Народното събрание отхвърли предложение за разглеждане на проекти на решения за изграждане на нови мощности за АЕЦ "Козлодуй" и ще продължи с програмата за работа за днес, която предвижда на второ четене да бъде гласуван законопроект за изменение и допълнение на Закона за инвестициите.

Това решиха депутатите, след като председателят Росен Желязков откри пленарното заседание, а председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) предложи като първа точка парламентът да разгледа одобрените вчера проекти на решения за изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", съобщи БТА, Предложението за включване в програмата за работа на депутатите бе припознато от председателя на парламента Росен Желязков, но бе отхвърлено от пленарната зала със 102 гласа "за", 61 - "против" и 51 "въздържал се".

Две парламентарни комисии гласуваха късно следобед в сряда "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да започне, проведе и приключи до 15 април преговорите с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" ("Hyundai E&C) - единствената компания, останала в краткия списък кандидати за изграждане на новите блокове 7 и 8 в ядрената централа по технологията на "Уестингхаус" АР1000.

Тази компания има опит, положителни финансови резултати и отговаря на всички изисквания по процедурата, заяви след гласуването в комисиите председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

И часове по-късно ГЕРБ направи опит гласуваното в комисиите да се превърне в решение на Народното събрание.

Оказа се обаче, че ПП-ДБ имат друго предложение - в този кратък списък да се добави и една от двете американски фирми, отпаднали при крайното класиране, става дума за специализирано дружество на строителния гигант "Бехтел" (Bechtel Corporation), станал известен у нас преди около 25 години.

Не закъсняха и реакциите след гласуването в четвъртък.

"Ние водим преговори всеки ден, но сега съм разочарован от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха против, което не е добър знак", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В залата се случи нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта на "Уестингхаус" за ядрена централа заради Свилен Спасов, агента на Държавна сигурност, лично посочен от тях в борда на това дружество", каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Депутатът от партия "Възраждане" Искра Михайлова заяви, че в комисиите депутатите са коментирали, че преди да продължи разглеждането по тази точка, трябва да се запознаят със секретни документи. Това "беше поето като ангажимент от председателите на двете ресорни комисии днес да постъпят в секретно деловодство, народните представители да ги четат и оттам нататък да продължим разискваме по точката".

"Днес някак странно сутринта тази точка се оказва най важната извънредна, която трябва да влезе в пленарна зала, при положение, че в България изграждането на ядрена енергетика се е забавило с десетилетия, имаме унищожение на такива проекти, какво налага от снощи, от вчера от завършването на комисията до днес това да бъде най-важното нещо, което Народното събрание трябва да вземе като решение", каза Михайлова, цитирана от БНР.

И БТА цитира Михайлова, според която от ПП-ДБ са добавили проект на решение, че към останалата в кратката листа една фирма трябва да се добави и една от американските фирми, за да има конкуренция. Не става ясно коя, но заявилите интерес (и отпаднали от класирането на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" ЕАД) две американски компании са Fluor B.V. и Bechtel Nuclear Power Company Limited.

Депутатът от "ПП-ДБ Радослав Рибарски, който е заместник-председател на енергийната комисия, потвърди че са предложили компаниите, с които ще се преговаря, да са поне две, което ще създаде реална конкуренция. Очакваме, че по този начин ще се постигне по-добра цена за бъдещата нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", каза още Рибарски, цитиран от БТА.

Попитан защо не подкрепиха точката, предложена от Делян Добрев, да влезе в дневния ред, Рибарски изтъкна, че това решение не е от компетенцията на Народното събрание. По мнението му такива решения трябва да се вземат от АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности", и "там да протече този процес и категоричното и окончателното решение за тази къса листа, която трябва да влезе в преговори, трябва да дойде оттам". "Отново се опитва през Народното събрание да се диктуват решенията на изпълнителната власт и това е нещо, което трябва вече да престанем да правим."

Междувременно "Хюндай" изрази опасенията си от потенциално нелоялна конкуренция по време на процеса на изграждане на седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй".

"Hyundai E&C изрази опасения относно потенциално нечестни действия от страна на определени конкуренти", написаха във Фб страницата си от посолството на Република Корея. Заедно с това се изразява надежда, че "Корея може да играе значима роля в постигането на енергийна визия на България".

Да припомним, че пет фирми проявиха интерес за участие в процедурата: "Флуор" (Fluor B.V.), "Бехтел" (Bechtel Nuclear Power Company Limited), "Хюндай" (Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd.), консорциум с лидер "Чайна Нешънъл Нюклиър Корп." (China National Nuclear Corporation Overseas Ltd. и партньор China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd., както и "Чайна Енерджи енджиниъринг Корп." (China Energy Engineering Corporation Limited), обяви в петък, 16 февруари, "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности". Тогава компанията съобщи, че само "Хюндай" минава напред.

Bechtel Corporation е известна в България от повече от 25 години. Още по време на правителството на Иван Костов компанията имаше сериозни намерения да изгражда магистрали и инфраструктурни обекти у нас и в региона.

Делян Добрев коментира в сряда участието им така (цитиран от Агенция "Фокус"): "Двете китайски компании не отговарят на условията, защото нямат споразумение с "Уестингхаус", липсват документи, имали са и други проблеми. Едната американска компания - "Флуор", няма положителен финансов резултат за две от петте години, за които се изисква да има. Освен това в процедурата не е участвала самата "Флуор", а нейна дъщерна компания. Компанията "Бехтел" има положителен финансов резултат за изискваните последни пет години, но също не са участвали с основната си компания, а с дъщерно дружество, което не може да покрие техническите критерии".