Балон при цените на имотите няма, но посоката в която върви пазарът е тръгнала натам, категорични са експерти от бранша. Като катализатор за ситуацията служат както рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, така и предстоящото забавяне на бума на новото строителство.

В следващите от 3 до 5 години ще има много по-малко предлагане на новото строителство. Това прогнозира Ирина Кънева - търговски и маркетинг директор на строително-инвестиционната компания Би Ел Ди (BLD) по време на срещата за недвижимите имоти "Треска за имоти".

"Все повече стават регулациите, които ограничават издадените разрешителни за строеж - има и изисквания за енергийна ефективност на сградите, т.е. не очакваме този бум на ново строителство да върви по същия начин", мотивира се Ирина Кънева. Тя подчерта, че ограничаване на новото строителство ще има и от гледна точка на липса на добри парцели, а също и защото София се развива само в определени райони.

Всичко това заедно с непредвидимите цени на материалите и ръста на заплатите в строителството обуславя леко повишаване на цените на имотите, обясни Кънева.

"При новото строителство все още не са достигнати върховете на цените", категорична бе тя.

Кънева добави, че за един инвеститор сега е много по-скъпо да изгради една нова сграда. По думите й вече не е рядкост да се развалят предварителните договори за покупка на имот ново строителство от страна на инвеститорите, защото търсят по-висока цена за продан, а и защото суровините не спират да поскъпват.

Дори да звучат фантастично цените на имотите са реалистични, защото се сключват сделки, коментира темата Гергана Бахчеванова - изпълнителен директор на "АДРЕС Недвижими имоти".

Анализаторите посочиха, че столичният квартал "Манастирски ливади" е изпреварил по ръст на цените всички квартали в София. За последните две години увеличението на цените там е с над 30 на сто. Въпреки това много хора избират да купят имот, именно там.

"Манастирски ливади се оформи като квартал на столицата за средна-висока класа, млади хора с добри доходи, част от тях с по-високи доходи, които искат луксозен имот и искат той да е именно в Манастирски ливади. Масовите цени в квартала си остават между 1400-1600 евро/кв., но винаги има изключения", отбелязаха анализаторите.

"Никога не можем да спрем фантазиите на определени продавачи. Има много продавачи на пазара, които продават имот от 10 години и в момента цените ги догониха, т.е. тяхната фантастика се е сбъднала", добави Гергана Бахчеванова.

Тя обърна внимание и на факта, че през последните години има толкова осезаем ръст, защото купувачите на имоти все по-често търсят завършени, готови и ремонтирани жилища.

"За мен беше трудно да приема, че хората толкова бързо ще свикнат да плащат за двустаен апартамент в София между 90-100 хил. евро при положение, че дълги години за такъв апартамент плащаха между 50-65 хил. евро", сподели Тихомир Тошев - управител на "Кредит център" (Credit Center). Той подчерта, че времето е показало, че ниските лихви са двигател на този процес.

Справка, която направил Тошев показала, че в най-голямата криза, когато двустайните апартаменти в столицата са се продавали за по 55 хил. евро месечната вноска по ипотечен кредит, при 85% финансиране и при лихвите тогава е излизала 750 лева, а сега при средни цени на такъв имот от 90 хил. евро - месечната вноска по кредита е паднала на 650 лева.

Лихвите по кредитите ще останат ниски и през тази година,

очакванията ни са за "евтина година" за кредитите, прогнозира Тихомир Тошев. Той допълни, че присъединяването на България към еврозоната би трябвало да доведе до малко по-ниски лихви.

"В момента лихвите по кредитите у нас са на средноевропейски нива, но са значително по-ниски от тези в съседните на нашата страни", каза Тошев. 

Как обаче да не пострадаме от ръста на цените на имотите, на фона на увеличаващата се достъпност на банковите кредити управителят на "Кредит център" заяви следното:

"Нужни са разум в инвеститорите и реално определяне на цените и разум на хората, които излизат на пазара с добра преценка на възможностите си, разум на хората, теглещи кредит - да дойдат на кредитна сделка подготвени с нужното самоучастие и с добра преценка на доходите си".