея на този свят повече от 66 години. Никога не срещнах, не видях ЕВРЕИН РАБОТНИК. Както има една приказка - Абсурно е да видиш Евреин - Миньор.

като не си излизал от къщи и виждаш само себе си в главата си имаш само празни мисли каква е връзката между евреите и Украйна

Няма против няколко хиляди украинки по морето.

В Полша наемат украинките за проститутки, еват ги, бият ги, дори вчера убиха 24 годишна като преди това са и скъсали от еван ауспуха.

То, пановете са свикнали на това! Колко века ги напъваха КРОСТОНОСЦИТЕ -католици? ....резбата им обърнаха...

Санди педераса си мечтае как му пръсват гъза от ебане, може ли, ако обичаш, да споделяш педалските си сънища в подходящите форуми.

Каква ,,работна ръка,,? Вие смешници ли сте ??

Старши ,някои уйкраинки са тука за да се работят. Оти, леб требе.

Винаги съм се чудел какво произвеждат в тези институти за пазарни икономики и изследване на либералните демокрации? Къде може да се пипне?

По принцип е логично да са избягали по- разполагащата с пари част от украинското население. Доста се коментира, че е пир за автоджамбазите у нас. Та я да обяснят работодателите, как такива хора "са свикнали да работят за мизерни пари"? Просто няма да се случи. Много малък процент ще работи и това е! Повечето ще се преориентират към по-богатите държави.

Никой и нищо няма да помогне на икономиката ни вече, тя лети нодолу. При тази инфлация има рязък спат на потреблението и икономиката ще потъне като Титаник, до няколко месеца? Срива в потреблението на горивата е 35%, на хранителните стоки 40%, строителните материали 70%, сделки с имоти над 70%, бяла, черна техника, електроника, ел.материали 60%.. и т.н

При такива сривове, цените трябва да падат. Иначе има спаТ и на образованието.

Без познаване на закони, на навици на език остава да работят само тежък физически труд, висококвалифициран ползващ терминология или нищоправене от типа професионален ритнитопковец. Лошото е че задкулисието на печатарите на пари е огромно и за нищоправене винаги са готови да печатат.

Украинците бяха с ниски заплати 2014-2016, после взе да им се вдига и спрямо нашите. По морето идваха основно млади хора за летния сезон, но и там нещата щяха да намалеят до 0 ако не беше войната, т.е. при мирни условия май това лято щеше да е последното от наплив към нашето черноморие, а за другото - забрави. Сега при новите условия нещата малко ще се обърнат, но максимум за 1 сезон. Колкото до постоянната работа - не повече от 10% ще останат тук постоянно, повечето ще се ориентират на Запад, а основната част ще се върнат обратно.

Абе знаем, че искате роби ама украинците доказаха че не са такива за разлика от русофилската сбирщина в БГ !!!

Напред с рогата - не става!..?

Стотици хиляди са луксозните джипове на бежанците според автокрадците, които се активизираха и направиха проучване на техния пазар на услуги. Повечето са дошли тук на безплатна ваканция в 5 звездните ни СПА хотели и като свърши войната ще се върнат по родните си места. Не очаквайте от тях да започнат да работят като прислуга в Бългрия. Тези, които искат и могат да работят отиват в Западна Европа. Това го научиха и го практикуват дори циганите у нас, които отидоха да просят в Европата.

България е страната с най-голямо неравенство на приходи и собственост в ЕС. В страната има над 500 000 ( безработни в трудоспособна възраст, които вече не си правят труда да търсят работа. В същото време има десетки хиляди “пенсионирани” държавни служители, които все още са и на щатна заплата. Имаме няколко милиардера и няколко стотин милионера, които не могат да обяснят първия си милион, но за сметка на това за взискателни работодатели. Човешката история показва, че това е рецепта за конфликт и презапределяне на материалното състояние - часовника на бомбата тиктака. Внимавайте на кого и за колко продавате малкото си време на тая земя. Него не може да откупите обратно, а и не знаете с колко точно разполагате…

500 000 безработни в трудоспособна възраст, но без образование, без квалификация, без трудови навици и без желание да работят. Нито час през последните десетилетия не съм оставал без работа, но това ми струва непрекъснато учене, което никой не ми е компенсирал по никакъв начин.

Да допълня, че има много работещи самостоятелно, които не се осигуряват и на практика се водят безработни, но си изкарват добри пари!!! - Лично знам десетина поне и повече!

То българи не могат да намерят да работят на минималните ставки, какво остава за украиниците? Номинално заплащането на труда в Украйна беше по-малко, но на фона на по-евтиния стандарт на живот всъщност получаваха повече. Това преди войната. Ако колегите "работодатели" (кавичките никак не са случайни) не бяха толкова късогледи и алчни сега нямаше да се чудят как да запълнят свободните работни места. Щото българина не е вързано магаре за слива, ако в Търговище (например) му дават 600 лева заплата - той пали колата и се мести в София, или пък заминава в чужбина.

Жените на Украинските Олигарси с Милиони Кеш в Евро и Долара в Куфарите - трудно се Наемат на Работа!

Повечето украинци дошли в България са хора с добри финансови възможности, защо някой очаква, че ще работят като рецепционисти, сервитьори и т.н.

Българите бягат от ниско платени работни места. Факт! Защо си мислят, че украйниците ще запълнят тази ниша не знам..., това е абсурдно да си го мислиш. Българското бельо е два пъти по-скъпо от китайското, но качеството му е абсолютно същото. Най-много два сезона да изкара и плаче за ново. Шефове и управители взимат м/у 2-7х.лв заплата, а баш производството стои на минимална ставка..., това на какво ви прилича? Докато не се въведе % от всичко за заплати на работници и управители и шефове, всичко ще тече в шефския джоб

Направете си фирма и шийте и разпределяйте % на работниците. Така ще докажете че добрата ви идея работи! Иначе оставаме в сферата на предположенията! (p.s. Вярно е че некой колеги работодатели прекаляват с харчовете за "луксозни" придобивки, вместо да се грижат за хората които им изкарват парите - но все пак това си е тяхна работа.)

Че кой украинец ще работи за 400 евро на месец? Че те вече в Украйна работят за повече пари.

Ама сега държавата е щастилва - ето ви работна ръка бизнесмени, какво толкова крякате? И други данни - май че около 900 000 млади хора нито учат нито работят ( което е напълно възможно докато има казина и може да се търкат билети) , за тях държавата нищо не казва ?! Подслушан разговор на двама младежи , излизащи от едно казино -'брато добре сме изкарахме 100 лева' ! Найс а ?

Има решение. Да се вгигат заплатите. По-нефелните работодатели се изфирясат, а ще останат по-платежоспособните и готово. Кой казва, че за работодател, който плаща ефтино ще се намерят служители?

Не си ли разбрал, че т.нар. "български работодатели" са същите чорбаджии, които са описвани преди 100 години - прости, алчни, лукави. С една модерна думичка - "картели" - договарят се на чашка колко да плащат.

Еййй мръсни алчни изроди. Ще вкарате и марсиянци само и само да не плащате на народа си. Безродници алчни... Да изпофалирате дано всички

Вие ебавате ли се , в България никой не може да ни замени нас българите, защото няма друг народ с толкова ниско самочувствие..... изводите си ги направете сами.

Шивачки ли търсите... евтина работна ръка... таково ни е нивото на държавата... евтина

В БЪЛХАРИЯ НЯМА ЛИПСА НА РАБОТНА РЪКА-ЦЯЛА СЕДМИЦА ВЕЧЕ ПИШАТ ЧЕ ЗА 1 МЯСТО СЕ БОРЯТ 5 БЕЗРАБОТНИ ИЛИ СТЪКМИСТИКА .КОЙТО ПОРЪЧА И ПЛАЩА СТАТИЯТА ТОВА ПИШЕ ВЪТРЕ .

това е статистика на регистриганите и търсещи работа през бюрата по труда . НЕрегистриганите са 20 пъти повече и няма как да се извади статистика, защото частните фирми не дават такава информация. безработицата е яка

Е защо да не е? Напротив. Имаш нужда от чистачка - има, от любовница - има, от бияч/човек за поръчки - млад Азовец ще ти помогне.

А нечия заплата и един лев изкарал ли е като работодател приз живота си, това е друг въпрос..

Тогава си наемете от ония - младите, силните, черничките. Малка подробност е, че те не обичат, ама хич да работят.

Бе да ги взимат ,що не дойдат в нашия квартал ,цяла нощ има няколко групи пият и врещят слава на украйна .Тъкмо ще нарисуват всичко в жълто синьо малко пречупени кръстове и символики на азов ще ви красят.А може и да поискат и улицата да смени името си с бандера.

Ама нали има психично болни да ти вярват

БЪРКАШ НЕЩО СИМВОЛИТЕ НА АЗОВ ,АМА ТАКА Е ПО ОПОРКИТЕ НА МУТРОФАНОВА И ТОВАРИШ КУРНЕЛА НИНОВА.

Единствен шанс за България е съкращение на държавната и общинска администрация . По този начин ще се намали и корупцията .

Бях потресен от новината, че един мобилен оператор предлага свободните си позиции на украински бежанци. Това означава, че те ще имат безконтролен достъп до данните на всички абонати, както и достъп до това, кой къде се обажда !!!! Това е недопустимо, операторите са част от националната сигурност на България !!!!

Но пък си съгласен рушняците да имат достъп не само до мобилните данни но и в цялото управление на България, А червен боклук такъв ? От такива като тебе, по - големи национални предатели няма, бъдещ подсъдим ...

Ми ядеш уя подлого

Скрий се , трол. Кога във Факултето ви пуснаха тока?

Явно на двамата червени боклуци съм ви бръкнал дълбоко у гъзо с колеца, много се радвам ! :) :) :)

Срещу 20 лв.достъпа пак е безконтролен...тролче !

как?

Няма желаещи за роби

Няма как да стане защото българските работодатели измислят всевъзможни начини за да не се плаща. Пример е когато е ковид мярката 60/40. Работодатели караха работници след както си изтеглят парите от банкоматите да върнат около 40% обратно парите на работодателя (по този начин няма доказателства. ) и при отказ работниците биват уволнявани. Със две думи: Бог да прости на н държавата: тя е мъртва

Малко говориш глупости. Първото условие за да получиш пари по 60/40 е да няма уволнения.

Ти къде живееш , това си е масова практика ! Как да няма уволния когато преди започване на работа , работниците пишат молба за напускане без да с попълнена датата се подписва от самият работник, и когато работника откаже да върне парите , след няколко дни молбата за напускане му е разписана . Това не са глупости а масова практика.

Новата работна ръка от Украйна не е решение за работодателите - само луд може да очаква този поток от бандити и жени на бандеровци да работят на нашите " предприемачи " !!!

Имам конкретни наблюдения и впечатления от украинците в БГ : почти без изключение се разделят на две групи: такива, които ще продължат на запад и такива , които ще се върнат в Украйна . Почти никой от тях не декларира желание да остане в БГ . Така, че от тази гледна точка е сравнително жалко за всичките усилия , които се полагат ( и е редно да се полагат!) от частни лица, хотелиери и правителство .

Уфа не са луди , без да работят получават по 40 лева на ден чисто, безплатни здравни заведения слуги, безплатен транспорт и т.н.....ще се откажат от това,за да работят по 10-12 часа за700 лева и да си плащат с тях всичко , да бе хаха...що ни губите времето, явно ни мислите целия народ за прости, по- прости и от украинците, отгледали си кравари и фашисти в държавата, пък сега олеле...

В повечето нормални фирми и само с английските те наемат, защото така или иначе всички значт английски

Ние в българия ли живеем или в Англия. Не законно трябва да е да се наемат хора, незнаещи българи

Всички украинци знаят английски?!?!?! Хахахаххахаххаа

Затова сме толкова назад. Мислиш, че на немците им пука дали знаеш немски или не? Не им пука, за тях е важното да се разбирате и да си вършите рабптата

Та и на развален английски ще е трудна комуникацията между българи и украинци ...

тез украинци украински не знаят... ти за англиайски ми говориш?!

Как ще е решение? Нали българинът все гледа да мине тънко? Да плати по малко, а украинците ще си искат и осигуровки и всичко. В България само за чуждестранни работодатели се работи, българите все гледат да те метнат.

Абе вие добре ли сте с Главите че си измисляте ? Гонете тази ПАПЛАЧ далеч от България и не си мечтайте за нещо подобно , че скоро са Избори и който от кандидатите каже че ще я изгони тази Паплач за него ще гласуват Българите ! Укри вън от България ! Бог да пази България от такива Управляващи !

Не работят те изнудват и убиват. " Ако Западът спре да ни помага той ще бъде виновен за смъртта на украинците" Зеленски

путинофили,ниновци ,радевци,въZражданци,мутрофановци, ИЗГЛЕДАЙТЕ ГО https://www.youtube.com/watch?v=D5H9REN46mk

Какви са тези нецензурни думи ?

И какво да гледаме бе??? Упражняват се некви там подлоги (с малки изключения) на това, какво искал да каже народът ни???? Некъв накрая викаше, че АЕЦ Козлодуй, било руска територия и имало опасност от кибер атаки?????? А същевременно корабът с бг моряци го държат укрите като щит????? Абе подлоги безподобни, БОЛШИНСТВОТО ОТ НАРОДЪТ НИ Е ЗА РУСИЯ, НЕЗАВИСИМО ОТ ЖАЛНОТО КВИЧЕНЕ НА ПЛАТЕНИТЕ ЖУРНАЛЯ!!! И ТОВА ЩЕ ВИ БЪДЕ ДОКАЗАНО НО 6-ТИ!!! ЩЕ ВИДИТЕ БГ ПРОТЕСТ, А НЕ УКРО-ПРОТЕСТ, ОРГАНИЗИРАН ОТ ПРЕДАТЕЛИТЕ В ПАРЛАМЕНТА!!!

Каква работна ръка от Украйна?! Хората ИСКАТ да се върнат и да РАБОТЯТ ЗА УКРАЙНА при първа възможност! Явно не познавате бежанци от Украйна. Дайте и вие подслон на някои от тези хора, за да разберете, че те са НАРОД, а не мърша!!!

Още един промит мозък, дал си гъ.а на тия украинци.

Ц тия искат да отидт в западна европа.

Дееба и трола ти нещастен. Бягай при чеченците - те са достоен народ. Около Путин колкото искаш от тях. Даже и най-голямата джамия направи в Русия - много ще те изкефи!