Българи и гърци оживиха пазара на недвижими имоти в Одрин, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турция, която отдавна е притегателно място за пазар на облекло и обувки за съседите от Гърция и България, вече наблюдава засилен интерес на клиенти от тези две страни и към имотите в пограничните райони. Все повече българи и гърци търсят жилища в Турция в резултат на обезценяването на турската лира, казват експерти от сектора.

"Идващите от България предпочитат селски къщи с двор на по-спокойно място", казва Серхат Чекер, председател на Одринското сдружение на консултантите по продажбите на недвижими имоти. Гърците пък като цяло са търговски ориентирани и често купуват жилища, за да ги отдават под наем, споделя още той.

Интересът на чужденците от двете съседни на Турция страни е довел до увеличение в продажбите на недвижимости в Одрин. От сектора регистрират засилен интерес на гръцки турци, които искат да вложат парите си.

По отношение на българите Чекер казва, че те все повече се интересуват от покупка на имоти, но срещат затруднения с процедурата по продажба в случаите, когато не са с двойно гражданство.

Ерхан Коч, консултант по недвижими имоти в Одрин, е убеден, че продажбите ще продължат да нарастват. Коч обръща внимание, че българите, които купят имот за 250 хиляди лири /26,5 хиляди лева по курса на деня/, имат право да получат турско гражданство.

"Българският лев значително увеличи стойността си /спрямо турската лира/ и целият пазар е пълен с български туристи", казва той. "Смятам, че тези имотни продажби ще продължат, нараствайки невероятно", добавя той.

Турската опозиция призова за незабавни избори заради валутната криза в страната

Турските опозиционни партии отново призоваха за незабавни избори и обвиниха президента Реджеп Тайип Ердоган, че сам е причинил една от най-големите валутни кризи в страната, предаде Ройтерс.

Лидерът на водещата опозиционна сила Кемал Кълъчдароглу повтори призива си днес, след като вчера лирата загуби осем процента от стойността си.

"Доларът е извън контрол", каза лидерът на Народнорепубликанската партия. "Ако тези, които ръководят народа, наистина обичат страната, ако уважават народа..., те незабавно ще поставят избирателни урни пред хората", каза той.

Мерал Акшенер, председателка на опозиционната "Добра партия", също заяви в петък, че Ердоган трябва да подаде оставка.

"Нямате страх от Бога, разбираме това, но поне имайте срам пред хората", написа тя в Туитър. "Превърнахте надеждите на младите в руини... Съберете ги! Напуснете незабавно!", написа тя.

Ердоган обяви по-рано тази седмица увеличение на минималната заплата с 50 процента на 4250 турски лири /275 долара/ месечно от догодина, напомня агенцията.

Редовните президентски и парламентарни избори в Турция следва да се произведат през юни 2023 г.