Брокерът Александър Мижук продава руски имоти в Карлови Вари по поръчка на техните собственици. И напоследък има доста работа. "Руските собственици имат големи опасения за имотите си и бързат да ги продадат. Същевременно се безпокоят дали ще могат да си получат парите след продажбата", казва той.

Около 20 хиляди са руските жилища в Карлови Вари

Интересът на руснаците към имоти в Карлови Вари избухва преди 10-15 години - тогава мнозина от тях си купуват жилища в известния курорт в Бохемия. Според брокера Александър Мижук Карлови Вари печели много от тези инвестиции. "Много от руските ми клиенти извършиха сериозни реставрации, вложиха много пари в санирането и реконструкцията на старинните сгради."

Карлови Вари отдавна е любима дестинация на руснаците. През 1711 и 1712 година руският цар Петър I Велики посетил града за лечение, през 20 век руската аристокрация също е почивала там.

Според данни на брокерите около 20 000 жилища в Карлови Вари са собственост на руснаци. Но от началото на войната в Украйна насам и наложените от Запада санкции мнозина искат да се отърват от имотите си - и то максимално бързо. В повечето случаи става дума за богати семейства от Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург. Те се опасяват, че могат да попаднат в списъка със санкционираните от ЕС. А тогава вече би било късно. "Разполагаме със списък на хора от Русия и Беларус, които са санкционирани. С тях не можем да сключваме сделки", обяснява Мижук.

Собствениците продават на загуба

Мижук е украинец по произход, живее от 2004 година в Карлови Вари и сега полага усилия да помогне на заможните руснаци да продадат имотите си. Едно от жилищата е с големина 135 кв. м, разположено е в центъра на града, изцяло ремонтирано е, а в него са били вложени 400 000 евро. В момента се предлага в интернет за 350 000 евро, но собственикът му е готов да го продаде и за 300 000.

Руските собственици на имоти вече няма как да получат визи за Чехия - всичко се извършва чрез пълномощно на брокера. Собствениците са готови да продадат жилищата си и на загуба, с надеждата все пак да получат парите си. "През някои банки все още можем да превеждаме пари по техните сметки в Русия. А там те се конвертират в рубли", обяснява Мижук. Конвертирането отдавна се извършва и извън банките - на черния пазар. "Там за едно евро получаваш 100 рубли, а в банката - само 65."

В едно предградие на курорта Мижук спира за малко до занемареното международно училище Carlsbad. "И то принадлежеше на руски инвеститори и сега се продава на търг", обяснява той. Тъй като руските инвеститори са прекратили плащанията. В съседство е разположено селище от затворен тип с 48 къщи, които до една били продадени на руснаци. Сега много от тях искат да отърват от имотите си. Мижук показва мерцедеса, паркиран пред една от еднофамилните къщи. "Тя се продава заедно с колата", посочва брокерът. Навремето къщата с четири стаи и две бани е струвала 650 000 евро - сега се предлага за 300 000.

Мижук няма скрупули от това, че е украинец, а сключва сделки за недвижими имоти с руски клиенти. Клиентите му преди са били съвсем нормални. "Това са мои клиенти. Много от тях нямат нищо общо с войната. И ако не продавам аз, ще продава някой друг."

Какво става с руските имоти в Баден-Баден?

Междувременно в германския курорт Баден-Баден също много руснаци имат жилища. Но там няма такова масово разпродаване на имоти. Около 2500 руснаци живеят в популярния курорт за постоянно. Общинският съветник Курт Хохщул казва, че в това няма нищо лошо, но настоява поддръжниците на Путин да бъдат санкционирани. "Това трябва да бъде нашата отправна точка - евентуалните симпатизанти или поддръжници на този режим в Москва да бъдат ударени там, където всеки го боли: в джоба."

Дали санкционирани лица притежават имоти в Баден-Баден градската администрация не може да каже. Заради защитата на личните данни и липсата на съответните правомощия за разследване. През февруари разследване на "Дойче Веле" разкри как собствениците на замъка Зеелах са свързани с един приближен на Путин политик - бившия президент на Казахстан Назарбаев. 

Материалът е публикуван в DW