Цените на имотите се повишиха в световен мащаб и България не е изключение, като за нашата страна повишението на цените е с 12 на сто за 2021 г., каза пред БНР Георги Павлов, експерт в областта на недвижимите имоти и един от основателите на компания за дигитализация на имотния бранш.

"Причината за глобалното повишение на цените на имотите е политиката на Централните банки, в частност при нас на Европейската централна банка, които напълниха всички финансови институции с много пари, те започнаха да кредитират много активно, като за тази година имаме 30 на сто ръст на ипотечното кредитиране като обеми, което е грандиозен ръст. Така че, аз очаквах при такова кредитиране да има още по-висок ръст на цените, така че ще има още да слушаме за повишаване на цените на имотите", заяви Георги Павлов.

По думите му причината е в политиката на банките, които са свръхликвидни, като през пандемията количеството на обемите на депозитите надхвърлиха за пръв път 100 милиарда лева, отделно лихвите са рекордно ниски.

Павлов поясни, че съдбата на празните офис сгради ще се промени, те ще могат да се ползват например от малки поликлиники, а промяната на регулацията за детските градини, което им позволява да са на партерните етажи на жилищни или административни сгради, ще доведе до създаването на нови детски градини, още повече че, новите сгради са в хубава паркова среда, допълни експертът.