Изпращаме 2021 г. със стабилен и активен пазар на имоти, двуцифрения ценови ръст и пореден рекорд за ипотечното кредитиране, което доближават 5 милиарда лева, сума която никога не е била отпускана в рамките на година до момента. 

Кои бяха основните играчи на пазара и най-търсени имоти, кой спечели и кой загуби в този сектор през изминалата година? Dir.bg потърси отговорите на тези и други въпроси, свързани със сектора, от експерта в недвижимите имоти Георги Пейчев, мениджър на една от централните кантори на "Имотека", част от групата на AGCapital:

С какво се ще отличава 2021-а спряма предходната година?

През тази година се наблюдаваше стабилен и активен пазар по отношение на реализирани сделки и активност на купувачите. Последните в различни периоди от годината бяха изключително активни - особено през пролетта, края на лятото и есента. За това говори и броят на сключените покупко-продажби през тези периоди.

Като цяло цените също останаха стабилни, като повишение се наблюдаваше в определени райони на столицата, като в част от източните, южните и централните райони ръстът беше между 5 и 12%. Това бе предизвикано основно от липсата на достатъчно голям брой добри оферти в тези райони.

При новото строителство повишението на цените от една страна дойде от засиления интерес от страна на купувачите, а от друга - от повишаването на цените на строителните материали и доставката им.

 

Друга картина, която се наблюдаваше през 2021 г., бе засиленият интерес към "застояли имоти", които намериха своите купувачи сега, на този пазар. Това са жилища, които са излезли на пазара преди години, очевидно на по-високи цени за тогавашния пазар, чиито собственици не са бързали и не са искали сделка на всяка цена.

Жилищата ли бяха най-активният сегмент на имотния пазар и какъв е трендът при тях?

Българите са свикнали и искат да притежават собствен имот. И тази година жилищата бяха най-търсената стока на имотния пазар. През последните 2-3 години трайно се установи тенденцията за покупка на тристайно жилище. Сделките за тези имоти изпреварват покупките на двустайни апартаменти. Все повече млади двойки, а и не само, гледат в перспектива и търсят по-голямо жилище. Интересът към новото строителство остана засилен. То в много голяма степен задоволява съвременните нужди на купувачите. Ако говорим за жилища с цел инвестиция, се наблюдава активизиране и на този пазар - имотите остават едно от най-сигурните вложения, които хората познават и предпочитат.

Кои бяха активните играчи на пазара и с колко поскъпнаха имотите за година?

Сериозно увеличение на цените не се наблюдаваше. Въпреки растящата инфлация, поскъпването на строителните материали, политическата несигурност през по-голямата част от годината, цените в някои райони се запазиха на досегашните си нива. В други, особено по линията на третия лъч на метрото, се повишиха с 5-10%. Най-сериозното увеличение - с около 10-12%, наблюдавахме в престижните райони с по-малко предлагане - идеален Център, Иван Вазов и Лозенец, Хиподрума.

Поскъпването на имотите по квартали в София за една година

Банките останаха един от основните и активни играчи на пазара. С все по-атрактивните си оферти за ипотечни кредити те мобилизираха част от купувачите да пристъпят към покупка на имот.

Наблюдава се засилен интерес както към имоти на зелено, така и към завършено ново строителство, обзаведени и готови за нанасяне жилища старо строителство. За последната група имоти в определени райони дори се наблюдава недостиг на оферти, което води до плавно увеличени на ценовите нива и кара купувачите да съкращават срока за огледи, вземайки по-бързо решение за покупка.

Какъв е средният размер и делът на жилищното кредитиране при сделките с имоти през 2021?

Малко повече от половината купувачи пристъпват към финансиране на сделка с банков кредит. Около 60% от тях пък финансират сделката с между 50 и 85% кредит. Около 20% от ползващите заем теглят между 30 и 60% от стойността на жилището. Останалата група купувачи разполага с основната сума и прибягва до минимален процент външно финансиране. Или казано в цифри между 50 000 и 100 000 - 110 000 евро е средният размер на кредитите при покупка на жилище.

Има ли промяна в профила на купувача и в нагласите за инвестиция в имот?

Още от края на 2020 г. се появи нов профил на купувачите, а именно хората във възрастовата граница между 24 и 30 години. Това са хора, които търсят имот основно за живеене, те работят в големи компании и имат възможност да финансират покупка на имот с ипотечен кредит. Друга група купувачи са тези, които не желаят да живеят под наем и с помощта от своите родители успяват за закупят собствен дом.

Имотите с цел инвестиция се купуват от хора, които вече притежават собствен дом и искат да инвестират парите си в нещо сигурно. Профилът на тези купувачи е следният - хора в активна трудоспособна възраст между 35 и 50 г., имащи възможност да финансират сделката с кредит от банка. Делът на последните започва да се увеличава през второто шестмесечие на годината.

Интересът към новото строителство и имотите на "зелено" продължава да расте, но е сигурно и тяхното поскъпване при наблюдавания ценови скок на строителните материали. От друга страна продавачите на старо строителство изчакват по-добри цени. Всичко това как ще преструктури пазара догодина?

Не може да се каже, че всички продавачи на старо строителство изчакват. По-скоро за по-качествените имоти ще се скъси периодът на покупка и срокът за вземане на решение от страна на купувачите.

От друга страна, новото строителство до известна степен ще намери минимален баланс между търсене и предлагане в определени райони. Лека несигурност в нивата може да има, поради непрекъснато променящите се цени на строителните материали. Вероятно някои инвеститори ще паузират продажбите за определен период от време, именно за да могат по-коректно да определят цените с напредването на обектите си.

Ако трябва да обобщим, каква година ни очаква на пазара на имоти?

Очаква се отново динамичен пазар без съществени промени в активността на участниците в него. Промяна в ценовите равнища надолу не се очаква. Търсенето ще надвишава предлагането. Интересът към покупка на имоти ново строителство ще продължи.

Ще се увеличават купувачите, търсещи с цел инвестиция, което ще е обусловено от нежеланието на хората да държат парите си в банки при липса на доходност. Съществена промяна в профила на купувачите също не се очаква.

Основно търсени имоти ще бъдат двустайни и тристайни жилища за живеене, както и къщи или вили извън големите градове.