Две парламентарни комисии гласуваха "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да започне, проведе и приключи преговорите с "Хюндай" за изграждане на новите блокове 7 и 8 в ядрената централа до 15 април 2024 г.

В Проекта на решение е записано, че енергийният министър трябва да предприеме всички действия, чрез които да осигури на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" необходимите условия, за да бъдат проведени и приключени в срок до 15 април 2024 г. преговори с включените в кратката листа потенциални фирми за за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй с технологията AP1000.

Единствената компания, включена в кратката листа, е "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co). 

Тази компания има опит, положителни финансови резултати и отговаря на всички изисквания по процедурата, заяви председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

Проектът на решение беше приет с 11 "за", 7 "въздържали се", без нито един против от страна на депутатите от Комисията по енергетика. Народните представители от Комисията по околната среда и водите гласуваха с 11 "за", 2 "против" и 5 "въздържали се", съобщи "Фокус".

Пет фирми, проявиха интерес за участие в процедурата по преквалификация във връзка с изграждане на 7-и и 8-ми блок на площадка № 2 на атомната ни централа с технология АР-1000: "Флуор" (Fluor B.V.), "Бехтел" (Bechtel Nuclear Power Company Limited), "Хюндай" (Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd.), консорциум с лидер "Чайна Нешънъл Нюклиър Корп." (China National Nuclear Corporation Overseas Ltd. и партньор China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd., както и "Чайна Енерджи енджиниъринг Корп." (China Energy Engineering Corporation Limited), обяви в петък, 16 февруари, "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности". Тогава компанията съобщи, че само "Хюндай" минава напред.

"Двете китайски компании не отговарят на условията, защото нямат споразумение с "Уестингхаус", липсват документи, имали са и други проблеми. Едната американска компания "Флуор" няма положителен финансов резултат за две от петте години, за които се изисква да има. Освен това в процедурата не е участвала самата "Флуор", а нейна дъщерна компания. Компанията "Бехтел" има положителен финансов резултат за изискваните последни пет години, но също не са участвали с основната си компания, а с дъщерно дружество, което не може да покрие техническите критерии", каза в сряда Делян Добрев, цитиран от "Фокус".

"Целта на решението на Народното събрание е не само дадем право на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да започне преговори с тази компания, която отговаря напълно на условията, но и да поставим някои други условия", каза още председателят на енергийната комисия. И представи някои от важните, според него, условия: да има фиксирана цена; да има срок за изграждането; да се подпише договор между "Уестингаус" (доставчици на реакторите) и "Хюндай", за да може да се управлява по-добре този проект; поне 30 процента български фирми да участват на възложените строителни и проектантски дейности.