Финансирането на строителството на Седми и Осми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще стане ясно след като се проведат процедурите по инженеринг и разпределението на задачите при компаниите - участници. Това обясни Валентин Николов, изпълнителен директор на атомната централа по време на конференцията "Възможностите на ядрените технологии за декарбонизация на енергетиката в Европа - технологии, проекти, услуги". Той се организира от Българския енергиен и минен форум, а медиен партньор е 3eNews.

Директорът на централата смята, че за момента се обмисля идеята държавата да участва с 30% собствено финансиране за бъдещия проект и да се търси 70% финансиране от различни банки. До момента американски експортни банки са проявявали интерес да финансират частично подобно строителство. Те биха желали да финансират само американското оборудване за проекта, обясни Николов пред участниците във форума. След като се уточни финансирането, ще бъде взето и окончателното инвестиционно решение за изграждането на двата блока, обясни Николов.

Финансовата оценка на проекта е сложна, защото не е ясно каква точно част от сегашната инфраструктура на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде използвана и колко нови съоръжения ще бъдат изградени. Още дори няма яснота къде точно могат да бъдат настанени бъдещите ядрени специалисти, ангажирани със строителството.

В следващите два месеца се очаква да бъде приключен и договорът между АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус" за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) за площадка Козлодуй. След приключването на този контракт се очаква подписването на нов - който ще е за инженеринг на новите блокове. Това се очаква да се случи през април тази година, обясни Николов. Очаква се този договор да бъде одобрен и подготвен от новия екип на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" с директор Петьо Иванов.

Николов припомни, че процедурата по ОВОС на блок 7 е продължила шест години, като се вземат предвид обжалванията. На конференцията той си пожела ОВОС-а за блок 8 да бъде значително по-кратък като време. Страната ни ще започне и преговори, за да нотифицира Европейската комисия за изграждането на ново ядрено съоръжение. Очакванията са България да бъде първата в ЕС, която има одобрен ядрен проект с технологията AP 1000. Според изчисленията, между 5000 и 10 000 души ще бъдат ангажирани с дейностите по изграждането на двата нови блока.

Освен нова социална инфраструктура ще се направи преглед на пътищата в района на Козлодуй, на пристанището, стана ясно от думите на Николов.

Директорът на централата очаква няколко компании да проявят интерес за изграждането на блок 7. Към момента интерес са заявили компаниите Hyundai, Bechtel Corporation, а се очаква интерес да обяви и американската Fluor, специализирана в изграждането на малки модулни реактори.

"Уестингхаус" не участват в избора на строител, а са само доставчик на технологията. Според Валентин Николов поставените срокове са амбициозни, но България трябва да бъде първа, за да може да усвои технологията.

В момента има решение за избор на строител само на блок 7 на АЕЦ "Козлодуй", като за блок 8 това предстои. Най-вероятно, за да не се води втори кръг от преговори, ще бъде включен в сегашните и процедурата за блок 8. "При всички случаи строителят най-вероятно ще прави и двата блока", сподели мнението си изпълнителният директор на ядрената централа.