Служебното правителство може да подкрепи бизнеса с 430 млн. лв. при ново затваряне. Това обяви вчера министърът на икономиката Кирил Петков. В ефира на БНТ мерките и актуализацията на бюджета коментираха председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов.

Междувременно от Българската стопанска камара, заявиха, че преди въвеждането на каквито и да било ограничения заради ковид кризата, държавата трябва да оповести ясни механизми за компенсация на засегнатите бизнеси.

"Няма такъв бюджет, в който да има всичко за всички, и то не може да има и не мисля, че България е феномен в този смисъл. Въпросът е да бъде намерен добрия баланс между отделните потребности. Ако тази актуализация не се случи, каквато и да изглежда тя на финала, ще бъде по-зле отколкото без нея", коментира Димитър Манолов.

"Парите са ценни, защото са ограничени и винаги са недостатъчни. Но 430 млн. лв. във всеки случай са повече от нула, тъй като в сега действащия бюджет не са предвидени такива пари за подкрепа, а мярката 60 на 40, която действа през тази година, последно ще бъде изплащана през юли, т.е. вече август месец няма предвидени средства за мярката", обясни Добрин Иванов.

Според Добрин Иванов във всеки случай икономиката не се е възстановила след пандемията и икономическата криза, която последва по време на тази пандемия. Той се позова на данните на НСИ за бизнес-климата, който през август отчита, че бизнесът ще има спад през следващите 6 месеца. Иванов припомни и данните на Агенцията по заетостта, която отчита, че броят на новорегистрираните безработни през последните 8 седмици е по-голям от броя на постъпилите на работа.

Манолов коментира и вчерашната среща с БСП, на която повечето са споделили, че е необходим прагматичен подход.

"Когато си говориш с политици, едва ли можеш да очакваш да има чак толкова много здрав разум, но актуализацията на бюджета цели да реши един проблем за 3-4 месеца. Това, в което се надпреварват политиците, е нещо, което те разказват за 3-4 години напред, а ние сме сега в една задача, която трябва да решим за 3 месеца", смята председателят на КТ "Подкрепа".

Според изпълнителният директор на АИКБ се намираме в много сложна и опасна ситуация по отношение на актуализацията на бюджета, защото има предложение за актуализиране на бюджета, внесено от служебно правителство, което няма ясно изразено парламентарно мнозинство.

"Намираме се в предизборна ситуация и всяка една парламентарно представена партия ще бъде изкушена да влезе в полето на популизма и да предлага всякакви идеи за актуализацията на бюджета между първо и второ четене, които ще бъдат в по-големия случай в посока повишаване на пенсионните и социалните плащания, което може да взриви бюджета за тази година, а може и да минира бюджетите за следващите години, тъй като тези плащания са нееластични и когато веднъж са повишени, след това много трудно могат да бъдат отнети от хората. Ако бъдат отнети, партиите ще търпят много политически загуби", коментира Иванов.

Това, за което са призовали на вчерашната среща, е за разум у политиците и за диалогичност, да си говорят и да мислят за бъдещето на страната.

"Това, което отбелязахме е, че предложеният от служебното правителство бюджет не е в никакъв случай идеален, перфектен, но той е приемлив, разпределя приходи, които са събрани повече и тези разходи за насочени към нуждаещите се групи - пенсионери, засегнати от кризата и подпомагане на бизнеса и заетостта", каза още Иванов.

"Три месеца, тези пари ще ги има ли на четвъртия? Само че те партиите нямат време за това мислене, защото изборите им чукат на вратата и се плъзгат по линията на най-малкото съпротивление - дай сега да обещаем, пък после ще му мислим", допълни Димитър Манолов.

По думите на Добрин Иванов бизнесът не се е възстановил и се очаква засилване на безработицата през есента, тъй като традиционно през есента сезонната заетост намалява, заетите в селското стопанство и в туризма, и броят на безработните ще се увеличи. Мерки за подкрепа на заетостта ще бъдат нужни, защото така ще се задържи квалифицираният персонал, тъй като проблемът с недостига на работна ръка в последните години е явен.

В писмо до министрите на здравеопазването и икономиката, БСК настоява държавата първа да ваксинира служителите си и по този начин да даде пример на частния бизнес, съобщи БТА.

"Ако властите вземат решение за затваряне, туристическият бранш трябва да бъде обезщетен с 80 на сто от оборота на база 2019 г. При работа на 50 процента от капацитета трябва да има 30 на сто обезщетение от оборота, при 30 на сто капацитет - 50 на сто обезщетение, а при затваряне на бизнес - 80 на сто за бизнеса и поемане на заплатите по трудов договор на хилядите ни служители", смятат в БСК.