Общините са големият отсъстващ в актуализацията на държавния бюджет и голяма част от парламентарните групи отбелязаха този факт. Това заяви пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България НСОРБ.

Обективно погледнато, общините в момента са най-силната власт в държавата и продължават да изпълняват задълженията си системно и отговорно, подчерта Георгиева.

Тази седмица сдружението ще предложи със съответните разчети и аргументи общините да получат около 370 милиона лева допълнително от държавния бюджет. От тази сума ще се покрият всички извънредни разходи по овладяване на епидемичната ситуация и ще бъдат подпомогнати здравните системи на общинско ниво, увери тя.

"Искането е породено от съвсем обективни обстоятелства. Ако тези средства бъдат заложени в държавния бюджет, ще бъдат компенсирани всички разходи."

Приходите в общинските бюджети в двете пандемични години са намалели значително, поясни Силвия Георгиева. Тя припомни, че първите подкрепящи мерки в кризата са били въведени на местно ниво.

Служителите в общинските социални услуги останаха забравени и некомпенсирани, а те работят на първа линия, посочи още изпълнителният директор на НСОРБ.

Разходите за издръжка на общинските системи са разчетени при цена на тока под 100 лева, каквато беше в края на 2020 година. В общинските бюджети няма разчетени режийни разходи при настоящата цена и част от средствата, които ще бъдат поискани при актуализацията, ще се използват именно за компенсация на растящите разходи, отбеляза Силвия Георгиева.

С ВиК холдинга е обсъдено да се търсят начини за диференциране на цената на водата според способа на добиване, съобщи Георгиева в предаването "Преди всички".

През последните 20 години много често се случва на общините да се прехвърлят нови задължения и отговорности, коментира тя.

"Ваксинацията и управлението на пандемията не прави изключение от този процес, който тече дълги години."

Общините организират логистично ваксинационния процес, допълни Георгиева.