Южнокорейската компания "Хюндай" се опасява от потенциално нелоялна конкуренция по време на процеса на изграждане на седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй". Това заявиха в свое становище от концерна, публикувано на страницата на посолството на Република Корея.

"Hyundai E&C изрази опасения относно потенциално нечестни действия от страна на определени конкуренти. Следим отблизо настоящата ситуация, включително днешното развитие, споделяме загрижеността на Hyundai и ще комуникираме със съответната българска страна, когато е необходимо. Наистина се надяваме, че Корея може да играе значима роля в постигането на енергийна визия на България", написаха късно снощи във Фб страницата си от посолството на Република Корев.

По-рано депутатите от енергийната комисия към парламента приеха решение, с което се ускоряват преговорите с "Хюндай" за строителството на новите блокове по американската технология АП 1000.

Условието, което българските депутати поставят, е 30% от проекта да се изпълнява от български компании, а цената на първия етап от инженеринга да не нахвърля 200 милиона долара, посочва БНТ.

От ПП-ДБ, както и енергийният министър Румен Радев обаче настояваха да се водят преговори и с още едно дружество, за да се гарантира по-честен конкурс. Утре депутатите ще гласуват в пленарна зала окончателното си решение.