Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е наредил разследване за възможни валутни манипулации след резкия спад на турската лира тази седмица, предаде агенция Ройтерс, като се позова на Анадолската агенция.

Според информацията на Анадолската агенция Ердоган е наредил на Държавния надзорен съвет да идентифицира институциите, които са купили големи суми чуждестранна валута и да докладва дали е имало някаква манипулация.

Турската лира отбеляза рекорден спад, след като на 18 ноември централната банка понижи основния лихвен процент от 16 на 15 процента, като това бе трето понижение за по-малко от два месеца. Турската лира загуби над 40 процента от стойността си от началото на годината, като отбеляза исторически рекорден спад до 13,49 лири за долар във вторник, когато изгуби над 14 процента от стойността си само за един ден. Ердоган защитава понижаването на лихвените проценти въпреки инфлацията от 20 на сто.

В реч той заяви, че Турция води "икономическа война за независимост" и няма да се поддаде на натиска да промени своята политика.

Ние виждаме игрите, които се играят с обменния курс, лихвите и скока на цените от тези, които искат да извадят нашата страна от уравнението, каза Ердоган.

Турският Държавен надзорен съвет може да изисква представяне на информация и документи и ще представи своите заключения на съответните институции, информира Анадолската агенция.

Поевтиняването на лирата удари директно по джоба на повечето турци, но това не разколеба ни най-малко президента Реджеп Таип Ердоган в това, което той нарича война за независимост (по подобие на войната на Кемал Ататюрк срещу Гърция и Антантата отпреди век).

 Ще подкрепи ли народът своя президент в тази "война"?

Битката на Ердоган с високите лихви изисква и висока социална цена, засилва политическата нестабилност и отслабва външнополитическите инициативи на турския президент, коментира д-р Берк Есен - преподавател по политология в Университета "Сабанджъ", в интервю за "Събота 150".

Според него, все по-ясно става, че президентът Ердоган не може да управлява икономиката. Не може да задоволи собствените си избиратели. Затова управляващата "Партия на справедливостта и развитието" губи подкрепа. Мисля, че ще има още протести и още нестабилност в Турция, прогнозира д-р Есен.

Според него президентската система допринася за днешните икономически проблеми, макар че не би я определил като единствената причина.

"Още преди 2018 година Ердоган водеше политики, които вредяха на страната в дългосрочен план. Но след прехода към тази хиперпрезидентска система - наричам я "хиперпрезидентска", понеже, за разлика от Съединените щати, няма никакъв контрол и баланс между държавните институции - няма кой да контролира и да балансира решенията на Ердоган. Тази система не може да предотврати грешките му. Ситуацията се влоши след 2018 година, защото системата позволява на Ердоган да назначава когото си пожелае и разбира се, защото президентът увеличи правомощията си над Централната банка. Ердоган наложи своя външна политика, своя икономическа политика и свой държавен апарат, а това доведе до ерозия на държавните институции. Всичко това поставя Турция в настоящата незавидна ситуация и мисля, че негативните тенденции ще продължат", смята преподавателят по политология в Университета "Сабанджъ".

Според него Ердоган не мисли, че ще се задържи на власт, като следва ортодоксалните икономисти и увеличи лихвените проценти. Защото това ще повлече със себе си рецесия и ще навреди на избирателите на "Партията на справедливостта и развитието". Турската икономика е отслабена до такава степен, че няма лесен изход. Ако вярваме на икономистите, които твърдят, че годишната инфлация е достигнала 30 процента, то тогава лихвите ще трябва да бъдат повишени поне с 15 процентни пункта. Това ще задуши напълно турската икономика.

При такъв сценарий икономиката ще започне да се възстановява след, да кажем, 6 месеца, но Ердоган не смята, че ще оцелее политически дотогава. Той продължава упорито да намалява лихвите с надеждата, че така ще увеличи потреблението и инвестициите. Надява се, че ще убеди чуждестранни фондове и компании да вложат капитал в поевтинелите турски активи. Надява се, че така ще може да си спечели още няколко месеца, през които да отслаби опозицията, коментира д-р Есен.

Политологът смята, че опозицията има голям шанс да спечели следващите избори. Именно затова Ердоган предприема тези отчаяни, рискови ходове в икономиката.