Комисията по бюджет и финанси към парламента прие на второ четене актуализацията бюджета на Държавното обществено осигуряване. Депутатите подкрепиха предложението на Има такъв народ минималната пенсия да стане 370 лева от 1 октомври. По-късно днес депутатите приеха на второ четене и  актуализацията на бюджета на НЗОК.

Основната тема на първата точка от дневния ред е актуализацията на пенсиите от 1 октомври 2021 година.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС предлага добавката от 50 лева за пенсионерите да се вдигне на 100 лева за последните три месеца на 2021 година и да отпадне тавана на пенсиите, каза народният представител Деница Сачева. Сега таванът на пенсиите ограничава доходите на 24 500 души, каза Сачева, цитирана от БТА.

Въпреки предложението депутатите решиха добавката от 50 лева да отпадне.

Министърът на финансите Асен Василев попита Деница Сачева каква допълнителна помощ да се заложи в проектобюджета за 2022 година. По думите му предложението на ГЕРБ-СДС е популизъм. Сачева посочи, че дотогава ще има редовно правителство, което да вземе съответното решение.

Народният представител от "БСП за България" Румен Гечев допълни, че ако отпадне таванът на пенсиите, трябва да се вдигне и вноската за пенсия.

Предложението на ГЕРБ-СДС не беше одобрено с 11 гласа "Против" и два гласа "Въздържал се".

Парламентарната комисия не одобри и предложения на ДПС и на "БСП за България" за промени в актуализацията на бюджета на ДОО. Не беше одобрено и предложението към повишените пенсии да има и месечна добавка от 50 лева.

Главното, заложено в актуализацията на бюджета на ДОО е промяна на прилаганата тежест за една година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която ще се изчислява размерът на пенсиите, свързани с трудова дейност с началната дата след влизане в сила на закона от 1 октомври 2021 г. От началото на 2019 г. тя е 1,2 на сто. Със законопроекта се предвижда увеличаването й на 1,35 на сто, което представлява увеличение средно с 12,5 на сто на пенсиите.

С актуализацията на бюджета на НЗОК депутатите регламентираха не само помощник-фармацевтите, а и техните ръководители магистър-фармацевтите да получават допълнително възнаграждение в размер на 360 лева.

Какво обсъдиха днес депутатите от бюджетната комисия:

БСП предлага от 1 октомври пенсиите да се преизчислят със среден осигурителен доход за 2018 г., като преизчисляването да важи за пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 г. и да бъде направено, ако е по-благоприятно за пенсионерите.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС предлага да отпадне тавана на пенсиите. В мотивите на предложението се посочва, че с отпадането на тавана не само ще се отстрани една социална несправедливост, но и ще се се стимулират хората да се осигуряват върху реалните си доходи. Необходимите финансови средства за изплащане до края на 2021 година на действителните размери на пенсиите на хората, които към момента са ощетени от наличието на "таван" на пенсиите, са в размер на около 22 млн.лв., посочват от ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ-СДС предлагат и добавка от 100 лева за всички пенсионери за месеците октомври, ноември и декември. ДПС също подкрепят добавка до края на годината, а не промяна на пенсионната система от служебен кабинет, като предложението на партията е за 120 лева.

ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме" предлага минималната пенсия да бъде изравнена с прага на бедност за тази година от 369 лева, което ще гарантира, че нито един пенсионер, пенсионирал се след натрупване на необходимия трудов стаж, и навършил съответната пенсионна възраст, няма да живее под границата на бедност. От партията са изчислили, че мярката ще струва на бюджета до края на 2021 г. допълнително 82,5 млн. лв. ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме" предлага и запазване на добавката от 50 лева за всеки български пенсионер.

Партията предлага и обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата и прекратяване на практиката за "субективното му определяне всяка година със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване".

"За 2021 г. е предвидено обезщетението да бъде 380 лева, като последно през 2014 година то беше изравнено с минималната заплата. При минимална заплата от 650 лева всеки месец от осигурените се отнемат по 270 лв., се посочва в мотивите. По данни на националната статистика броят на осигурените, получаващи обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години е малко под 30 хиляди", пише в мотивите на предложението. Ще са нужни допълнително 25 милиона лева за последните три месеца на годината, са изчислили от "Изправи се БГ! Ние идваме".

БСП също предлага обезщетението за втората година майчинство да стане 650 лева за оставащите три месеца на годината. Министър Донев коментира вчера, че може да се мисли за обвързване на обезщетението с линията на бедност, която се определя всяка година с постановление на Министерския съвет, но не е добре обезщетението да се обвързва с минималната заплата, тъй като голяма част от майките са се осигурявали на минималното възнаграждение и ще се получи ситуация, че през втората година ще получават повече от първите 410 дни. По думите му, така не се стимулира и по-ранното връщане на жените на работа. Според него промените за майчинството, ако има такива, трябва да бъдат правени с бюджета за следващата година.

ИТН предлага минималната пенсия да стане 370 лева, като така се гарантира, че тя ще е над прага на бедност. От партията са внесли предложение с 1.35 да се оценяват само действителните години осигурителен стаж, а не общият брой години. Това е валидно в случаите, в които в общия стаж има години на т.нар. превърнат стаж - стаж, който в зависимост от категорията труд, е бил увеличен. Разликите до годините общ стаж след превръщането им да се оценяват със сегашния коефициент 1.2, предлагат от партията. За тази промяна настояха и от КНСБ, като посочиха, че хората с превърнат осигурителен стаж няма да бъдат ощетени, тъй като общият им стаж вече е бил оценен при първоначалното отпускане на пенсията и при промяна на тежестта на стажа от 1.1 на 1,2. Според Конфедерацията прилагането на високия коефициент на стажа към общия стаж на хората, които са с превърнат такъв, е една от причините за удвояване на хората с максимален размер на пенсиите.

Актуализацията на бюджета на ДОО, предложена от служебния кабинет, беше одобрена на първо четене от народните представители. Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври. Очаква се с предложенията пенсиите да се увеличат средно с 12,5 на сто.

С предложените промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от ДОО, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест за една година осигурителен стаж - от 1,2 на сто на 1,35 на сто, което представлява увеличение с 12,5 на сто.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лв. Това води до нарастване с 13,3 на сто на размерите на всички пенсии за трудова дейност, определени в минимален размер. В резултат от предложената промяна, със същия процент ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв.

За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери, в законопроекта са предвидени и необходимите средства за повишаване размера на социалната пенсия за старост от 148,71 лв. на 170 лв. месечно от 1 октомври 2021 г. В резултат от предложената промяна ще се повишат размерите и на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Работна група на парламентарната комисия по бюджет и финанси ще се събере, за да разгледа предложенията за актуализация на държавния бюджет в сряда, 8 септември, в 10.00 часа

Очаквайте подробности!