Най-голямата германска компания за недвижими имоти Воновиа (Vonovia) съобщи днес, че е направила нов опит да придобие втората компания на пазара Дойче вонен (Deutsche Wohnen) с подобрена оферта на стойност около 19 милиарда евро (23 милиарда долара), предаде ДПА, на която се позова БТА.

Vonovia, чиято централа е в Бохум, е повишила предложението си с 1 евро до 53 евро на акция. В съобщението до фондовия пазар се отбелязва, че двете компании продължават да смятат, че сливането им има стратегически и социален смисъл.

В момента Vonovia притежава под 30 процента от акциите на Deutsche Wohnen.

След като през 2016 година се противопостави на сливането, управителният съвет на Deutsche Wohnen сега подкрепя сделката, но акционерите остават скептични.

Vonovia съобщи миналата седмица, че за малко не е успяла да постигне целта си - 50 процента от акциите на Deutsche Wohnen, въпреки положителните препоръки на управителния и надзорния съвет на втората най-голяма германска компания за недвижими имоти.

За да направи втора оферта в рамките на година, Vonovia трябва да получи одобрението на Германската служба за финансов надзор БаФин (BaFin). Ако получи това одобрение, то двете компании се надяват да финализират сделката през четвъртото тримесечие.

Препоръчвайки сливането, Deutsche Wohnen отбеляза, че то ще създаде концерн, който да може по-добре да финансира необходимите инвестиции в жилища на достъпни цени, в ново строителство и в постигане на нужните стандарти с оглед на глобалното затопляне.

Vonovia притежава почти 415 000 жилища, като над 354 000 от тях са в Германия, което прави компанията най-голямата в сектора в Европа.

Deutsche Wohnen е най-голямата компания за отдаване под наем на частни имоти в Берлин, като в германската столица се намират около 114 000 от общо 155 000-те й обекта.