При задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5 на сто по-малко продажби на жилища в столицата, показват прогнози на компания за недвижими имоти, на които се позова БТА. До спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на следващата година.

Какво се търси най-много

През последните месеци тристайните жилища са били по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София. Експертите отбелязват, че вероятно това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно.

Най-купувани са били жилищата на 5-и етаж, като продължава интересът към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди.

Нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Какви са цените

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове са се ускорили, а средната цена в София е подминала границата от 1100 евро/кв.м, през второто тримесечие тя се е върнала на нива от около 1080 евро/кв.м, около които се е задържала в предходните няколко години.

През третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата е била 1115 евро и така се върнала близо до постигнатите в началото на годината нива от 1120 евро/кв.м. Така цените в София към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5 на сто спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти също е нараснала и е достигнала 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 г. Според компанията това се дължи най-вече на промяната в параметрите на закупените жилища и търсенето на по-голяма жилищна площ.

Ипотеките: най-ниските лихви

През 2020 г. софийският имотен пазар е останал стабилен и без съществени изменения в цените, смятат от компанията. Той е бил силно подкрепен от поведението на банките, като е отбелязан ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11 на сто за първите 10 месеца на 2020 спрямо тези на 2019 г. Същевременно лихвените проценти по ипотечните кредити са продължили да падат и са достигнали исторически най-ниските си нива - под 3 на сто. Освен това новото строителство не е спирало, което е дало нужното доверие и увереност на купувачите, и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на нов дом, изтъкват експертите.