Ако се върнем 12-13 години назад не само в България, а и по света, ще видим, че имотите в момента не поскъпват, а парите поевтиняват, каза Веселин Петров, изпълнителен директор на ДСК Дом, по време на форума за недвижими имоти BalREc 2021.

За периода 2008-2021 г. индексите на фондовите борси са нараснали три-четири-пет пъти, цената на златото бележи ръст от 80 процента, а поскъпването при земеделската земя е пет-шест пъти, посочи Петров.

Експертът напомни, че пазарът на имоти винаги е цикличен и допълни, че най-важният въпрос е за това кога ще бъде върхът на цикъла. Личното ми очакване е, че това няма да е през 2022 или 2023 г., каза експертът и допълни, че лично той харесва теорията за 18-годишния цикъл.

Петров изтъкна, че все още има много страх на пазара на недвижими имоти, което означава, че има здравословно мислене за цените на имотите.

В момента пазарът на имоти е в необичайна ситуация, свързана с поскъпването на строителната себестойност, като според данни за първо и второ тримесечие на НСИ се отчита поскъпване съответно от 5,2 и 8,5 на сто, а реалното поскъпване според инвеститорите гони 50 процента, коментира по време на форума Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България.

От друга страна участниците на пазара на недвижими трябва да взимат решение в усложнена инвестиционна среда и под натиск, защото почти няма надеждни инвестиционни алтернативи, допълни експертът. Андонов отново отхвърли твърдението, че има балон на пазара на недвижими имоти, като аргументира тезата си с данни от НСИ, БНБ, Евростат.

Инвеститори посочиха по време на форума, че голяма част от техните представители реализират сделки на "зелено" и 50 процента индексация на цените на строителните материали и около 15-20 процента индексация в цените на услугите, които комплексно формират продукта, не е било прогнозирано от тях преди 12-18 месеца. Затова проектите, които сега се завършват, а са продадени след средата на 2019 г., със сигурност няма да дадат същите норми на печалба, каквито базово са били разписани в началото. Представител на инвеститорите уточни обаче, че това не означава, че те няма да бъдат завършени.

Петьо Танков - управител в "Стрaйв 4 БГ", която се занимава с проекта за комплекс "Липите", отбеляза, че в последните години, независимо от хилядите анализи, пазарът на недвижими имоти следва някакви тенденции и върху него в индивидуален план особено не може да се влияе. На фона на това, че пазарът следва своя ритъм, ние се опитваме да преодолеем риска и да не предприемаме рискови продажби с оглед на това, че те биха довели до "изтърваване" на бюджета на проекта, коментира Танков.

Диляна Христова - генерален мениджър в "Нова Сити Груп", заяви по време на форума, че в държавите, в които оперира компанията - Полша, Чехия, Румъния, тенденцията е към още по-големи приходи от продажби в сегмент "жилищно строителство". Тя отбеляза, че повишаването на цените на имотите не се дължи само на ръста на цените на строителните материали, но и на опита на инвеститорите да покрият риска от бъдещото им поскъпване, заради неизвестността при развитието на пазара на суровините и на транспорта.