Коментари - Изкуственият интелект ще донесе трансформация, за чиято скорост обществото не е подготвено | Бизнес.dir.bg
назад

Изкуственият интелект ще донесе трансформация, за чиято скорост обществото не е подготвено

Петър Петров, главен директор по изкуствен интелект в Eleven Ventures в интервю за подкаста "Какво могат парите"

Обратно в новината
| Автор : Наталия Тодорова

Коментари - Изкуственият интелект ще донесе трансформация, за чиято скорост обществото не е подготвено | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Работя в ИТ повече от 20 години. Преди няколко седмици отделих време и наистина седнах да поработя с ИИ. Няма да казвам кое, но много го хвалят и постоянно се говори за него. Имах да напиша едни скриптове и реших да го направя с ИИ. Абсолютна боза. Аз го питам нещо, той ми дава информация която е достъпна за всеки в интернет. Събира от тук от там нещо и го дава навкуп. През цялата сесия нямаше ЕДНО нещо което ИИ да беше измислило само. Да не говорим че някои неща не работеха по една или друга причина. Това със сигурност е бъдещето но сме още далеко от това което казват разни знаещи експерти.

Ограмоти се как се "пита" - колкото повече подробности, толкова по-точен отговор. Ти си драснал два реда и вече големия извод направи, че не става. А не ти ли направи впечатление как образцово пише код, с коментари и всичко както трябва !

Е, някои професии ще изчезнат, но това е нормално ! Навремето имаше машинописки, телефонистки , гребци на галери и много други професии, които останаха в миналото , но никой не плаче от носталгия по тях ! Проблемът в момента е да използваш естествения си интелект , за да не запишеш децата си да учат нещо, което след 10 години ще е излишно ! Науката се развива с такава скорост, че всякакви професии, свързани с административното обслужване на населението ще изчезнат - касиери в магазините и тези в банките , рецепционисти по хотелите, мениджъри, преводачи, екскурзоводи и туристически агенти, журналисти , банкови служители, нотариуси , куриери, юрисконсулти и други ! На времето, когато нямаше интернет ( някои може и да не помнят тези времена) имаше видеотеки , където можеше да вземеш видеокасета под наем и да гледаш най-новите филми . Тези видеотеки бяха най-печелившите фирми ! Като се появи интернета, някой предсказа : видеотеките отиват на кино ! И се оказа прав !

О, Боже, ти ли си ?

няма какво да търси в обществения живот, както и не бива де се ползва за учебни цели. Има си предимства само в здравеопазването, за регулиране на пътното движение, за ориантация или картиране по ДжиПиЕс и т.н. Но с него не бива да се влияе върху общественото мнение или образование.

Някой ще те пита тебе - Ганя от Люлин - кога точно и в какви сфери да въведе ИИ.

ИИ не е интелект. Той е един миш-маш от събрана информация. Но не може да мисли за странични неща от зададеното. Поръчваш му нещо и той по събраното ти изкарва някакъв резултата, може и на случаен принцип - дай снимка на готино маце. ;) Но не може да оцени връзки между неща и проблеми. Дай ми код за нещо, може и за просто нещо да е сносен взет от някъде. Но да направи връзка и нещо което не е "виждал", абсурд. Аз съм програмист, писал включително самоанализиращ се автомат, учил неврони мрежи и езикови процесори. И въобще не виждам някаква заплаха за програмисти. Дори може още работа.

Той има достъп до огромно количество информация, каквато ти никога няма да можеш да консултираш и за 20 години, той ще ти го извади по дати, ще го систематизира, ще го сложи в таблици, ще го направи в графики, ще ти напише отговорите на всички въпроси по всички показатели. Ок, не е мислене, но какво е Мислене, не е ли обработване на налична информация

Тук имаше генерирано видео от изкуствен интелект от половин минута. Изглеждаше като микс от събрани неща, дори в неправилни пропорции. Само на това видео от половин минута имаше: 1. Изчезващи хора; 2. Вървящите хора няма накъде да отидат, че е оградено, ако не прекъсваше там видеото; 3. Дървета цъфтят, а долу сняг; 4. Движещи се рейсове с нереална висока скорост, които ако не се скриваха, щяха да се блъснат; 5. Блок широк колкото за едно стълбище, но не и да побере апартаменти. 6. Имаше дори как се движи вода под мост; 7. Несъразмерни пропорции, колко точно трябва да са големи сгради и в каква перспектива. Виждал съм и генериран човек с 6 пръста на едната ръка. Не може да оценява страничните неща. Очевидно търси точно съвпадение или меша информация. Но по видеото връзки, че зимата не цъфтят растения, не може да направи. Или какво трябва да е в блока. Какво следва при такова движение на рейсовете. Къде ще отидат хората. Неща които човек ще се сети, са извън това с което борави.

Освен това от Гугъл му задавали да генерира негри. Ако е истински изкуствен интелект, няма как изобщо да му задават такова нещо. Преден такъв на Майкрософт Тау, станал фен на Хитлер и викащ феминиските да горят в Ада - учещ се от коментари на хора в мрежата. Го спряха след един ден.

Ако си програмист с такъв начин на изразяване - ясно ми е, колко си програмист.

Аз съм такъв програмист, че езика С го научих за няколко часа. Самият език няма голямо значение. Мисленето ми е на програмист. И съм правил включително министерски сайтове - аз, с 0 други програмисти. И други много по-сложни неща. Изсипват ти нещо и се оправяй. И плюя В3.орг (не позволяват латиница) и всякакви езици, ОС-ове и глупави решения. По-добър програмист от мен е съмнително да си срещал.

И изразяването няма нищо общо с програмирането. За какво му е на програмист дар слово. В повечето случаи не се срещаш с никой. До мен може да стои някой на когото съм правил нещо и двамата да не знаем.

Вече има ИА които правят документи за административни дела, голяма част от водещите се за адвокати са просто паразити в сложната съдебна система. Вероятно скоро ще има натискане на два бутона и генериране на нужната жалба или каквото трябва. ИА се справя доста добре при преводи между езици с много ползване, примерно английски -испански. Ще минат години но и преводачите ще го усетят. Генерирането на всякакви екселски таблици, Пауър Пойнт, спсивамето на доклади, ваденето на данни от стотици страници документи, ваденето на информация от разговор или от видео. Ще минат години, но ИА ще завземе място а човеци ще го отстъпят това място. Може би ще оперират неща които човека не би могъл да разграничи, може би ще правят анализи... Сега за сега рисуват хора с шест пръста, но го правя за секунди и значително по добре от 99% от днешните художници, . Сега за сега копират, но кое изкуство не се базира на предишно такова, коя музика не стъпва върху съществуваща и коя картина е нещо тотално ново? ИА е тук за да остане въпрос е как да се приспособим

На разни айти специалисти дето се прехласват по изкуствения интелект, да им кажа , че скоро машинни алгоритми ще взимат решения за доста голяма част от живота на всеки от нас. ИИ няма сърце , емоции и естествено нищо човешко, комбинирайте го с безкрайна власт над живота на хората и сами се сетете в какво бъдеще ,ще живеем.

Без майтап, Шерлок !

Споко, ти скоро ще риташ камбаната, няма да живееш в това гадно бъдеще.

Изкуственият интелект е далеч от интелект. Особено по древна история на викингите :))))

Без интелект очакват нещо от ИИ. Всеки иска каквото няма.

Това, че ти не знаеш какво е това, не означава, че другите са тъпи колкото тебе !

мен не ме мисли. Просто следи развитието и не се разочаровай много когато опреш до ИИ и ти загуби времето и не ти свърши каквото очакваш, а то е елементарно за нормален човек.

Не знам, какво знам, ама знам, че си бягал от часовете по български - като ти гледам правописа...

Завърших ФМИ и не обръщам внимание на правописа, но за ИИ със сигурност съм по в час от теб , филолога.

Не съществува ИИ. ИИ е колцентър пт хора, които пишат в чат.

Но ИИ си го има и скоро ще те изритат заради него, защото си мързелив !

ИИ върши само това, което мързелите са направили и ги мързи да го повтарят. Няма как да измисли сам нещо.

Изкуственият интелект е същата тотална смешка, каквато е мисленето на тъпите айтита. Погледнете т. нар. изкуствен интелект на колцентровете на Уникредит или А1. Трагедия, мизерия и пародия.

Дето си мисли, че ИИ са някакви индийци дето вдигат телефона, бахти идиота. Има филмчета, ограмоти се бе.

Пиленце мило, Ограмоти се ти и започни с българската граматика.

Би ли ме осветлил ?

Ела да ми поолигавиш пилешкия.

който си мисли, че ИИ са някакви индийци, които вдигат телефона. Ебах ти идиота. Има филмчета. Ограмоти се, бе. Надявам се да съм бил полезен. :-)

индийците станаха много квлаифицирани за това

Това е "сленг" бе, тъпако !

Не можа да предскаже, че 2023 ИИ ще предизвика такъв фурор. Защо сега трябва да ви вярвам ?

Ще е глобална катастрофа, много по убийствена от глобалното затопляне!

Жули ракийка и гледай чалга - няма страшно за тебе !

Тъп си да го осъзнаеш и си силен само на маса. Затова и опря до ракията в тема за ИИ.

Очаквам хора, които сега са по офисите, да се върнат на село и да започнат да отглеждат домашни животни и да копаят нивите. Защото ИИ ще вземе хляба на много хора, които искат-не искат ще трябва да оцеляват по някакъв начин след това. А после, просто няма да има хора, населението ще се саморедуцира поради липса на перспективи

goose

ИИ не е нещо ново, както ти го пробутват, беше познат като "Експертни системи за взимане на решение" последните 40 години :)

В това няма нищо лошо, ако регулацията на пазара позволи нивата на стандарт на всички да се запазят. Щото ако цял ден си в градината да сееш домати, то някой друг трябва да ти произведе обувките и хляба. Ако не го направи, бунтовете са неизбежни.

Известен ли ти е процента от човечеството, който е зает с отглеждане и доставяне на храна за останалата част ? По-малко от 10 процента. Не се безпокой за това, какво ще ядем.

Ще ядеш вожата на Бай Айдън и Клауси Швабата.

Аре стига сте ни занимавали с глупости ... всичкото мързеливо племе го мързи да работи ... а като дойде майстора да прави банята, що много пари искал, що доматите били скъпи ...

Дали има по-точна дефиниця за "гнида" от нещото Божанков. Такъв противен храносмилателен продукт е рядко срещан.

ИИ не е паднал от дядо Господ. Създаден е от хора. Колкото повече АЙТИ разработващи ИИ, толкова повече освободени хора от други професии. Но в един момент хората, способни да разработват ИИ ще свършат. А ако ИИ вземе хляба на един счетоводител, примерно ,то този счетоводител трябва да бъде пренасочен в друга област - където също да изкарва пари. Ако не, то тогава АЙТИто ще трябва да му даде от неговите, за да може счетоводителят да не озверее от глад и да му тегли сатъра. Образно казано.

Не се напъвай да разсъждаваш, трудно ти се удава.

Добре, чакаме твоето разсъждение. Защо пък не. Моето мнение е по-горе. Дай твоето, по темата за ИИ.

Щото като немаше изкуствен интелект ганьовците беха много подготвени аре бегай оттука

Властта нали е там да се грижи за хората и обществото. Ако са бунаци, да си признават и да се пръждосват.

Субтитрите на английските филми са повече от отвратителни, определено си личи, че не са работа на човек, хахаха

В момента е на етап бърза статистика. Рови по някакви битове из интернет и сглобява нещо. Като студент първи курс само, че не въобще оригинален. Студентите от време навреме имат по някоя оригинална мисъл.

Аз се подготви.... психически .. видях жив кон, а интелекта ми нарисува един с 3 задни крака :-)

goose

при положение, че обществото е от над 60% хора с основно образование, с което стават едни бачкатори без мисъл, всяка една трансформация идва неподготвена :) Просто защото масата не иска да се подготвя за такива неща и не желае да излезе от комфортната си зона. В България тази статистика е още по-зле.

35 години съм в ИТ сферата. Писна ми. Не ме вълнува ИИ... Преоткрих земеделието.

goose

След толкова време в бранша всеки се спасява, аз приключих миналата година след 36 в бранша и сега съм си тъп и обикновен железар :)

прави ИИ в момента? създава фалшиво съдържание и медия, букавлно изфабрикувана реалност, пош и фалш, като все още не се справя добре и се разпознава. Майната му на такъв ИИ

Докато обществото не се постави на здрави морални основи, всички тези "технологии" се обръщат срещу него - работят за задържане на развитието му и деградацията му, като обслужват престъпните "елити". Но умните учени продължават да не го разбират това. По-удобно им те да са известни и мат.обезпечени.

Абе я си г иразправяй тия врели некипели на някой друг. Аман от изхвърляния като ч* на мокър пясък.