Централната банка на Турция гласува в четвъртък, 16 декември, за намаляване на основния лихвен процент на страната, едноседмичната репо лихва, до 14% от 15%, съобщи cnbc.

Инфлацията в страната с 84-милионно население сега е над 21% и се покачва непрекъснато, тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган отказа да повиши лихвите, което означава, че покупателната способност на турците, които получават местни заплати, е намаляла. Лирата е загубила 50% от стойността си спрямо долара от началото на годината.

За последното тримесечие лирата е поевтиняла с 36%

Инвеститорите и икономистите отчаяно призовават Ердоган да обърне курса, но той досега се придържа към необичайната си убеденост, че по-високите лихвени проценти вдигат инфлацията, вместо да я охлаждат, какъвто е широко приетият икономически принцип.

Този ход следва дълга серия от намалявания на лихвите от централната банка, която се разглежда от пазарите като не независима от Ердоган, който нарече лихвените проценти "майката на всяко зло".

Ердоган, изявен противник на високите лихви, смени трима централни банкери за по-малко от две години. Напоследък той няколко пъти повтори позицията си срещу увеличаването на лихвените проценти.

Централната банка на Турция преди това обяви, че се е намесила директно на валутния пазар в понеделник, продавайки долари, за да подкрепи лирата. Но предвид и без това ниските валутни резерви, анализаторите се съмняват, че стратегията ще бъде ефективна.