"Начинът на актуализация на пенсиите стъпва на действителния осигурителен доход, докато начинът, предложен от служебното правителство, не стъпваше върху действителния осигурителен доход". Това заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански в предаването "Неделя 150" на БНР.

По думите на Любомир Каримански е важно да се подчертае, че средствата са осигурени до края на годината, а за следващата могат да се осигурят от източници в публичния сектор, където могат да бъдат оптимизирани разходите и да се покаже по-висока приходна част:

"Концесиите в България са силно подценени като такси, които събира държавата. Фирмата "Дънди прешъс метълс" са добили и изнесли суровина в размер на 12 200 килограма злато за повече от 1,2 млрд. лева. Концесионната такса на тази компания е 1%. ... Защо главна прокуратура не обърна внимание поне на един от докладите на Сметната палата. Ето една възможност за оптимизиране на разходите в публичния сектор, така че да може приходната част да я има...".

Каримански се обяви за преразглеждане на концесионните договори.

"Ние защитаваме интереса на държавата от гледна точка на експлоатиране на природните богатства на страната. Ние трябва да се съобразяваме и с политиката на ЕК за това как и по какъв начин експлоатираме природните си богатства. ... Нима сме направили всичко възможно да оптимизираме икономиката на страната", добави Каримански.

Актуализацията на държавния бюджет може да бъде приета до 14 септември, смята председателят на бюджетната комисия в НС.

"Категорично съм за избори 2 в 1, гледайки от страна на финансите това е по-разумният вариант", подчерта председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

В предаването "Неделя 150" депутатът от ИТН Любомир Каримански отрече да е той човекът, на когото Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" да е давала пари, за да разцепи парламентарната група, за което разказа пред БНР председателят на ИТН Тошко Йорданов. Каримански заяви, че не е чувал за такава среща.

Каримански определи като минимална възможността той да бъде кандидатът на ИТН за управител на БНБ.

"Не се виждам като министър след предстоящите избори, а като депутат - бих искал да съм индивидуалният мажоритарен депутат на хората", каза той.

Интервюто на Явор Стаматов с Любомир Каримански в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.