Всички лидери от Г-7 са разтревожени от задаваща се икономическа криза на фона на забавяне на растежа и увеличаване на инфлацията, заяви германският канцлер Олаф Шолц след работно заседание за световната икономика по време на срещата на Групата на седемте богати демокрации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Всички членове са обезпокоени от кризата, пред която сме изправени - намаляващи равнища на растежа в някои страни, нарастваща инфлация, недостиг на суровини, нарушени снабдителни вериги - това не са малки предизвикателства", каза Шолц.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви на съюзниците си, че трябва да бъдат обединени срещу Русия на срещата на Г-7 в Германия, където основната тема е войната в Украйна и нейното въздействие върху доставките на храни и енергия и върху световната икономика, предаде Ройтерс.

В началото на срещата в Баварските Алпи четири от седемте най-богати държави решиха, че трябва да наложат забрана за вноса на руско злато, за да затегнат санкциите срещу Москва и да прекъснат средствата ѝ за финансиране на инвазията в Украйна.

Не стана ясно обаче дали в Г-7 има консенсус по плана, като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че въпросът трябва да се разгледа внимателно и да се обсъди допълнително.

Великобритания, САЩ, Япония и Канада се споразумяха за забраната на нов внос на руско злато, съобщи британското правителство в неделя.

Великобритания заяви, че забраната е насочена към богатите руснаци, които са купували злато, за да намалят финансовото въздействие на западните санкции. Миналата година руският износ на злато е бил на стойност 15,5 млрд. долара.

Лидерите на страните от Г-7 - Великобритания, Франция, САЩ, Германия, Япония, Италия и Канада, са водили и "наистина конструктивни" разговори за евентуално ограничаване на цените на руския петрол, съобщи германски правителствен източник.

Френски представител заяви, че Париж ще настоява за таван на цените на петрола и газа и е отворен за обсъждане на предложението на САЩ.

Лидерите на Г-7 се споразумяха за ангажимент за набиране на 600 млрд. долара в частни и публични фондове за развиващите се страни, за да се противодейства на нарастващото влияние на Китай и да се смекчи въздействието на покачващите се цени на храните и енергията.

Очаква се лидерите на Г-7 да обсъдят също така варианти за справяне с нарастващите цени на енергията и заместване на руския внос на нефт и газ, както и по-нататъшни санкции, които да не изострят кризата с разходите за живот, засягаща собственото им население.

Рязкото покачване на световните цени на енергията и хранителните продукти се отразява негативно на икономическия растеж след конфликта в Украйна, а ООН предупреждава за "безпрецедентна световна криза на глада".

Изменението на климата също ще бъде включено в дневния ред на Г-7.