Заговориха за преразглеждане на концесионните договори

Актуализацията на бюджета може да бъде приета до 14 септември, заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

АТАКА го иска от 12г Планът Сидеров , всички плагиатстват и крадат идеите преди избори а после забравят ? А никои не говорят за СЪД на предателите подписали ги и опрощавали концесионните такси ? Енергетиката държавна както във Франция , видя се " честният частник " до какво ни докара ?

Златото е най-незначителната част от добива на Дънди...... Добива на другите цветни и редки метали като стойност са много над стойността на златото.

ВЕЧЕ ИЗНЕСОХА 12 200 ТОНА ЗЛАТО КОНЦЕСИОНЕРИТЕ СРЕЩУ 1% ЗА ДЪРЖАВАТА. И АКО ТОВА НЕ Е КРАДЕНЕ - ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!!! П О З О Р ЗА ДЪРЖАВА С 1300 ГОДИНИ СЛАВНА ИСТОРИЯ!!!

КИЛОГРАМА не тона

е пълен идиот като всеки един екземпляр от и.т.н и трябва да му бъдат набити страшни юмруци в муцуната.

Престанете да слагате всички пенсии под общ знаменател. Има инвалидни пенсии, има наследствени, има други видове пенсии. Не всички са пенсии на осигуряване. И понеже не всички са такива, трябва да има увеличение и за останалите. Най - вече за инвалидните. Защото тези хора не могат да работят и нямат право на избор. Те получават някакви жалки 200лв, а които не могат да си платят само сметките и лекарствата, а какво да говорим да си купят нещо за ядене или дрехи и обувки. Засрамете се, егоисти такива!

С инвалидните пенсии специално, основният проблем е, че много от тях са фалшиви инвалиди. Може бе над половината. Ето това е същността. И малкото пари ощетяват истинските инвалиди. Но дори и малко пари дадени на ментетат ощетяват всички нас. И докато по темата няма вкаран някой в затвора, а материал за целта има, няма да има добро решение.

А вие как разбрахте кои са ментета? Ментата са циганите. Българи менте инвалиди няма. Ама на циганите им дават, а българите инвалиди нямат лекарства да си купят. Не ви е срам да говорите глупости. Ментата били. Ментата са ви празните глави. Нещастници такива!

_stankow

Ще ги преразглеждат ли ? В каква посока ? Намаляване ?

Намаляването си се получава по естествен път, заради ковид инфлацията. Те хеликоптерните пари до това водят. Аз лично чакам 30-40% инфлация общо за следващите 2 години.

tonk11

Това е някаква странна икономика. Добили 12 тона и струвало 1.2 милярда. А тоя знае ли колко са разходите за добиване на тия 12 тона? Защото стойност и себестойност са две различни неща и когато се гледа договор с разликата между двете. Общо взето някакви странни икономисти се появиха.

_stankow

Така е, печалбата не е равна на продажната цена. Но все пак, особено в момента, печалбата е много голяма. И трябва справедливо да се дели между концесионера и концесодателя. Въпрос на договаряне.

Ама Бонко ги продължи- спесиално за одата говорим.

Забравихте, че договорите с Дънди Прешънс и Софийска вода бяха подписани по време на правителството на Костов!

Доходите от злато в Пирдопско са само около 2 % от общия размер доходи за Данди-то.Там се добиват много редки нещица баснословно скъпи на пазара- и ДЕФИЦИТНИ! Освен това цената на метала мед от приватизацията и концесиите досега скочи 11 пъти на международните пазари.Огромни печалби! Неслучайно един нищо и никакъв човечец- Цоло Вутов набързо го обявиха преди години за най забогателият българин за годината , та приятели набързо го вразумиха да си смени главната счетоводителка, че да не се допускат такива издънки.В някои държави- не само Китай, за така сключени договори направо разстрелват + конфискация на имуществото.За Софийска вода е същото- купуват от нас нашата вода за 4 ст. на кубик, иде си по нашите тръбопроводи и влиза в нашите чешми- никакви разходи за тюфлеците концесионери, които само пресмятат оборота кубици за година и го умножаваха по 268 стинки- доскоро, сега е повече.Това може да се случи само в Долината на дългите гащи и то, ако се сетиш да цакаш добри мангизи на оня дето ,като дойде на власт викаше,че ще развали договора, а след " преговори" го продължи.

"..бих искал да съм индивидуалният мажоритарен депутат на хората." Ами то можеше.. Ако за приетия на първо четене проектозакон за МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ бе стигнало времето да мине и на второ четене. При първия МЕСИЯ и МАДРИДСКИ КОМАРДЖИЯ - с мнозинство на НДСВ и СДС от 160 гласа е ПРИЕТ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ЗАКОН ЗА МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ? Забележете - квалифицирано мнозинство, с които дори и Конституцията е можело да се промени в тази насока! Ама на галоп, покрай още кусур, кусур приети предизборно закони и закончета.. Не мина на второ и НЕ СТАНА ЗАКОН. Та и референдум дори Славиту нямаше да има зор да прави.. Та същата съдба очаква и "законите" НА И Т.Н., ДБ и сие УЖ протестъри. Дет сега са пънат барем до първо четене да добутат в една 20 дневна заключителна кушия. Ама борбъта - Моя закон е по-важен от твоя, ша е жестока. И ша изяде и малкото останало парламентарно време. И Т.Н. са сетило за нещо.. Да не повярваш.. Чак сега ли? В оставащите до 20 дни на говорилнята, дали И Т.Н. ша сколаса само да прочете концесионните договори и нахвърля какво да се промени или отложи? Всичко останало са приказки от ПРЕДИЗБОРНА агитация преди обявяването на изборна кампания. Щото ний мислим УЖ ЗА СУВЕРЕНА.. А че суверена отдавна говори за концесиите.. И що само Дънди се говори.. А за видните тексасци от ДАЙРЕКТ ПЕТРОЛЕУМ дето от 2012-та не извежда находището с газ в Девенци на промишлен добив. Не е ли актуално на фона на цената от 650 долара на газ?

Този тип сега се прави на активен и трупа точки за да прилапа БНБ и да я оглави и си уреди мизерния живот със заплатка поне 30 Хил лв. Този Криминалски никой не го е чувал и сега изгря да се пречка на чуждите инвеститори, които са се объркали да дойдат тук и дават най- високите заплати в страната и плащат данъци редовно!

_stankow

БНБ mnooooго отдавна е "прилапана", частна е. И то от финансови кръгове, от които не можете да вземете нищо. Вижте Русия - вече 20 г. не може и не може да си върне националната банка. Това - Русия ! С ядрено оръжие. Та смятайте как от такива кръгове можете да вземете една национална банка ...

за 23 години а е изкарала злато за 1 милиард и 200 милиона. А някой има ли си представата че за да се намери 1 грам злато трябва тонове да бъдат обработени и то с сложни технологии които ние ги нямаме. Да не говориме на колко хора се дава работа .Променете всички концесии да избягат всички работодатели и да ставаме Северна Корея 2

_stankow

Всички технологии за извличане на злато и мед си ги имаме. Когато канадците прилапаха Челопеч той вече си беше разработен.

Трябва да се преразгледат , то Тиквата и неговата Мафиозна Структора , разпродадаха България и печелят само от Комисионни милиони ! Лицето Методиев Борисов трябва да бъде Арестуван и Разследван за Разпродажбата на Златни концесии за Жълти Стотинки , ако е по моя воля Тиквата бих го гръмнал за кражбите ! ДОЛУ ГРОБ !

Пълни глупости и предизборен популизъм за идиоти.

Трябва да отпадне тавана на пенсиите , и всички пенсионери да получават това за което са плащали - тоест - ако имаш 150 лева пенсия означва само едно - не си се осигурявал и не си работил .Мисля че съм прав .

И как разбра министъра трол колко е златото което придобиват ,,Дънди-тата след като те изнасят необработен камънак? Ам на ,,братушкити” концесиите ша ги пипаме ли?Ами топлофикация?Ами на Догон студения резерв?Ами монополиста ,,Нефтохим”?

_stankow

Медно-златната руда не се изнася. Неизгодно е. Състои се от 99% инертна скала, другото е полезното изкопаемо. Обогатява се на място. Обогатяването се прави на място, в Челопеч до меден (полиметален) концентрат. Той вече може да се изнася, защото съдържа 25% метал, фирата е 75%. Та по-лесно е да се продаде на Медодобивния комбината в Пирдоп (прилапан от Аурубис). Който плаща и медта, и златото, които са в концентрата. С получаването на концентрата съдържанието му става негово. Съдържанието се определя с лабораторни анализи от двете страни. Във всички случаи България е ощетена. Нашите бащи построиха тези мини и заводи, а сега печелят чужденците - Аурубис (германци) и Дънди прешъс (канадци).

По официалните данни на Дънди. Отделно се знае процентното съдържание на полезния метал в кубик скала.

Здравния МИНИСТЪР нека си сложи ПРОТИВОГАЗ на главата, за да НЕ се заразява с вируси и да НЕ ни занимават повече с тоя вирус.. Чакаме да МАХНАТ маските като влезеш в МАГАЗИН. Маските НЕ пазят от НИЩО.. Дори се РАЗБОЛЯВАШ от мръсния парцал маска, като го сложиш на устата или на носа. Все едно да носиш мръсни гащи на устата и носа. Маски носят АРАБСКИТЕ жени, щото арабите са изнасилвачи. Дори и ШАЛА през зимата НЕ се носи залепен за устата и носа, щото и от него може да се разболееш.

ние нямаме адекватно ръководство на тая държава. А това е най-видно при последните три мандата на ГЕРБ. Нас ни управляваха дупедваци, бездетници и безродници. Да живее во веки веков великата партия ГЕРБ, и нейният вожд Богът Слънце, Винету Първи Банкянски, с прозвището - Тулупа. Да живее во веки веков Джипко Бибитков, и неговите изключително тъпи и търпеливи поданици. Ураааааа...

Извинявай!! Но Ти дрогирън ли си или хипнотизиран ????

съм нито дрогиран, нито хоспитализиран... На такива, като мен, им казват вече, че са ненормални. А ония, които до сега вяха ненормални, включително и дрогираните и хоспитализираните, вече са нормални... Анадънму.... Капиш...

Кога идват

правителство няма тре концесии ще гледат.... как нема кой да им набие шамарите......

Като изчегъркат всичко, и си го приберат по пликчетата, дали филийка хляб няма да стане 100 лева?

България е колониална държава ,затова великите сили източват водата, златото,парите чрез ЕРП, телекоми, хранителни вериги. После нямало пари за здравеопазване, образование, инфраструктура. Кога България ще й дадат концесия в Канада ?

С "Дънди Прешъс метъла" може да е неизгоден за България,но се отчитат с кюлчета в чекмеджето.Факт.

Сериозно!?

За кюлчетата Бойко си претопи венчалната халка.

Я кажи как разбра че кюлчетата в чекмеджето са на Бойко??-Чрез внушение, от глупост или чрез ясновидство???

Дънди краде злато за 1,2 милиарда ,а дава 12 милиона. В Африка концесия за злато започва от 20 процента до 50 процента. Дънди обогатява концентрата и удвоява златото. Отделно Дънди краде сребро,литий,алуминий, мед,платина.

Разгледат и концесионния договор на "Софийска вода",че и там условията са единствено в полза на концесионера.

#КОЙ "Всеки нормален човек на практика е нормален само отчасти." Зигмунд Фройд От "политическа реализация" и брутално налагане на "законите" до "Радевото мълчание" Защо журналистите и политиците, и прокуратурата в България не отговорят с факти на един много прост въпрос: "За криминалните концесии относно златните находища в България, които концесии са подписани от няколко държавни служители." Защо журналистите и политиците, и прокуратурата в България, подло мълчат за криминалните концесии относно златните находища в България, които концесии са подписани от няколко държавни служители и това е наложено безусловно от тях върху всички останали хора В България, и то за десетки години напред. Ясно се вижда чрез факти, че тези концесии са нерегламентирана държавна помощ, която е в полза само на един човек и една частна компания за десетки години, а загубите за българските граждани са над 2 милиарда лева всяка година. Всички "български" правителства крият договорите за златните находища. Концесионната такса за "злато", което се изнася във вид на поликомпонентна руда (това означава, че освен злато в рудата има и над 42 още други ценни метали) от България е 1.5% от добитото количество злато и мед. Договорите са само за тези 2 метала докато рудата в България е поликомпонентна и съдържа десетки химични елементи някой от тях по редки и скъпи от златото като: платина, паладий, германий, родий и много други. Германий е рядък елемент и много скъп – 1 920 000 $ за тон. Чрез тези криминалните концесии само от една мина за две години са добити 146,8 тона германий. Това количество е почти равно на добива на германий за целия свят, който е към 85 тона за една година, а един човек и една частна компания само от една мина в България, добиват "безплатно" германий в количество почти равно на добива на германий за целия свят. Това се крие зад криминалните концесии за добив на злато, чрез които се ограбват българските граждани с няколко милиарда лева всяка година. Освен безумно ниската цена на концесията за злато и неплатения германий, там се добиват "безплатно" и още 18 скъпи елемента. Защо Ви ограбиха и заробиха ШЕПА "хора", ето защо: "Бедността БЛАГОПРИЯТСТВА хората да бъдат ИЗНУДВАНИ. Бедността ПОДТИКВА хората към действия, които иначе НЕ биха извършили. Бедността ПОМАГА хората да бъдат ЛЕСНО манипулирани. Разликата между свинете и бедните хора е, че на свинете НЕ им се НАЛАГА да работят за помията: физическа, ментална и емоционална с която ги хранят ВСЕКИ ден." Но тези факти, никога няма да бъдат показани от "обективните" и "нископлатени", много над 10000 лв. заплата всеки месец, журналисти в България. Докато другите държави си имат мафия, то мафията в България си има държава.

Добре е вече да стане реалност, а не само предизборни приказки, както десетки години наред, ... то и Волен Сидеров все говореше предизборно за това, но като влвезе в парламента, както и всички други, забрави за обещанието, ... но всички партии в парламента единствено се обединяват за заплатите си от по 10 000лв вече!

Да живее комунизмът - дело на Левски и Ботев!Напред към вечното щастие!

Ами да, 10% да взема държавата и избихме изборите. Е, сега те Дънди имат някакви разходи по добива на злато, ама какво от това. Важно е да се дига пушилка. Въпросът е - за какво се харчат парите, които събира държавата

ЕТО И ИЗКАЗВАНЕТО МУ Служебният финансов министър Асен Василев смята, че канадският инвеститор "Дънди Прешъс Метълс" внася твърде ниска концесионна такса в държавния бюджет за златото, което добива и изнася от България. Това стана ясно от негово изказване пред бюджетната комисия в Народното събрание. То бе по повод въпрос за това как бюджетът ще компенсира очаквания намален приход от ДДС, ако прагът за задължителна регистрация по закона се вдигне от сегашните 50 000 лв. оборот на година на 165 000 лв., както предлагат няколко от представените в парламента политически сили. Василев коментира и евентуалните загуби от продължаването на действието на намалените ставки по ДДС. Според министъра единият вариант за компенсация е оптимизацията на разходите за администрацията, каквато се предлага за догодина – 10% съкращаване на средствата за издръжка и персонал. Другият вариант е промяна на концесионните такси. Според Василев не е нормално общият приход от всички концесионни такси в държавата за добив на суровини, плажове и др. да бъде едва около 100 млн. лв. на година. Министерството на енергетиката вече готви преразглеждане на концесионните такси, като същото ще бъде предложено и по отношение на плажовете, каза Василев. Той даде пример с концесията за добив на злато, мед и сребно на "Дънди прешъс металс". По думите на министъра компанията изнася на година суровина, която съдържа около 12 200 кг злато на стойност 740 млн. долара. В същото време заплащаната за добива концесионна такса в българския бюджет е в размер на едва 26 млн. лв. или около 1%. Задълбочен анализ на концесията бе направен от Сметната палата в одит още през 2016 г. Според доклада на палатата в периода януари 2011 г. - декември 2013 г. канадската компания концесионер "Дънди Прешъс" е добила край Челопеч 5 153 261 тона руда. Съдържанието на мед в нея възлиза на 66 759 тона, на злато – 18.8 тона, а на сребро – 42.99 тона. Стойността на извлечената за трите години мед е 531 млн. долара, на златото – 939 млн. долара, а на среброто – 41 млн. долара според цените на Лондонската метална борса. Общата сума на добива е над 1.5 млрд. долара. От нея под формата на концесионно възнаграждение в бюджета са влезли около 23 млн. долара (1.5%) или около 34 млн. лв. за периода 2011 – 2013 г. За същия период реализираните инвестиции от концесионера са в размер над 187.5 млн. долара. Като резултат на одита енергийното министерство обяви, че започва преглед на концесията, но няма как да промени нивото на концесионно възнаграждение от 1.5 на сто от приходите от продажба на добиваните подземни богатства. Причината е, че през 2008 г. тройната коалиция записа в Закона за подземните богатства, че "концесионерите запазват правата и задълженията си по сключените договори до изтичане срока на съответната концесия". В случая с Челопеч това означава, че до 2029 г. размерът на възнаграждението не може да се пипа. Така за него не влезе в сила променената методика за концесионните такси, въведена от кабинета "Станишев". Според нея концесионно възнаграждение за металните изкопаеми е плаващо - от 0.8% до 4%, в зависимост от реализираните приходи от продажби и печалби. През 2019 г. бившият премиер Бойко Борисов присъства на откриване на съоръжение от новата концесия на "Дънди" – за находището "Ада тепе" край Крумовград. Тогава компанията заяви, че очаква да добие 21 тона злато от рудника през следващите 8 години. По информация от Националния концесионен регистър ставката по новия договор на "Дънди" е плаваща – от 1.44% до 4%. По-конкретно, в договора е записано, че "минималният процентен размер на концесионното плащане е 1.44 на сто от стойността на добитите златосъдържащи руди при рентабилност на нетните приходи от продажби до 10 на сто, включително и при отрицателни стойности, а максималният процентен размер е 4 на сто от стойността на добитите златосъдържащи руди при 50 на сто или по-висока рентабилност на нетните приходи от продажби. При рентабилност от 10 на сто до 50 на сто, размерът се увеличава с 0.064 на всеки процент увеличение на рентабилността".

Ама ни си преписвайте заслугите чалгари недоносени, това го каза Асен Василев Асен Василев лансира повишение на таксите от концесии https://frognews.bg/novini/asen-vasilev-lansira-povishenie-taksite-kontsesii.html

Всеки договор си има правила и срокове , не може хей така да се разваля е преподписва. Тоава са приказки с/у вятъра . Ще им се , е да а разходите които са направени ?

ИТН имаха много хубави идеи, но... благодарение на славчо и тошко са политически труп. И вече ако влязат в парламента - ще са не повече от 5-6 човека.

То е добре ,че са започнали да говорят ама май само с говоренето оставаме . Преди избори всеки говори много и след това нищо.

Това го предложи Асеин Василев миналата седмица, но явно вече е идея на ИТН.

Дано не говорят само а да ги преразгледат,стига са лапали на гърба на държавата !

Задължително и много закъсняло действие! Подаряваме си ресурсите на някакви алчни западняци, а един милион пенсионери живеят под прага на бедността! Държим се като африканска колония, а не като държава с повече от 1300 години история. Срам и позор!

Само, че промяната не е факт.

Промяната тепърва ще е ИЗНЕНАДВАЩ ФАК'Т.